Kolm nippi, kuidas säilitada maasikaid
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Letid on välismaistest maasikatest lookas ja esimesed kodumaised marjadki valminud – hea ja kasulik maasikas on mõnus vahepala, mille sajas grammis on kõigest 32 kilokalorit. Projektis «Väärtustades toitu» annab Eesti Korteriühistute Liit mõned nõuanded, kuidas maasikaid paremini säilitada.
Söö samal päeval
Parimad on muidugi maasikad siis, kui nad värskelt ära süüa. Koju tuues peske roheliste tupplehtedega marjad korralikult läbi, nõrutage ja tupsutage köögipaberiga kuivaks. Sorteerige aga välja muljutud, kahjustada saanud ja hallitavad marjad, muidu levib see kiirelt ka teistele marjadele. Järelejäänud marjad võib näiteks kandikule valada –toatemperatuuril
peavad korralikud marjad nii päevakese vastu. Neid tasuks aga hoida eraldi etüleeni eraldavatest viljadest (nt tomat), muidu riknevad marjad kiiremini.
Korralikult külmkappi
Kastis või karbis üksteise otsas ei tasu maasikaid hoida, kuna nii võivad marjad kergesti muljuda saada – maksimaalselt 1-2 rida võiks olla. Kilekotis, kuhu õhk ligi ei pääse, pole kindlasti neid mõistlik hoida. Parim koht maasikatele oleks külmkapi juurviljakastis 0-2
soojakraadi juures, nii peaks marjad kuni 5 päeva säilima. Kui aga on tahtmine maasikaid pikemaks ajaks säilitada, tuleks need korralikult puhastatuna sügavkülma panna, kus marjad kuni 10 kuud säilivad.
Korraks äädikaveest läbi
Ühe nutika nipina soovitatakse maasikad pärast pesemist korraks kergesse äädikavette kasta (1 osa äädikat/10 osa vett), see peaks samuti aitama marjadel kauem värskena püsida.