Unevaegus lapsepõlves tõstab rasvumise riski

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Lapsi, kes magavad öösiti halvasti, ohustab tulevikus suurema tõenäosusega ülekaalulisus, selgus värskest uuringust.

Uuring, mis vaatles 244 last vanuses kolm kuni seitse aastat, sidus pikema uneaja madalama kehakaaluga, vahendas BBC.

Katses osalenud lastega kohtuti iga poole aasta järel, mil neid kaaluti ning mõõdeti nende keharasva ja pikkust. Magamisharjumusi ja füüsilist aktiivsust vaadeldi, kui lapsed olid kolme, nelja ja viie aastased.

Teadlased leidsid, et lastel, kes magasid nooremas eas vähem, oli seitsme aastaselt suurema tõenäosusega kõrgem kehamassiindeks. Risk püsis ka siis, kui arvesse võeti teised tegurid, nagu sugu ja füüsiline aktiivsus.

Seose oletatavate põhjuste hulka kuuluvad see, et lastel on lihtsalt rohkem aega süüa, ja isu mõjutavad hormonaalsed muutused.

Uuringu analüüsis leidsid professor Francesco Cappuccio and Michelle Miller Warwicki ülikoolist, et tulevased uuringud peaksid uurima ja kehtestama uusi käitumuslikke, mitte ravimitepõhiseid, meetodeid, et laste ja täiskasvanute uneaega pikendada.

Pediaatrite ja laste tervishoiu kuningliku kolleegiumi liige Dr Ian Maconochie ütles, et alla viie aastased lapsed vajavad keskmiselt 11 tundi und päevas kokku. Siiski esineb tema sõnul viiendikul selleealistest lastest uneprobleeme, mis mõjutavad oluliselt nii tähelepanuvõimet, mälu, käitumist kui ka õppetulemusi koolis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles