Sünge mees äratab naistes rohkem huvi kui naeratav

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mornid kangelased köidavad naisi nii raamatutes kui filmides - nüüd on nende atraktiivsus teaduslikult tõestatud.

Kanada Briti Columbia ülikooli psühholoogid palusid pea tuhandel katsealusel hinnata fotode põhjal vastassoost isikute seksuaalset kütkestavust. Katsealused pidid hindama pildil oleva isiku ligitõmbavust, mitte seda, kas nendega võiks olla pikaajalises suhtes või abielluda, vahendab Tartu ülikooli teadusportaal Novaator.

Hinnatavad inimesed olid fotodel kujutatud erinevate emotsioonidega: õnnelikult naeratavatena, uhkelt ja võidurõõmsalt tõstetud kätega ning häbist kühmus olevatena.

Selgus, et mehed ja naised on tõesti erinevad. Meeste jaoks oli naeratav naine vastupandamatu. Seevastu naiste jaoks osutusid ligitõmbavaks nii uhked kui ka piinlikkust tundvad mehed.

Uuringu juhi Jessica Tracy sõnul peetakse naeratamist tavapäraselt seksikaks, kuid katsetulemuste põhjal see naistele ei mõju. Võimalik, et lai naeratus tekitab mulje liigsest naiselikkusest.

Naiste südame võidavad mehed, kelle näoilmest ja kehakeelest võib välja lugeda, et nad teavad oma vigu ning tunnevad selle pärast piinlikkust. Häbitunne seostub ühiskondlike normidega kursis olemisega ning just see tekitabki sümpaatiat.

Tracy rõhutas, et uurimus käsitles esmamuljete tekkimist ning loomulikult ei soovita ta meestel pikemas suhtes naeratamisest loobuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles