Eksperdid mõistavad hukka Kim Kardashiani kiidetud salendavad pulgakommid

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Igaüks, kes kasutab Instagrami, on näinud kuulsusi seal reklaami tegemas. Sageli on kiidetud tooted seotud kehakaalu alandamisega ja lubatakse imelisi tulemusi.

Sotsiaalmeediastaarid teenivad oma jälgijate pealt kopsakaid summasid promodes «imevahendeid» nagu juuksevitamiine, detox-teesid ja teisi tooteid, mida Toidu- ja ravimiamet ei ole heaks kiitnud. Tõsielustaar Kim Kardashian-West ei ole erand, reklaamides igasugu erinevad abivahendeid kaalust maha võtmiseks. Tema seekordne postitus söögiisu vähendavatest pulgakommidest on aga saanud hävitava hinnangu nii ekspertidelt kui kriitiliselt mõtlevatelt fännidelt, edastab Prevention.

Kardashian-West sai ettevõttelt Flat Tummy Co. söögiisu vähendavatest pulgakommide reklaami eest üle 250 000 dollari. Ettevõte väidab, et kommide lutsutamine vähendab isu ja kui tänu sellele vähem süüa, langeb ka kaal. Kim Kardashian-West on nendega ka varem koostööd teinud ja promonud toidukordi asendavaid segujooke.

Staarile heidetakse ette, et ta ei mõtle oma reklaamide sihtgrupile – enamasti on ju tema jälgijad noored naised, teismelised ja isegi väikesed lapsed. Eriti jultunuks peetakse seda, et pulgakommireklaam ilmus vaimse tervise teavituse nädalal ning on teada, et nii paljudel noortel naistel on tänapäeval söömishäireid. Sõna on võtnud ka tuntud näitleja Jameelia Jamil, kes nimetab Kim Kardashiani kohutavaks ja toksiliseks mõjuks noortele tüdrukutele.

Miks need kommid ei mõju?

Flat Tummy Co. pulgakommid sisaldavad 35 kilokalorit. Ettevõtte sõnul tuleb neid lutsutada enne lõunasööki või pärastlõunal, kui tekib suurem söögiisu. Dr Karen Anseli sõnul sisaldavad need kommid peale roosuhkru ka pruuni riisisiirupit, mis on samamoodi suhkur ja kindlasti mitte dieettoit. «35 kilokalori nimel oleks juba palju parem näksida mõnd kiudainerikast krõmpsuvat köögivilja,» tõdeb ta.

Dr Keri Gans hoiatab omalt poolt, et mitte keegi ei tohiks neid pulgakomme tervislikuks snäkiks pidada. «Muidugi leevendavad need söögiisu, need on ju suhkrust!» selgitab ta, miks need magusaisu ära võtavad. «Ma soovitan selle asemel hoopis tükikest tumedat šokolaadi, mis on ka tervisele kasulik, mitte neid pulgakomme.»

Peale suhkru sisaldavad Flat Tummy Co. pulgakommid ka patenteeritud safraniekstrakti Satiereal, mis võib, aga ei pruugi söögiisu vähendada. Dr Karen Anseli sõnul pole seda ainet piisavalt uuritud ja senised tulemused on olnud vastandlikud. Pigem on selle mõju küsitav ja suures koguses võib safrangi tekitada terviseprobleeme. Dr Andeli selgitusel on Flat Tummy Co. pulgakommid toidulisand ning kuna need pole Toidu- ja ravimiameti kontrolli all, ei ole täpselt teadagi, mida need sisaldavad.

«Ma ei soovita igal juhul kaalulangetamiseks söögiisu vähendavaid tooteid, sest need ei lase sul oma keha märguannetest nagu täiskõhutundest õigesti aru saada. See on aga väga oluline, et saavutada tervislik kehakaal ja söömisharjumused,» märgib toitumisnõustaja.

Dr Gans nõustub, et imevahendit kaalulangetamiseks ei ole olemas. «Mina ei soovitaks neid oma patsientidele mitte kunagi. Kedagi võivad need ju aidata, aga mitte tavalisi inimesi,» usub ta. «Ma soovitan elustiilimuutusi, mitte söögiisu vähendavaid medikamente. Pigem on oluline oma keha kuulamine ja näljatunde märkamine, teadlik söömine ja toidu nauditavamaks tegemine.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles