Koolireisil seletamatult surnud teismelisel leiti tampoonimürgistus

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sara Manitoski.
Sara Manitoski. Foto: Kuvatõmmis portaalist Fox News

Raport kinnitas, et 2017. aasta märtsis koolireisil öö pealt surnud Kanada teismelisel Sara Manitoskil oli toksilise šoki sünroom.  

Nüüd, rohkem kui aasta hiljem, kinnitas uurimisorganisatsioon Coroners Service, et tampoonilt leiti bakter Staphylococcus aureus ning neiul olid ka teised toksilise šoki sündroomi sümptomid, vahendab Fox News

16-aastase tüdruku sõbrad arvasid, et Manitoski magas ning läksid hommikusöögile ilma temata. Kui nad uuesti tema tuppa läksid, oli äratuskell kinni ning tüdruk ei reageerinud. Parameedikud ja koolipersonaal elustas tüdrukut, kuid tulutult. Manitoski õe sõnul kaebas tüdruk enne magama minemist kõhukrampide üle. 

TŠS on ohtlik, mõnel juhul surmav haigus, mida tekitavad bakteriaalsed mürgid. Toksiine toodab bakter Staphylococcus aureus, mida leidub sageli ninas ja tupes. Bakteri elutegevuse käigus toodetav mürk satub verre kõige sagedamini menstruatsiooni ajal liiga kauaks tuppe jäetud tampoonide kasutamise tagajärjel. Seda seostatakse enim menstrueerivate naistega, kes kasutavad üliimavaid tampoone, kuid infektsioon võib tabada igas eas inimesi, mehi, lapsi ja menopausi läbinud naisi.

Millised on sümptomid?

Kui menstruatsiooni ajal tekivad gripi-sarnased sümptomid ja gripiviiruse võimalus on pigem madal, on vajalik koheselt pöörduda arsti poole.

Toksiline šokk võib tekkida igal ajal menstruatsiooni jooksul või vahetult pärast seda. Hoiatavateks märkideks on üle 39-kraadine palavik, peavalu, oksendamine, kõhulahtisus, nahalööve, mis meenutab päikesepõletust, pearinglus, lihasvalud, minestamine ja hingamisraskused. Need haigustunnused, tampoonide kasutamine ja vererõhulangus viitavad võimalikule toksilise šoki sündroomile. Kindlasti tuleks koheselt eemaldada tampoon ja kiiresti pöörduda arsti poole.

Kuidas ära hoida?

Toksilise šoki sündroomi kartes ei pea tampoonide kasutamist lõpetama, sest see seisund on siiski üliharv. Menstruatsiooniga seotud toksilise šoki riski saab vähendada, kui kasutada menstruatsiooni ajal, eriti aga öösel, tampooni asemel hügieenilist sidet.

Oluline on tampoone regulaarselt vahetada, seda peab tegema vähemalt iga 4–5 tunni järel, ka siis kui veritsus on vähene. Tampoonide kasutamisel on soovitatav valida väikseima sobiva imavusega tampoon, millest piisab menstruaalvere peatamiseks. Kuna erituva vere hulk on menstruatsiooni eri päevadel erinev, on ilmselt vaja kasutada erineva imavusega tampoone.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles