Kuidas maitseb Pärnumaa?

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnumaa maitsete aasta avaõhtusöögil mere- ja metsavaatega restoranis Eagle Reius pakuti eelroaks erinevaid maitsevõisid.
Pärnumaa maitsete aasta avaõhtusöögil mere- ja metsavaatega restoranis Eagle Reius pakuti eelroaks erinevaid maitsevõisid. Foto: Silver Gutmann

Pärnu kanti ei tasu sõita üksnes suvepealinna liivaranna ja supelasutuste pärast. Selle lähistel elab raba- ja rannarahvas, kelle taluköögist tuleb räime praadimise, kurgi marineerimise ja õunasiidri kääritamise aroome. Minge uudistama – Pärnumaa kannab tänavu Eesti toidu piirkonna tiitlit.

Või eelroaks? See paneb Pärnumaa maitsete aasta avaõhtusöögile kogunenud laudkonnad üksteisele küsivalt otsa vaatama ja Reiu hunnitu merevaatega golfirestorani Eagle saali elevusest kahisema.

Aga kus on leib? Ettevaatlikult asub publik noaotsal rohelisesäbrust, fuksiaroosat ja oranžikat võid mekkima... kuni lõpuks see tulebki. Mitut sorti, muu hulgas Kihnu räimeleib ja sai, valmistajaks väikesaare Pihlaka ja Pärnamäe talu; samuti tatraleib ja mahe rukkileib MTÜ-lt Roheline Värske Elu. Pärnu kandi rahvas tunneb vanast ajast ka aganatega näljaleiba ja kartulikoortega hädaleiba, kuid praegu on kõige kuulsamad kihnlaste toitev soolaliha või -räimega rukkileib.

Kohalikud raba- ja rannarahva toiduained pidusöögiks vorminud peakokk Rudolf Visnapuu ütleb muheledes, et säärane väike üllatus- ehk šokipaus oligi kavas ette nähtud. Mõte alustada Pärnumaa köögi tutvustamist just võikäiguga tuli aga Pärnu lähistel kasvanud ja igapäevatööna restorani Noot ohjaval Visnapuul, kui ta meenutas oma vanavanaema ütlemist, et austage võid. See oli kunagi toiduaine, mida polnud eriti kehvemal järjel peredes sugugi iga päev võtta. „Nii et pidulikum noot pole või puhul üldse ülearune,” nendib peakokk.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles