Kas toidukordade ärajätmine aitab kaalu langetada?

Erik Orgu
, Toitumisnõustaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Scanpix

Jätkuvalt liigub ringi arvamus ja soovitused, et kaalu langetamiseks peaks vähem sööma. Et oma söömist piirata, jäetakse ära toidukordi, kirjutab toitumisnõustaja Erik Orgu.

Näiteks üks endiselt populaarne viis, kuidas seda tehakse, on kurikuulus «alates 18.00 enam ei söö» dieet. Kui oled seda dieeti järginud, siis tead omadest kogemustest, et sellega pole pikka pidu.

Miks ei ole mõistlik kaalu langetada toidukordi vahele jättes?

Ohio osariigi ülikoolis viidi läbi uuring, mis näitas, et toidukordade ära jätmine viis hoopis kõhurasva suurenemiseni ja halvemal juhul võib see vallandada insuliiniresistentsuse maksas, mis pikemas perspektiivis teatavasti võib lõppeda diabeediga.

Uuringus jagati katsealused kahte gruppi, millest esimesele anti piiratud kaloraažiga toitumiskava, teise testgrupi kaloraaži aga ei piiratud. Esimene grupp võis tarbida poole kogusest, mida tarbis grupp 2. Esialgu oli piiratud kaloraažiga osalejate grupil kaalukaotus suurem, kuid nad hakkasid koheselt ja kiiresti kaalus juurde võtma niipea, kui läksid tagasi  oma igapäevase, piiramata kaloraažiga menüü juurde.

Kas tunned ennastki selle testi kaudse osalisena ära või tead kedagi, kes on samamoodi lõpetanud?

Teine sarnane katse tehti Oregoni osariigi uuringu instituudis, mille tulemusena tehti kindlaks, et toidukordade ärajätmine, teeb su mitte ainult vastuvõtlikumaks võimalikele söömasööstudele vaid muudab ka ajukeemiat nii, et toiduvalikute puhul kipud siis eelistama pigem ebatervislikke toite.

Arvan, et ka selles katses tunneb nii mõnigi lugeja end ära nii katsealuse, kui uurija rollis, kuid tulemus on iga kord sama: jättes ära toidukordi ja piirates kaloraaži tunduvad ebatervislikud toidud palju ahvatlevamad!

Sa ei pea sööma vähem, vaid paremini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles