7 Eesti tuntud naist avaldavad: just nemad on meie lemmikud aksessuaarivõlurid!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tanel Veenre
Tanel Veenre Foto: Kertin Vasser

Eesti disaini armastatakse - on palju ehtekunstnikke, kelle looming paneb suisa ahhetamagi. Uurisime tuntud naistelt, kes on nende lemmikuimad aksessuaarivõlurid.

Laura Nestor, fotograaf: «Üks paljudest minu lemmikutest ehtemeistritest on Birgit Skolimowski. Birgit tegi mulle ja mu mehele ühe väga isikliku ehte, abielusõrmuse. Temaga koostöö oli väga inspireeriv ja loominguline. Tal oli idee, et me võiksime sõrmused teineteisele ise voolida, mida  tema siis nö «vormistab». Imetlen teda inimesena, samuti tema ideid ja naudin tulemusi.»

Birgit Skolimowski
Birgit Skolimowski Foto: Erakogu

Piret Ilves, moekunstnik: «Ehteid oman ma vähe ja ilma erilise põhjuse või loota ma neid endale ka külge ei riputa. Igapäevaselt on viimase paari aasta lemmikud hõbedast kõrvarõnga täpid ja Kriss Eglite loodud «Teen mis tahan» käevõru. Aga ma olen absoluutselt lummatud Birgit Skolimowski loomingust, kelles on minu jaoks ideaalne annus pehmust ja minimalismi. Tema rippuvad lille seeria kõrvarõngad kummitavad mind juba pikalt ja kohe kui suudan otsustada, millised on just minu jaoks õiged, lähen neile järgi.»

Kai Lobjakas, Tarbekunsti- ja Disainimuuseumi direktor: «Vaatasin rahuloluga oma ehtesahtlitesse ja pean vaatamata kõigele ütlema, et ühte lemmikut muidugi ei ole. Kõik on erilised. Ma olen ehte suhtes tarbijana nii pimedalt kirglik kui ka kainelt kalkuleeriv. Hindan Eesti ehtekunsti väga kõrgelt ja alati võiks mu võimalused seda toetada olla paremad. On selge, et ehe toimib suurepärase suhtekorraldus- ja kommunikatsiooniinstrumendina ja on seega ka ausaks ja hästi toimivaks töövahendiks. Eesti kunstnike ehteid on kasvõi seda aspekti silmas pidades uhke visiitkaarina kanda ja see annab võimaluse ning loob pinnase põnevateks ja sisukateks vestlusteks nii maast, tööst kui iseendast.

Kuna ehtemaastik on nii Eestis kui ka rahvusvaheliselt hästi tihe, siis hindan tohutult oskust leida oma kordumatu teema ja sõnum ning see veenvalt tööle panna. Paljude tuntud ja heade kunstnike kõrval on viimasel ajal mu südame tugevamalt põksuma pannud Annika Kedelauki viimased tööd. Noortest tegijatest on hästi põnev Hanna-Maria Vanaküla looming.

Kui leidudest rääkida, siis mõne aasta eest leidsin ühest kokkuostust Ülle Kõutsi tuntud headuses minimalistliku rinnanõela, mille soetasin hõbeda kilohinnaga. Huvitavad ajad on.»

Tanel Veenre ehted
Tanel Veenre ehted Foto: Tanel Veenre

Mari-Liis Helvik, Anne & Stiil peatoimetaja: «Imetlen Tanel Veenre annet ühendada kaks nii vastandlikuna näivat poolt – luua ainulaadset ehtekunsti, mis kuulub kunstisaali ja samal ajal müüa ehteseeriaid, mis on võrratult praktilised kuid ka tõelised pilgupüüdjad, defineerides koheselt kandja välimuse. Kui vaadata ringi mistahes avalikul üritusel, on neid naisi, kes «veenreid» kannavad, märkimisväärselt. Mulle meeldib, et ta on toonud kunsti rahva sekka, saalidest välja, loonud midagi, mida saab endale lubada sisuliselt iga naine. See on killuke unistust, mis on kättesaadav.»

Triin Luhats, teleprodutsent: «Minu suured lemmikud Eesti ehtekunstnike seas on Birgit Skolimowski ja New Vintage by Kriss. Ma armastan ehetes selget, minimalistlikku joont ja hõbedat või valget kulda. Mul on üks väga lahe ja lihtne Birgiti sõrmus, kus metall on keeratud lihtsalt mitmekordselt kihiti sõrmuseks kokku. See on mulle väga armas ehe. NVbyK ehteid on mul… liiga palju! Ja alati liiga vähe. Mulle väga meeldivad NVbyKi sõnumitega kaela- ja käeehted ning sõrmused. Taas - lihtsus ja puhas joon. Hõbe.»

Stella Soomlais, nahadisainer: «Kannan Eesti ehtekunsti suure uhkusega. Mulle meeldivad väga paljud tegijad, aga kuna ma olen sedasorti inimene, kes kannab ühte ehet hästi kaua järjest, siis ma olen alles poole peal, et kõigi lemmikute loomingut soetada. Viimastel aastatel olen aga palju kandnud näiteks Lisa Kroeberi, Karin Kersa ja Tanel Veenre ning Uitpuit loomingut. Järgmisena on plaanis soetada Linda al-Assi ja Birgit Skolimowski ehteid, nimekiri on tegelikult pikk. Naturaalsed materjalid ja väärismetallid, minimalistlik esteetika ning geomeetrilisus, mis Eesti ehtekunsti iseloomustab, on mulle väga meeltmööda.»

Janne Klooren, produtsent: «Minu kodumaine lemmikehtekunstnik on Tanel Veenre. Taneli värvilisi ja ülipopulaarseid kõrvamarju mul küll ei ole, aga tema loodud müstilised Nightfly seeria ehted sobivad minu stiiliga perfektselt. Võrratu elegants lihtsas ja kaunis vormis.  Mainima peab ka, et Tanel isiklikult kinkis Nightfly seeria kõrvakad mulle juubeliks, mis teeb need väga eriliseks.

SOMA Plüsch ja Pop seeria ehted on väga kihvtid ning originaalsed. Mulle meeldib väga selle brändi mänguline lähenemine ehtekunstile - Plüsch seeria karvastatud pealispinnaga ehted meenutavad mulle lapsepõlve polümee loomi. POP seerias on valmis popcorn tehtud apetiitseks ehteks ja see on minu meelest geniaalne idee! Lihtsuses peitub võlu!»

Sel nädalal ootab A-galerii ehtekunstnikele kummardust tegema ning nendele ehtsaid sõnumeid kirjutama. Aktsiooni eesmärgiks on tunnustada unikaalset käsitööd, millega ehtemeistrid erakordseid kantavaid kunstiesemeid loovad.

Kes on sinu lemmikuim ehtekunstnik? Kirjuta talle ehtne sõnum ja vii see selle nädala jooksul A-galeriisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles