Uuring: naised, kes ärkavad hiljem, kannatavad tõenäolisemalt selle haiguse käes

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Leo Lintang / PantherMedia / Leo Lintang

Uus uuring näitas, et naiste ärkamisharjumused võivad oluliselt mõjutada ka tervislikku seisundit.

Väljaandes Journal of Psychiatric Research avaldatud uurimuse kohaselt kannatavad hilised ärkajad tõenäolisemalt depressiooni ja muude vaimsete haiguste küüsis. Uuringus osales nelja aasta jooksul 32 000 naist. Naiste keskmine vanus oli 55 eluaastat.

Colorado Ülikool koostöös Bostoni naistehaiglaga leidsid, et varastel hommikutundidel ärkavate naiste risk vaimsetele haigustele on väiksem tänu pikemale päevavalgusele. Uuringu autori sõnul sõltub see suuresti geneetikast, kas oled õhtu- või hommikuinimene. Hommikuinimeste puhul oli risk vaimsetele probleemidele 12 kuni 27 protsenti madalam kui hiliste ärkajate puhul, kirjutab Independent.

Uuringu juhtiv autor Céline Vetter selgitab, et depressioon on seotud osaliselt valgusega. Mida rohkem oleme avatud valgusele, seda tervem on ka vaimne tervis. Kuigi uuringu tulemused viitavad vaimse tervise ja uneharjumuste seosele, rõhutab autor, et hiline ärkamine ei tähenda, et naisel kindlasti depressiooniga probleeme peaks tekkima.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles