POSTIMEHE STUUDIO Reps ja Ligi ühte meelt: idee ei ole saata kõik lapsed sundkorras lasteaeda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Haridus- ja teadusminister Mailis Reps ütles täna Postimehe stuudios, et tema palju vastukaja tekitanud ettepanek muuta lasteaed kohustuslikuks ei tähenda seda, et kõik lapsed tuleb sundkorras lasteaeda viia. Plaan sai alguse tegelikult juba 2015. aastal, mil haridusminister oli praegune opositsioonipoliitik Jürgen Ligi.

«Sõna «kohustuslik» kehtib eelkõige kohalikele omavalitsustele, et nad peaksid omama ülevaadet oma territooriumil elavatest eelkooliealistest lastest,» ütles Reps.

Ministri sõnul peab omavalitsuse kohustus olema leida üles lasteaiaealised lapsed ja kaardistada, kus need lapsed on. Kui laps elas näiteks enne kooli välismaal, siis ei saa kuidagi kohustada vanemaid tuua oma laps kodumaale lasteaeda.

Keskerakonda kuuluv Reps lisas, et kui vanem peab otstarbekaks hoida oma last enne kooli kodus ja pakkuda talle koduõpet, ei saa seda vanemale keelata.

«Kui näiteks nelja-aastasel lapsel on nooremad õed ja vennad, siis ei ole tõepoolest otstarbekas viia ainult üks lastest lasteaeda,» selgitas Reps.

Opositsiooni kuuluv reformierakondlane, endine haridusminister Jürgen Ligi on Repsi algatuse poolt, kuna ta leiab, et lapsele on hea, kui ta enne kooli omasugustega kokku saab. Ligi nentis, et kooliga kohanemine on osa laste jaoks probleem ja eelkõige on tegemist selliste lastega, kes ei ole enne kooli lasteaias käinud.

Ligi märkis, et omaette probleem on lasteaiakohtade kättesaadavus, kuna mõned omavalitsused ei suuda täita seaduses ette nähtud kohustust tagada kõigile omavalitsuse territooriumil elavatele lasteaiaealistele lastele lasteaiakoht.

Esmaspäeval kell 12 kohtusid Postimehe otsestuudios praegune ja endine haridusminister, vastavalt Mailis Reps ja Jürgen Ligi, et arutada Repsi idee üle muuta alusharidus kohustuslikuks. Reps on põhjendanud seda lasteaias mittekäinute hilisemate õpiraskustega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles