Üllatav asi, mida naiste puhul peetakse normaalseks, aga meeste puhul ahistamiseks

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Krzysztof Zabłocki / PantherMedia / Krzysztof Zabłocki/Scanpix

Kui sa oled naisterahvas, siis oled sa suure tõenäosusega saanud oma elu jooksul korra tekstisõnumi teel või vestlusaknasse ootamatult foto, millel ilutseb kellegi peenis. Ja kui sa just seda pilti endale saata ei palunud, siis ilmselt polnud sa olukorraga üle just üliõnnelik.

Jah, kui mees saadab sulle küsimata peenisepildi, siis pole see mitte ainult vastik ja ebaviisakas, seda võib pidada ahistamiseks. Pole üllatav, et seda kinnitab ka värske uuring, mis avaldati ajakirjas Computers in Human Behavior.

Autorid Sarah J. Matthews jt uurisid ühes Texase ülikooli vabade kunstide kateedris 122 tudengi peal, kuidas mõjutab sekstimine (seksikate sõnumite saatmine) inimesi ning millises olukorras peavad nad sekste häirivateks. Neil paluti lugeda vinjetti, milles siis kas mees või naine saatis vastassugupoole esindajale seksika sisuga sõnumi.

Uuringust selgus, et kui naine saatis seksti ja tegi seda olukorras, kus seda poldud temalt palutud, peeti seda rohkem sobivaks. Kui aga mees saatis seksika sisuga sõnumi ja temalt polnud seda küsitud, hinnati tema käitumist ahistavaks. Kui tegemist oli olukorraga, kus nii mees kui naine saatsid seksti olukorras, kus ka vastaspool seda ootas/küsis, hindasid kõik olukorra sobivaks.

«Leiud tõestavad, et hüpermaskuliinsust, mis avaldub selles, et mees saadab küsimata naisele seksika sisuga sõnumi, peetakse meie ühiskonnas suurema tõenäosusega seksuaalseks ahistamiseks, kuna see paneb naise end tundma ohustatuna,» kirjutavad uuringu autorid. «Kontrastina aga paistab, et kultuurilised ideaalid hegemoonilisest maskuliinsusest näivad dikteerivat, et mehed peaksidki reageerima positiivselt, kui naised neile seksuaalselt lähenevad – seda hoolimata sellest, kas nad on selleks ise loa andnud või mitte.»

Seega: jah, küsimata nokupilti ei meeldi meile kellelegi näha, kuid kui sa ka ise kipud teinekord ulakaid sõnumeid saatma, siis püüa end panna teise inimese olukorda ning mõtle järele – kas ta on su sekstist huvitatud? Kui sa pole kindel, siis kuula enne maad ja küsi üle! Ning kui sa juba oled küsimata seksti teele saatnud ning mees pahaselt reageerib, siis solvuda ei tasu – jällegi, üllatav sekst vestlusaknas ei pruugi alati olla meeldiv üllatus!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles