Kas päikesekreem takistab päevitusjume teket?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: CHIP LITHERLAND / NYT

Paljud päevitushaid ei pane esimeste rannailmade saabudes päikesekreemi, et «põhi alla päevitada». Kuidas mõjutab päikesekreemi kandmine sinu jume saamise võimekust?

Päikesekreem kaitseb nahka kahjuliku ultraviolettkiirguse eest, mis päikeselt meieni jõuab. Mida kõrgem on päikesekaitse SPF näitaja, seda kõrgem on selle võime sind kiirguse eest kaitsta. Päikesekreem, mille SPF näitaja on 50, kaitseb 98 protsendilise efektiivsusega kahjuliku kiirguse eest, kirjutab Independent. Pole olemas päikesekreemi, mis kaitseks kahjuliku mõju eest 100 protsenti.

Kas aga päikesekaitset kandes peab jumega hüvasti jätma?

ABC Australia kirjutas, et keskmiselt läheb päikese käes aega kümme minutit, et märgata esimesi põlemise märke. Kui kanda korralikult nahale SPF 50 päikesekaitset, pikendab see põlemismärkide ilmnemiseks kuluvat aega 50-kordselt. See tähendab, et põlemise ilmnemiseks peaksid päikese käes istuma ligi 500 minutit.

Päikesekreem vaid pikendab põlemise protsessi, kuid ei mõjuta asjaolu, kui tumeda jume inimene endale päevitades saab või kaua läheb aega, et jume paistma hakkaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles