Isetehtud kookidega rinnavähi vastu

Esme Kassak
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muffinite kaunistamisel on piiriks vaid fantaasia.
Muffinite kaunistamisel on piiriks vaid fantaasia. Foto: Erakogu

Sel reedel, 27. mail saab Viru keskuses toimuva ürituse «Teksades rinnavähi vastu» raames osta heategevuslikke koogikesi või siis ka ise neid küpsetada ja müüma tulla.

Heategevuslik kookide müümine on üks osa «Teksadega rinnavähi vastu» kampaaniast ning selle eesmärgiks on ühtviisi nii raha kogumine rinnavähi ennetustegevuse toetuseks kui ka teavitustöö sõeluuringul osalejate arvu tõstmiseks.

Eesti Vähiliidu turunduse projektijuhi Angela Kalluste sõnul on uuringus osalevate naiste protsent oodatust märksa väiksem, ulatudes napilt üle poole neist, kellele nimeline kutse saadetakse.

Niisama oluliseks peab Kalluste aga ka teavitustööd noorte hulgas, sest paraku ei küsi kardetud haigus vanust. Tähtis on, et ka nooremad, 20. aastates naised oma rindu kontrolliks. «See on lihtsam, kui nad arvavad, piisab regulaarsest enesevaatlusest. Kui tekib kahtlus, siis tuleb pöörduda esmalt oma perearsti või günekoloogi poole,» märkis Kalluste.

Kookide müümisega alustatakse Viru keskuses reede õhtul kell kuus ja neid võib nii kohapeal maitsta kui ka kaasa osta. Kuna kookide valik on tänu erinevatele valmistajatele rikkalik, siis saab kaasa osta terve assortii maitsvaid küpsetisi. Angela Kalluste sõnul on kooke lubanud müüma tulla kaheksa firmat ja isegi kaks eraisikut.

«Sel aastal on ka üks meespere küpsetamas – MyFitness tuleb poistega kooke pakkuma,» kiitis Kalluste head algatust meeste poolt. Kui aga kellelgi alles nüüd peaks tekkima mõte oma küpsetistega tulla head tegema, on ta Kalluste sõnul igal juhul oodatud ja koogile leitakse plaanitud laudadel ruumi. Kuna eelmisel aastal, mil üritus esimest korda aset leidis, selliseid üllatajaid ka oli, siis on sellega ka tänavu arvestatud.

Kookide hinna heategevuslikul üritusel määrab igaüks ise vastavalt kasutatud komponentidele ja südametunnistusele. Kogu müügist saadud tulu läheb vastavasse korjanduskasti Eesti Vähiliidule rinnavähi ennetustegevuse toetuseks.

Ettevõtmist toetab ka Viru keskus, nii et mingeid kulutusi kookide müügist saadud tulust maha ei lähe, kinnitas Kalluste.

Lisaks leiab sel päeval aset teisigi üritusi: tuunitakse teksaseid, müüakse spetsiaalseid heategevustooteid, saab keerutada loosiratast ning küsimustele vastab vähiliidu esindaja.

Kuna kindlasti leidub ka neid, kes üritusele ei saa tulla kas või suure vahemaa tõttu, siis üks osalejatest, rinnavähi ennetustegevust juba aastaid toetanud Avon jagab lahkelt retsepti, mille järgi valmivad nende laual müüdavad heategevuslikud koogikesed. Et saaks ise küpsetada ja sõbrannadelegi pakkuda!

Avoni heategevuslikud šokolaadi-kohvi muffinid
(12 tk)

Vaja läheb:

  • 100 g tumedat šokolaadi
  • 4 dl nisujahu
  • 2 tl küpsetuspulbrit
  • 2 tl vanillisuhkrut
  • 1-2 spl tumedat kakaod ehk kakaojahu
  • 100 g võid
  • 3 dl suhkrut
  • 1 dl rõõska koort
  • 1dl kanget kohvi
  • 2 muna

Glasuur:

  • 200g mascarponet
  • 3 spl tuhksuhkrut, maitse järgi
  • 1/2 tl vanilliekstrakti

Tükelda tume šokolaad. Sega omavahel kuivad ained: jahu, küpsetuspulber, kakao ja vanillsuhkur. Sulata või (margariin) ja lase jahtuda. Vahusta munad suhkruga, sega hulka koor, kohv ja sulatatud või. Seejärel sega kuivainesegu munavahuga. Jaga tainas muffinipanni pesadesse, mis on kaetud paberist muffinivormidega. Küpseta 200 kraadi juures 15–20 minutit ning lase jahtuda. 

Kreemi valmistamiseks sega mascarpone õrnalt lusikaga kohevamaks, sõeludes tuhksuhkrut hulka, kuni maitse tundub paras. Lisa veel vanilliekstrakt. Ole ettevaatlik, et sa kreemi üle ei vahusta! Kreemi võib jahtunud kookidele lasta kondiitripritsist või tõsta lihtsalt lusikaga.

Maitse ise ja jaga sõbrannadega!

«Teksades rinnavähi vastu» kampaania sai alguse Ameerikast. Esmakordselt tähistati päeva 1996. aastal, mil teksabrändi Lee Jeans töötajad võisid kindlal päeval tööle tulla vabas riietuses tingimusel, et annetavad väikese summa rinnavähi vastu võitlemiseks. Idee on veenda inimesi tegema üks väike samm, millest sünnib väga suuri asju.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles