Advokaatide abielukool: kuidas lahkuminekuga hakkama saada, kui mängus on lapsed?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Fabrice Michaudeau / PantherMedia / Scanpix

Keegi ei abiellu ega alusta kooselu mõeldes lahkuminekule. Kahjuks lahutatakse Eestis pea iga teine abielu. Advokatuuri heategevusprojekti raames valminud videotes räägivad perekonnaõigusele spetsialiseerunud advokaadid, millele iga kooselu alustav paar mõtlema peaks. 

Advokatuuri perekonnaõiguse komisjoni juhi, vandeadvokaadi Ene Ahase sõnul lahutatakse Eestis umbes iga teine abielu. «Ja see statistika ei võta arvesse neid lahkuminekuid, mis on juhtunud kooselus. Lapsed ja ühiselt seotud vara on emotsionaalsed teemad, millega lahutuse ajal tegelema peab. Kahjuks ei tea inimesed tihti oma õigusi ega ka kohustusi partneri või abikaasana lahutuse puhul - kes ja mis alustel endale saab. Lahkuminek on ilma nende küsimustetagi emotsionaalselt väga keeruline probleem,» sõnab Ahas.
«Oma pika praktika jooksul olen näinud olukordi, kus üks endistest partneritest keeldub kohtuvälisest lahendusest arvates, et kohtu kaudu on võimalik saada suurem õigus, hüve või on ajendiks tähelepanu-, kaastundevajadus.  Lahkuminekuga seonduvate küsimuste kohtus lahendamine toob kaasa stressi ja on kulukaks. Inimesed kurnavad kohtuvaidlustega lisaks endale ka lapsi ja perekonda tervikuna nii emotsionaalselt kui ka materiaalselt,» lisas Ahas.
Eesti Advokatuuri liikmed toovad inimesteni vastused peamistele lahkuminekul tekkivatele küsimustele. Vandeadvokaat Katrin Orav selgitab, kuidas lahkuminekuga hakkama saada, kui mängus on lapsed ning mis on kõige olulisemad küsimused, millele lastevanemad mõtlema peaksid. Vaata lähemalt videost!
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles