Retseptisoovitus: kamasupp mee ja marjadega

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ragne Värk

Suvehooajal võib keefiri hapendatud peti vastu vahetada, sest see on väiksema kalorisisaldusega ning sisaldab rohkesti kasulikke mineraalaineid nagu kaltsium, kaalium ja magneesium.

«Petis on keefirist pea poole vähem kaloreid – esimeses 100 g kohta 60 kilokalorit ning teises 100,» räägib toitumisnõustaja Erik Orgu. «See tähendab seda, et petti võib rohkem juua ja minu jaoks on kalorite jälgimine oluline, sest ainult 100 liigset kalorit päevas iga päev, kergitab kehakaalu kuu lõpuks 0,5 kg keharasva arvelt.»

Kõige olulisem põhjus, miks Erik Orgu peti tarbimist soovitab, on erinevate kasulike ainete sisaldus. «Pett sisaldab ohtralt kaaliumi ja kaltsiumi – sarnaselt lehmapiimale – aga on sealjuures väherasvane,» märgib ta. «Pett sobib ka keha turgutajaks seedeprobleemide korral – igal hommikul klaasi peti joomine parandab seedimist ja sobib seega hästi ka kaalujälgijale. Sportlastele sobib pett samuti seetõttu, et on lahja, ent sisaldab samas rohkelt magneesiumi, mis lihastegevust toetab. Kaalium omakorda soodustab aga aju närviimpulsside edastamist ning mõttetegevust.»

«Kui on soov süüa kerget ja tervislikku toitu, siis saab petist tervislike puu- ja köögiviljadega kiire ja värskendava söögikorra teha,» sõnab Erik Orgu.

Toidublogija Ragne Värk annab hea soovituse, mida petist teha.

Kamasupp mee ja marjadega 

Koostisosad:

  • 150 g mett
  • 1 l petti
  • 100 g kamajahu
  • 1 tl kaneeli
  • erinevaid marju sügavkülmast (maasikaid, vaarikaid, mustikaid)

Valmistamine

Sulata pliidi peal mesi ning sega see kokku keefiri, kamajahu ja kaneeliga. Lisa külmast võetud marjad (niipalju kui soovid). Lase supil maitsestuda vähemalt 10 minutit ning serveeri koos peale raputatud marjadega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles