Retseptisoovitus: kääritatud salsa cruda

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kääritatud salsa cruda.
Kääritatud salsa cruda. Foto: Koolibri

Horvaatiast pärit kokk ja toitumisspetsialist Dunja Gulin selgitab Koolibri kirjastuse uues raamatus «Hapenda, käärita, soola. Tervis ja elujõud fermenteeritud toidust.» fermenteerimise põhitõdesid, õpetab hapendama, kääritama ja soolama ning annab üle kuuekümne retsepti, mille seas leidub nii Balkani köögist mõjutatud hõrgutisi kui ka mitmekesine taimetoidu valik. Sealt on ka pärit siinne kääritatud salsa retsept.

Tegemist on suurepärase viisiga kääritada hiliskevadisi ja suviseid puu- ja köögivilju ning kasutada ära seisma jäänud jogurti- või keefirivadak. Kääritamiseks piisaks ka ainuüksi soolveest, kuid vadak kiirendab protsessi ja lisab ensüüme.

Küpsed puuviljad annavad salsale mõnusa meki. Kirsside asemel võid kasutada küpseid mangosid, aprikoose, virsikuid või ploome.

  • 1 kurk (u 220 g)
  • 2 küpset tomatit (kokku u 340 g)
  • 2 sibulat (kokku u 140 g)
  • 25 g viilutatud talisibulat, hakitud peterselli või tilli
  • 1 sidruni värskelt pressitud mahl
  • 1 mahedamaitseline värske tšilli
  • 70 g küpseid kirsse, kivita
  • 20 g Himaalaja roosat soola (peeneteralist) või muud soola
  • 960 g jogurti- või keefirivadakut või vett
  • 2 l tiheda kaanega klaaspurk

Kogus: 1 × 2 l

Kui tegemist ei ole mahekurgiga, siis koori see. Haki kõik köögiviljad ja pane need suurde kaussi. Lisa sidrunimahl, viilutatud tšilli, ja kirsid. Vispelda sool ja jogurti- või keefirivadak purgis hästi kokku, lisa kausi sisu ja sega kõik korralikult läbi. Sulge purgi kaas tihedalt ja lase kuni 10 päeva toatemperatuuril seista (suvel on segu valmis umbes 4 päevaga).

Keera paar korda päevas purgilt kaas maha, sest purki koguneb käärimise kõrvalsaadusena süsinikdioksiidi. Teine võimalus on katta purk musliini/marli ja kummipaelaga, kuid sel juhul ei ole lõpp-produkt nii kihisev. Kui köögiviljad on sinu maitse järgi hapud, hoia neid külmikus ja söö salsa kuu aja jooksul ära. Lusikatäis või kaks kääritatud salsa cruda’t on suurepärane lisand mistahes einele, samuti võid seda lisada oma igapäevasele salatile. See on äärmiselt värskendav!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles