Fitnessiekspert: näen liiga sageli, et inimesed tulevad näljasena treeningule ja minestavad pärast paari minutit intensiivset treeningut

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linda Patkovska.
Linda Patkovska. Foto: Erakogu

Herbalife Nutrition fitnessiekspert Linda Patkovska räägib pühendumisest, fitnessil põhinevast elustiilist ja jagab nõuandeid algajatele, kuidas tasakaalustatud toitumisega trenni toetada.

Kui palju pühendumist fitness nõuab?

Alguses nõuab fitness märkimisväärset pühendumist eriti neilt, kes ei ole kunagi varem trenni teinud. Kindlasti tuleb arvestada sellega, et fitness ei kujuta endast lihtsalt aeg-ajalt treenimist. Vastupidi, see kujutab endast täiesti uut elustiili, mis eeldab mõlemat – rutiini ja treenimist rohkem kui paar korda nädalas ning korralikku ja tasakaalustatud toitumist.

Enda kogemustele tuginedes pean tunnistama, et keha kohanemine füüsilise stressi ja uue tervisliku eluviisiga võtab aega. Lisaks kulub natuke aega sellega vaimselt kohanemiseks. Kui alustate täiesti uue fitnessi rutiiniga, siis tunnete pärast iga head ja korralikku treeningut suurepärast rahulolutunnet ning muutute tervemaks, tugevamaks ja saavutate parema vormi. See tähendab seda, et ei tunnetata ainult füüsilist muutust vaid ka vaimset.

Kui palju on mõistlik treenida ja kui palju on juba liiga palju ning meile ohtlik?

Keegi ei tea seda sinust paremini! Ja sellisel juhul on teie keha parimaks indikaatoriks, millal on õige aeg peatada treenimine, puhata ja millal uuesti jätkata.

Korrapäraselt treenivad inimesed peavad end tundma hästi pärast iga treeningut, sest füüsilised tegevused tõstavad meie kehas serotoniini ehk õnnehormooni taset. Sportlikud tegevused peavad teile kogu päevaks andma energialaengu ning selle tulemusena magate paremini ja tunnete vähem stressi.

Tuleb meeles pidada, et lihaste valulikkus (mitte valu) pärast treenimist on normaalne nähtus. Treeningujärgsed sümptomid nagu viha, depressioon, pea-, liigese- ja seljavalu, unehäired või unetus tähendab seda, et olete treenimisega liiale läinud ning vigu teinud. Fitnessis nimetatakse seda ületreenimise sündroomiks ning see tähendab, et teie keha ei suuda taastuda. Lisaks võib see kaasa tuua tõsiseid füüsilisi ja psühholoogilisi probleeme. Minu arvates on algajate jaoks oluline konsulteerida personaaltreeneriga ja saada vajalikke nõuandeid.

Milliste probleemidega on teie kliendid ja fitnessiklubis käijad teie personaaltreeneri karjääri jooksul silmitsi seisnud?

Igapäevaselt töötan erinevate inimestega. Mõned nendest teevad vigu ja treenivad valesti. Miks? Üks tavaline põhjus peitub meie veebipõhises eluviisis – inimesed otsivad internetist treeningvideoid ja siis proovivad nad jõusaalis samasuguseid harjutusi järgi teha. Kahjuks ei tea nad kuidas harjutusi õigesti sooritada ning kasu asemel teevad oma kehale hoopis märkimisväärset kahju.

Treeningut tuleb kombineerida õige ja tasakaalustatud toitumisega. Näen liiga sageli, et inimesed tulevad näljasena treeningule ja minestavad peale paari minutit intensiivset treeningut. Seetõttu keelan rangelt oma klientidel tulla trenni, kui nad ei ole tund või kaks enne seda korralikult söönud. Mõned nendest väidavad, et neil ei olnud aega süüa hommikusööki, lõunat või õhtusööki. Sellisel juhul soovitan neile proteiinijooki. Kui eelistate enne treenimist midagi kerget süüa, tuleb seda teha pool tundi enne trenni. Tuletan alati inimestele meelde, et kommid, koogid ja suhkrustatud maiustused ei ole sobivad suupisted enne trenni. Suupiste peab olema tervislik, näiteks puuviljad või pähklid.

Palun selgitage, milline on normaalne kaal ja inimeste normaalne ning tervislik rasvaprotsent (keskmiselt)?

Ma pigem keskenduks rasvaprotsendile kui kaalule. Puhas lihasmass on rasvast raskem. See tähendab seda, et inimene läheb vormi ja muutub saledamaks ilma laialdase kaalukaota. Inimeste normaalne rasvaprotsent sõltub kahest tegurist - soost ja vanusest. 18- kuni 60-aastaste ning vanemate meeste normaalne rasvaprotsent on ligikaudu 10-25 protsenti, samas vanuses ehk 18 kuni 60 ning vanemate naiste rasvaprotsent on ligikaudu 20-34 protsenti.

Millist toitumist ja treeningut soovitate naistele, kes soovivad kaalust alla võtta?

Toitumine on kaalukaotuse puhul oluline – see ei tähenda seda, et kaalu langetamiseks pead näljasena trenni tulema. Selle asemel on hoopis oluline kombineerida erinevaid toite, mis varustavad sinu keha vajalike toitainetega ja see aitab portsjonite kogused kontrolli all hoida, regulaarselt süüa ning piisavalt palju vett juua (vähemalt 1,5 – 2 l päevas). Ainult korrapäraselt sööv inimene on tugev ja motiveeritud trenni tegema ning selle tulemusena kaotab ka kaalu.

Enne dieedi alustamist soovitan alati konsulteerida toitumisspetsialistiga. Kõike eelnevat kokku võttes soovitan kaalust maha võtta tahtjatel keskenduda mitmekülgsele toiduvalikule ja tasakaalustatud toitumisele, samuti kombineerida seda erineva intensiivsusega intervall- ja jõutreeningutega.

Kui tihti peaksid inimesed treenima, et nad oleksid terved ja heas vormis?

Kui soovid olla terve ja heas toonuses, siis peab nädalas treenima rohkem kui paar korda. Tuleb meeles pidada, et seda tehakse samm-sammult treeningu intensiivsust suurendades. See sõltub ka iga inimese füüsilistest võimetest - mõni võib varem hakata intensiivsemalt treenima, teine peab treeningprotsessi võtma aeglasemalt. Pidage meeles – kui soovid olla vormis ja tunda end tervena, siis selleks on vaja ka tasakaalustatult toituda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles