Raseduse alguses võetud valuvaigisti võib lootele ohtu kujutada

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rase naine. Pruut pahandas, et rase pruutneitsi temast rohkem tähelepanu sai
Rase naine. Pruut pahandas, et rase pruutneitsi temast rohkem tähelepanu sai Foto: Craig Robinson / PantherMedia / Craig Robinson

Ibuprofeeni kasutamine raseduse alguses näib mõjutavat loote munarakke – teisisõnu võib viia ibuprofeen raseda tulevaselt tütrelt lapsed, kirjutas Soome arstide leht Mediuutiset.

Prantsuse teadlased avaldasid veebruaris murettekitava info levinud põletikuvastase ravimi ibuprofeeni kohta, vahendab Terviseuudiste portaal. Selle kasutamine raseduse alguses näib edaspidi mõjutavat sündiva tütre viljakust. Varem on ibuprofeeni peetud raseduse algusjärgus üsna süütuks põletikuvastaseks ravimiks, rääkis HYKsi dotsent, naistehaiguste ja sünnituse eriarst Heli Malm.

«See on esimene taoline uuring. Meie teada ei ole varem võetud uurida ka inimloote munasarjakudet ja vaadatud, kuidas valuvaigisti seda mõjutab,» rääkis Malm.

Munasarjakude saadi 185 aborteerunud 7-12-nädalaselt tüdruklootelt. Kude jäeti ibuprofeeni mõju alla kas kaheks, neljaks või seitsmeks päevaks. Ibuprofeen jõudis looteni läbi platsenta. Human Reproduction väljaandes ilmunud uuring näitas, et ravim põhjustab loodete munasarjarakkudes muutusi, muutes nende arvu. Neid hävis normaalsest rohkem. Seda võis märgata juba kaks päeva pärast ibuprofeeniga kokkupuudet.

«Suur osa neist muutustest siiski taastus, kui kokkupuude ravimiga läbi sai,» lisas Malm, kes näeb prantslaste uuringus selget vajadust asja edasi uurida. Samuti rõhutas ta, et mõju avaldus siis, kui ravimi kontsentratsioon oli väga suur.

Loe lugu täismahus Terviseuudistest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles