Maian Kärmas: puudutus võib muuta meie elu

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maian Kärmas
Maian Kärmas Foto: SCANPIX

Muusik ja raadioajakirjanik Maian Kärmas kirjutab ajakirja Tervis Pluss mainumbris, et puudutuses peitub olulisemaid laenguid, kui ehk oskame aimatagi.

Teadlasedki tunnistavad, et tööst väsinud seljale massaaži tegemine, käest kinni hoidmine, kallistamine ja muud lihtsad puudutused avaldavad selget mõju.

«Lisaks muudele kasulikele omadustele loob heatahtlik puudutus usaldust. Sageli juba esmakohtumise käigus puudutan (eneselegi aru andmata) viivuks uue sõbra õlga või käsivart justkui kinnitamaks: «Oled oma, ei pea pingutama, võid olla ise, tunda ennast vabalt, lugeda uut keskkonda omaks, ma aitan sind, tunne ennast hästi jne.»,» selgitab Maian.

Puudutus - alati lugupidav, siiras, armastav - võib tema sõnul muuta meie elu. Puudutus teeb meid tervemaks.

«Kui palju sind lapsena kallistati? Aga nüüd, täiskasvanuna? Püüa kokku lugeda need korrad, kui keegi on sind tänase päeva jooksul juba kallistanud, käest hoidnud, õlale patsutanud, suudelnud, sul pead silitanud, kätt surunud, sinu kõrval istunud, sind hetkeks kas või riivanudki. Puudutanud,» küsib Maian.

Samuti kutsub ta lugejat üles kokku lugema neid kordi, mil oled ise tänase päeva jooksul kedagi puudutanud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles