Sotsioloog: lapsele interneti keelamine on lapse ahistamine (4)

Angela Blumkvist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Craig Robinson / PantherMedia / Craig Robinson

Nii palju kui on lapsevanemaid, on ka erinevaid vaateid lapse kasvatamisele. Sotsioloog sõnab, et need vanemad, kes keelavad oma lapsel internetis aega veeta, peaksid saama süüdistuse ahistamises.

Kui ühed usuvad, et ekraanide taga istumine mõjub lapse arengule hästi, arvavad teised hoopis vastupidist. Paljud vanemad proovivad ärgitada oma lapsi ekraanidest eemale õue mängima. Hinnatud professor ja sotsioloog võrdustab internetikeeldu lausa lapse ahistamisega.

Teesside ja Lõuna-Austraalia ülikooli koostöös viidi läbi uuring 2000 inimese seas, kus uuriti interneti kasutust. Tulemuste abil tehti järeldus, et hirmud interneti ohtude osas on liialdused ning selle positiivsed arendavad omadused kaaluvad üle interneti pahupoole, kirjutab Independent.

Astoni ülikooli auprofessor Cashmore'i sõnul on internet laste jaoks sotsiaalse arengu jaoks oluline. «Kujutage ette, kui lapsevanemad keelaks lastel lugeda, vaadata, teiste lastega suhelda, joonistada, värvida, tantsida. Lapsed teevad kõiki neid asju, kui on ekraani taga,» seletab ta. Cashmore'i sõnul saaks vanemad ahistamissüüdistuse, kui keelaks neid tegevusi lastele arvutite väliselt. Miks siis vanemad sama arengut ekraani taga keelavad?

Sotsioloogi sõnul kasvavad tänapäeva lapsed ekraanide maailmas ning vajavad neid arenguks. «Ekraanid on osa nende reaalsusest. Keelata nende kasutust arenemisel on kindlasti ahistav,» kommenteerib Cashmore, kelle sõnul on hirmud interneti kasutusel liialdatud.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles