Jörgen Kohal: Eesti laste lemmikud on banaan, avokaado, kaerahelbed ning munatoidud

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Jake Farra

Täna autasustati Tigutoa Stuudios põhikooli õpilastele mõeldud konkursi Rimi retseptimeistriklass võitjaid: Sillamäe Põhikooli, Muraste Kooli ning Tarvastu Gümnaasiumi õpilasi. Kokk ja žürii liige Jörgen Kohal märkis, et Eesti lapsed hindavad kõrgelt värsket toorainet ning looduslikke maitseid.

«Konkursist võttis osa 55 kooli ning kokku saadeti 135 retsepti, mis näitab, et koolides tegeletakse kokkamisega päris hoolsalt,» sõnas Jörgen Kohal. «Lisaks võitjaile tahaksin esile tõsta Kihnu kooli toidutegemise põhimõtet: tähtis on see toit, mis on otse meie ümber – kala tuleb merest ja juurviljad kooli põllult. Kala aga kahjuks veel Eesti laste lemmikuks saanud pole ning kalatoitude retsepte esitati konkursile vähe. Kalas leiduvad vitamiinid on kasvavale organismile vajalikud, seega soovitan lastevanematel kodus rohkem kalaroogi teha, et lapsed maast madalast kala maitsega harjuksid.»

Jörgen Kohal tõi välja, et kõige enam kasutati laste mõeldud retseptides banaani, avokaadot, kaerahelbeid ning muna. Maitsestamiseks aga soola, pipart, tüümiani, basiilikut, peterselli. «Palju kasutati toidu serveerimisel muffinivorme – sellega paistis eriti hästi silma Tarvastu kool, kelle «Üllatusega muffinid» sobivad nii hommiku- kui lõunasöögiks,» rääkis Jörgen Kohal. «Toredasti oli lahendatud Muraste Kooli «Memme magusa müsli» serveerimine. Sillamäe Põhikool oli aga oma «Taekwondo vahepala» juurde mõelnud lausa oma legendi. Vahepala ise oli tõeliselt toitev ja hea tühja kõhu täitja vahetult enne trenni. Loominguliselt läheneti smuuti koostisosade valimisel ning üllatati ebatraditsiooniliste hommikusöökidega: näiteks kohupiima vareenikud, mille peale ise hommikul ei tuleks, kuid mis sobivad päeva esimeseks söögiks hästi.»

«Lapsevanematel ja õpetajatel on suur roll teadliku toitumise kujundamisel, tänan kõiki koolide ja ringide juhendajaid, kes innustasid oma lapsi konkursil kaasa lõõma. Eriti suur tänu võidumeeskondade juhendajatele: Haja Ojarannale Tarvastu Gümnaasiumist, Gerly Rosenbergile Muraste Koolist ja Meeli Rjabovale Sillamäe Põhikoolist,» lisas Jörgen Kohal.

Konkurss algas 2018. aasta veebruaris ning oli mõeldud põhikooliõpilastele. Laste ülesandeks oli nuputada hommikusöök, vahepala ning lõuna-või õhtusöök. Žürii töös osalesid kokk Jörgen Kohal, toitumisnõustaja Katri Merisalu, Rimi köögi juht Kaire Roosi ja vastutustundliku ettevõtluse spetsialist Katrin Bats ning La Ecwadori agentuurist Mairi Talving ja Teele Hein. Samuti sai hääli anda oma lemmikule retseptikonkursi kodulehel.

Kolm parimat:

Sillamäe Põhikooli «Taekwondo» vahepala – 1. koht, peaauhind 1000 eurot

Muraste Kooli «Memme magus müsli» – 2. koht, auhind 800 eurot

Tarvastu Gümnaasiumi laste «Üllatusega muffinid», mis sobivad nii hommiku kui lõunasöögiks – 3. koht, auhind 500 eurot

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles