Põhjalik ülevaade! Kuninglikud pulmad enne ja nüüd

Harry ja Meghani pulmasuveniir. Foto: SCANPIX
Koidu Raudvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  • Harry ja Meghan on rahva seas populaarsed.
  • Meghanit peetakse värskeks tuuleiiliks, mida Briti kuningakoda väga vajab.
  • Paar soovib pulmakinkide asemel annetusi.

Täna astuvad Windsoris altari ette Briti prints Harry ja Ameerika näitlejanna Meghan Markle. Veel paar põlvkonda tagasi poleks neid pulmi mingil juhul toimunud.

33-aastane prints Harry on kuninganna Elizabethi pojapoeg, praeguse troonipärija prints Charlesi noorem poeg. Just Harry on oma põlvkonnas täitnud Briti kuningaperes väga olulist «esimese varu» rolli, mille koorma võttis tema õlgadelt alles hiljuti see, et vanema venna prints Williami peresse on viie aasta jooksul sündinud kolm last. Sellegipoolest on Harry järgmise kuninga poeg ja ülejärgmise kuninga vend, seega kindlasti üks Briti kuningapere tähtsamaid isikuid. Harry on ka rahva seas väga populaarne – kui arvamusküsitlustes uuritakse kuningliku perekonna liikmete populaarsust, jõuab punapäine prints tavaliselt ikka esikolmikusse.

36-aastane ameeriklanna Meghan Markle on esiteks lahutatud naine, teiseks näitlejanna ning kolmandaks mulatitar. 20. sajandil oleks piisanud ainult ühest nendest kolmest asjaolust, et tema ja printsi abielu välistada.

Kaks lahutatud ameeriklannat

Briti kuningapere hiljutisest ajaloost teame mitut dramaatilist lugu, kuidas üks või teine kuninglik kõrgus on soovinud minna paari «ebasobiva» kallimaga. Kõige sagedamini on Meghan Markle’it kõrvutatud Wallis Simpsoniga, kes oli samuti lahutatud ameeriklanna.

Kui Markle’i on nii kuningapere kui ka Briti avalikkus üsna soojalt vastu võtnud, siis 80 aastat tagasi pidi nüüdse peigmehe vanavanaonu, kuningas Edward VIII proua Simpsoniga abiellumiseks troonist loobuma. Tõsi, Edwardi juhtum oli keerulisem, kuid troonist loobumise olulisim põhjus oli siiski see, et valitsuse ja kiriku meelest ei kõlvanud kaks korda lahutatud ameeriklanna Inglismaa kuninga abikaasaks.

«Ma teadsin, et ma lihtsalt ei kaalu üles kõike seda, mis ta oleks kaotanud,» kirjutas Townsend aastaid hiljem oma elulooraamatus.

«Ma pidasin võimatuks kanda seda rasket vastutusekoormat ja täita kohustusi, mis lasuvad minul kui kuningal, ilma armastatud naise abi ja toetuseta,» teatas Edward VIII raadiokõnes. Küllap naeratab saatus nüüd läbi pisarate, sest Harry ja Meghan laulatatakse sealsamas Windsoris, kuhu Edward ja Wallis on maetud.

65 aastat tagasi tahtis praeguse kuninganna noorem õde printsess Margaret – Harry vanatädi – abielluda kuningakoja tallmeistri, endise lennuväeohvitseri Peter Townsendiga. Probleemiks ei peetud paari 16-aastast vanusevahet, vaid just asjaolu, et mees oli lahutatud. Townsend saadeti Brüsselisse tööle ning Margaretile selgitati, et Peteriga abielludes jääks ta ilma kõigist kuninglikest privileegidest, ülalpidamisest ja kohast troonipärimisjärjekorras.

«Ma teadsin, et ma lihtsalt ei kaalu üles kõike seda, mis ta oleks kaotanud,» kirjutas Townsend aastaid hiljem oma elulooraamatus. Margaret otsustas loobuda Peterist ja jääda printsessiks.

Charles ja Camilla abiellusid alles aastal 2005, pärast aastakümneid kestnud armulugu ning kummagi esimese abielu lõppemist.

Veel 45 aastat tagasi ei peetud toonast Camilla Shandi troonipärijale prints Charlesile sobivaks kaasaks, sest noorel naisel oli suhteid olnud varemgi, tulevaseks kuningannaks otsiti aga süütut tütarlast. Charles ja Camilla abiellusid alles aastal 2005, pärast aastakümneid kestnud armulugu ning kummagi esimese abielu lõppemist. Selleks ajaks oli Inglismaa piisavalt muutunud.

Nagu värske tuulepuhang

Nüüdseks on Inglismaa ja kogu maailm muutunud juba nii palju, et Briti kuningapere ladvikusse võetakse avasüli vastu naine, kelle kohta inglise keeles kasutatakse väljendeid mixed-race, biracial, ethnically ambiguous jne. Võib vaielda, kas «etniliselt ebaselge» kõlab viisakamalt kui «segavereline», igatahes on Los Angeleses üles kasvanud Meghan Markle mustanahalise ema ja valge isa tütar, eesti keeles seega mulatitar.

Harry ja Meghan ametlikul kihluspildil eelmise aasta detsembris.
Harry ja Meghan ametlikul kihluspildil eelmise aasta detsembris. Foto: Scanpix

Kahe identiteedi piiril kasvamisest on Meghan ise väga armsalt ja avameelselt kirjutanud ajakirjas Elle 2015. aastal ilmunud essees «I’m More Than An ’Other’». Seal jutustab ta loo oma kooliajast, kui pidi täitma ankeedi ning märgistama muu hulgas etnilise päritolu lahtri. «Valge, must, latiino või asiaat. /.../ Sa võisid valida ainult ühe variandi,» kirjutab Meghan. «Aga see oleks tähendanud, et sa eelistad üht vanemat teisele, enda üht poolt teisele. /.../ Ma ei täitnud ühtegi lahtrit.»

Paljud vaatlejad on maininud, et mitmekultuurilise taustaga, ennast ise üles töötanud ning lapsest peale vähemuste õiguste eest seisnud ameeriklanna mõjub Briti kuningakoja kopitanud koridorides nagu värske tuulepuhang. Menukate elulooraamatute autori Andrew Mortoni meelest annab just see, et Meghani üks vanem on valge- ja teine mustanahaline, talle eriti terava pilgu ühiskonnale, sest ta on õppinud märkama mõlemat vaatenurka.

Enamik suhtub kuninglikku noorpaari siiski rahulikult. Firma British Future korraldatud uuring näitas, et 80 protsendile brittidest ei ole «etnilisest vähemusest» printsess probleemiks.

Muidugi ei rõõmusta selle värske tuulepuhangu üle kõik. ABC News vestles hiljuti mitme Briti ajalehe ja ajakirja kuningateemade reporteritega, kes rääkisid, et neid šokeerib pahatahtlike ja rassistlike kommentaaride hulk, mis laekub iga kord, kui nad avaldavad mõne uudise Harry ja Meghani kohta.

Enamik suhtub kuninglikku noorpaari siiski rahulikult. Firma British Future korraldatud uuring näitas, et 80 protsendile brittidest ei ole «etnilisest vähemusest» printsess probleemiks ning 22 protsenti arvab, et see abielu on Ühendkuningriigile koguni kasulik. Samas uuringus teatas aga 12 protsenti küsitletutest ehk enam-vähem iga kaheksas, et ei kiida heaks kuningapere liikme abielu mixed-race-päritolu inimesega.

Pubid kaks tundi kauem lahti

Windsori loss ja sealne Püha Jüri kabel, kus Harry ja Meghan laulatatakse, on kuninglikule perekonnale väga oluline paik. Samas kabelis on Harry ka ristitud. Tegu on märksa väiksema ja kodusema pühakojaga kui kuulus Westminster Abbey, kus abiellusid prints William ja Kate Middleton. Traditsiooniliselt on Windsorit pulmapaigana eelistanud kuningapere tagasihoidlikumad ja mitte-kõige-olulisemad liikmed, näiteks kuninganna noorim poeg prints Edward. Windsoris sõlmiti ka Harry isa prints Charlesi teine abielu – tookord soovitigi hoida madalamat profiili.

Harry oma ema Dianaga 1995. aasta augustis.
Harry oma ema Dianaga 1995. aasta augustis. Foto: Scanpix

Olgu kirik milline tahes, täna pöörduvad kogu maailma pilgud Windsorile. Kui seitse aastat tagasi vaatas Williami ja Kate’i laulatust maailmas kokku üle kahe miljardi inimese, siis nüüd oodatakse veelgi suuremat vaatajahulka. BBC teatas, et pidupäeva erisaadet saavad vabalt näidata ja vaadata kõik, ilma tavapärase litsentsitasuta. See tähendab, et Inglismaal jälgitakse ülekannet suurelt ekraanilt ka pubides, tänavapidudel jne. Parlamendi ülemkoda rõõmustas rahvast otsusega, et tavapärase kella 23 asemel tohivad Inglismaa ja Walesi pubid sel reedel ja laupäeval hoida uksed lahti kella üheni öösel.

Erinevalt kadunud Dianast ja Harry vennanaisest Kate’ist pole peatne hertsoginna Meghan vajanud eriti koolitamist, kuidas rahvale ja kaameratele meeldida.

Tõenäoliselt tehakse pulmapäeva hommikul teatavaks hertsogitiitel, mille kuninganna prints Harryle kingib (kõige enam ennustatakse, et Harryst saab Sussexi hertsog). Laulatus ise algab Eesti aja järgi kell 14 ning kestab tund aega. Windsori lossi ümber on kutsutud pruutpaari rõõmust osa saama 2640 inimest (kohalikke kooliõpilasi, mitmesuguste organisatsioonide esindajaid, Windsori lossi ja kuningapere teiste majapidamiste töötajaid jt). Järgneb lõunasöök umbes 600 külalisele ning õhtune pidu Windsori lähedal asuvas Frogmore House’is – sinna kutsutakse juba ainult 200 väljavalitut.

Pulmakinkide asemel annetused

Pulmapäev võib tunduda nagu ühe teekonna lõpp, aga tegelikult on see ju algus. Erinevalt kadunud Dianast ja Harry vennanaisest Kate’ist pole peatne hertsoginna Meghan vajanud eriti koolitamist, kuidas rahvale ja kaameratele meeldida. Kuigi Meghani näitlejakarjäär ei jõudnud nii kaugele nagu 1956. aastal Monaco vürstiga abiellunud Grace Kelly oma, on tegu siiski inimesega, kes harjunud avalikkuse ees esinema ja fotograafidele poseerima.

Ja kes on alati pidanud oluliseks heategevust ja vähemuste õiguste eest seismist. Kuuldavasti on Meghanile suureks eeskujuks Angelina Jolie, kes mahutab oma ellu kõik: pere, filmitöö, heategevuse ning maailma valupunktidega tegelemise.

Teine külg on paraku see, et Meghan Markle ei lippa enam kunagi rahulikult nurga taha poodi ega sõbrannadega kohvikusse. Vähemalt üks politseinik valvab teda kuuldekauguses, nüüd ja alati.

Kihluse avalikustamise puhul antud teleintervjuus ütles Meghan, et nüüd saab ta veel rohkem keskenduda eesmärkidele ja teemadele, mis on talle olulised. Mis need teemad on, sellest annavad aimu organisatsioonid, millele tema ja Harry palusid pulmakinkide asemel annetusi teha. Paar valis isiklikult välja seitse organisatsiooni, mis toetavad HI-viirusega lapsi ja noori, hukkunud sõjaväelaste lapsi, kodutute kriisiabi, Mumbai slummide naisi, randade puhastamist plastist, noorte sporditegevust ning noortele looduse tutvustamist.

Harry vanaema Elizabeth ja vanaisa Philip tähistasid eelmisel aastal oma 70. pulma-aastapäeva.
Harry vanaema Elizabeth ja vanaisa Philip tähistasid eelmisel aastal oma 70. pulma-aastapäeva. Foto: Scanpix

Kui varasemad kuninglikud kihlatud on alles pulmade järel tasapisi ametikohustusi täitma asunud, siis Meghan viskus kuningapere töösse otsekohe. Juba neli päeva pärast kihluse väljakuulutamist võttis ta koos Harryga Nottinghamis osa aidsi vastu võitlemise päeva üritustest. Enne pulmi on noorpaar jõudnud külastada Šotimaad, Walesi ja Põhja-Iirimaad, kus igal pool võtsid neid vastu juubeldavad rahvahulgad. «Kui Meghan üldse oli närvis, siis välja see küll ei paistnud,» kommenteeris BBC Newsi reporter.

Üle 35 miljoni euro ulatuvad pulmakulud, tõenäoliselt Aafrikas veedetavad mesinädalad ning rohkesti tribüüne ja eelarvet, et endale oluliste eesmärkide nimel tegutseda, on mündi üks külg. Teine külg on paraku see, et Meghan Markle ei lippa enam kunagi rahulikult nurga taha poodi ega sõbrannadega kohvikusse. Vähemalt üks politseinik valvab teda kuuldekauguses, nüüd ja alati.

Ja kui meedia tõstab kellegi pjedestaalile, ootab ta ka selle inimese esimest eksisammu, et teda samalt pjedestaalilt alla tõmmata. Eriti kehtib see Meghani puhul, kellel on palju fänne, kuid ka omajagu vastaseid. Kindel on aga, et juba praegu on Meghan Markle muutnud Briti kuningakoda rohkem, kui me veel kakskümmend aastat tagasi võimalikuks oleksime pidanud.

Harry ja Meghan Londoni Madame Tussauds vahakujude muuseumis.
Harry ja Meghan Londoni Madame Tussauds vahakujude muuseumis. Foto: Scanpix

Peigmees: prints Harry

Kes: lapsest saadik Harryks kutsutud mehe ristinimi on Henry Charles Albert David, ametlik nimi Prince Henry of Wales. Ta on Inglismaa kuninganna Elizabeth II pojapoeg.
Sündis: 15. septembril 1984 Londonis.
Vanemad: Inglismaa troonipärija prints Charles ja tema abikaasa, legendaarne Walesi printsess Diana. Vanemate abielu pragunes varsti pärast Harry sündi, ametlikult läksid nad lahku aastal 1996.
Koolid: Ludgrove’i internaatkool, Etoni kolledž, Sandhursti sõjaväeakadeemia.
Tegevus: Harry oli kümme aastat elukutseline sõjaväelane, sh teenis kahel korral Afganistanis. Sõjaväekarjääri lõpetas prints aastal 2015 ning töötab nüüd n-ö täiskohaga kuningliku perekonna heaks, mis tähendab kõikvõimalikke visiite, heategevusprojekte, patrooniks olemisi jms.
Erihuvid: lapsed, noored, sõjaväelased, sport, vaimne tervis, Aafrika, HI-viirus. Harry seni suurim «oma projekt» on Invictus Games, haavatud ja vigastatud sõjaväelaste rahvusvahelised spordivõistlused, mida on nüüdseks peetud kolmel korral ja kus osalevad ka Eesti veteranid.
Meenutuseks: Harry noorpõlv oli üsna tormiline. Küll sattus ta ööklubi ukse taga fotograafidega kähmlusse, küll kandis stiilipeol haakristiga käepaela, küll mängis Las Vegases ühe hotelli sviidis stripp-piljardit (mäng jõudis paraku nii kaugele, et fotod ihualasti printsist levisid üle maailma).
Seosed Eestiga: 2014. aasta mais käis prints Harry visiidil Eestis. Ta asetas pärja Vabadussõja võidusamba jalamile, kohtus president Toomas Hendrik Ilvese ning teiste ametiisikute, aga ka Eesti kaitseväelaste ja sõjaveteranidega.

Pruut: Meghan Markle

Kes: Rachel Meghan Markle, Ameerika näitlejanna ja heategevusaktivist.
Sündis: 4. augustil 1981 Los Angeleses.
Vanemad: valgustuskunstnik Thomas Markle (töötas näiteks Eestiski tuntud telesarjaga «Tuvikesed») ning joogaõpetaja-sotsiaaltöötaja Doria Ragland. Vanemad läksid lahku, kui Meghan oli kuueaastane.
Koolid: Immaculate Heart High School (katoliiklik tütarlastekool) ning Northwestern University, mille Meghan lõpetas kahe bakalaureusekraadiga: näitlemises ja rahvusvahelistes suhetes.
Tegevus: enne seda, kui Meghanist sai printsi kallim, teati teda põhiliselt telesarjast «Suits», kus tema kanda oli üks peaosi. Väikseid rolle on ta mänginud sarjades «CSI: NY», «90210», «Knight Rider» jne ning ka paaris filmis. Nüüdseks on Meghan näitlejakarjäärile kriipsu peale tõmmanud.
Erihuvid: noortetöö, sooline võrdõiguslikkus, naiste õiguste edendamine, Aafrika. Meghan on tegutsenud heategevusorganisatsiooni World Vision esindajana ning võtnud osa ÜRO soolise võrdõiguslikkuse ja naiste õiguste edendamise agentuuri UN Women tööst.
Meenutuseks: Meghani suhe filmiprodutsent Trevor Engelsoniga kestis ligi kümme aastat, sellest kaks aastat olid nad abielus. Pärast lahutust ja enne Harryga kohtumist käis Meghan Kanada staarkoka Cory Vitielloga.
Tubli tüdruk: Meghan oli kõigest 11-aastane, kui ta saatis meili suurfirmasse Procter & Gamble (kirja koopiad läksid USA toonasele esileedile Hillary Clintonile ja teistele tähtsatele tegelastele). Tüdruk protesteeris ühe nõudepesuvahendi telereklaami vastu, kus väideti, et «kõik Ameerika naised võitlevad rasvaste pottide ja pannidega». Varsti pärast seda muutiski firma seda reklaami ning pani pottide ja pannidega võitlema kõik ameeriklased, soost sõltumata.

Suurbritannia varasemad kuninglikud pulmad

William ja Kate.
William ja Kate. Foto: Scanpix

William ja Kate

Peigmees: prints William, Harry vanem vend.
Pruut: Catherine (Kate) Middleton.
Laulatus: 29. aprillil 2011 Westminster Abbey kirikus Londonis.
Tiitlid: pulmapäeva hommikul andis kuninganna prints Williamile Cambridge’i hertsogi tiitli, Kate Middletonist sai Cambridge’i hertsoginna.
Lapsed: hertsogipaaril on 4,5-aastane poeg George, kolmeaastane tütar Charlotte ja tänavu 23. aprillil sündinud poeg Louis.
Tulevik: ühel ilusal päeval peaks Williamist saama Inglismaa kuningas ja Kate’ist kuninganna.

Charles ja Camilla.
Charles ja Camilla. Foto: Scanpix

Charles ja Camilla

Peigmees: Walesi prints Charles, Williami ja Harry isa.
Pruut: Camilla Parker Bowles.
Abielu: registreeriti 9. aprillil 2005 Windsori raekojas. Järgnes jumalateenistus Windsori lossi Püha Jüri kabelis. Prints Charles oli kuninglikus perekonnas esimene, kes sõlmis ilmaliku abielu.
Tiitlid: nüüdseks on Charles kandnud Walesi printsi tiitlit kauem kui ükski teine Inglismaa troonipärija. Tiitleid on tal rohkesti, muu hulgas Cornwalli hertsogi oma, ning Camillat nimetataksegi Cornwalli hertsoginnaks (et mitte tekitada liigset seost kadunud printsess Dianaga).
Lapsed: Charlesil ja Camillal on kummalgi esimesest abielust kaks last: Charlesil pojad William ja Harry ning Camillal poeg Tom Parker Bowles ja tütar Laura Lopes.
Tulevik: Charlesist peaks saama Inglismaa järgmine kuningas. Nende pulmade paiku teatati, et Camillat ei hakata nimetama kuningannaks, vaid printsess-abikaasaks, kuid hiljem on kuningakoda selles küsimuses suu vett täis võtnud.

Charles ja Diana.
Charles ja Diana. Foto: Scanpix

Charles ja Diana

Peigmees: Walesi prints Charles, kuninganna Elizabethi vanim poeg.
Pruut: leedi Diana Spencer.
Laulatus: 29. juulil 1981 Püha Pauluse katedraalis Londonis.
Tiitlid: Walesi printsiga abielludes sai leedi Dianast Walesi printsess. Sama tiitel jäi talle alles ka pärast 1996. aastal jõustunud lahutust.
Lapsed: poeg William sündis juunis 1982, teine poeg Harry septembris 1984.
Tulevik: 1997. aasta viimasel augustipäeval Pariisis autoõnnetuses hukkunud Diana on ja jääb üheks 20. sajandi teise poole tuntuimaks naiseks.

Andrew ja Sarah.
Andrew ja Sarah. Foto: Scanpix

Andrew ja Sarah

Peigmees: prints Andrew, kuninganna teine poeg.
Pruut: Sarah Ferguson.
Laulatus: 23. juulil 1986 Westminster Abbey kirikus Londonis.
Tiitlid: pulmapäeval andis kuninganna prints Andrew’le Yorki hertsogi tiitli ning Sarah’st sai Yorki hertsoginna. Tiitel jäi Sarah’le alles ka pärast 1996. aastal jõustunud lahutust.
Lapsed: vanem tütar Beatrice sündis augustis 1988, noorem tütar Eugenie 1990. aasta märtsis. Eugenie on kihlatud veiniärimees Jack Brooksbankiga ning nad peaksid abielluma 12. oktoobril sealsamas Windsoris, kus laulatatakse prints Harry ja Meghan.
Tulevik: kuigi Andrew’ ja Sarah’ abielu lahutati 22 aastat tagasi, pole kumbki pärast seda uuesti abiellunud. Nad tunduvad läbi saavat nii hästi, et Briti lehed esitavad iga natukese aja tagant küsimuse, kas ja millal on oodata seda, et eksabikaasad uuesti omavahel abielluvad.

Elizabeth ja Philip.
Elizabeth ja Philip. Foto: Scanpix

Elizabeth ja Philip

Pruut: toonane Inglismaa troonipärija printsess Elizabeth.
Peigmees: Philip, Kreeka ja Taani prints.
Laulatus: 20. novembril 1947 Westminster Abbey kirikus Londonis.
Tiitlid: Inglismaa troonipärijaga abielludes loobus Philip Kreeka ja Taani tiitlitest. Pulmapäeva hommikul tegi pruudi isa, toonane kuningas George VI peatsest väimehest Edinburghi hertsogi.
Lapsed: Elizabethil ja Philipil on neli last: pojad Charles (69), Andrew (58) ja Edward (54) ning tütar Anne (67). Samuti on neil kaheksa lapselast ja praeguseks kuus lapselapselast.
Tulevik: 92-aastane kuninganna Elizabeth on maailma vanim ja kõige kauem ametis olnud riigipea, samuti on ta Inglismaa kõigi aegade kõige kauem troonil püsinud monarh. Elizabethil läheb praegu 67. kuninganna-aasta. Mullu novembris tähistas kuninglik paar 70. pulma-aastapäeva.

Suurbritannia troonipärimisjärjekorra tipp

1. Prints Charles, Walesi prints, kuninganna vanim poeg
2. Prints William, Cambridge’i hertsog, Walesi printsi vanem poeg
3. Prints George, prints Williami esimene laps
4. Printsess Charlotte, prints Williami teine laps
5. Prints Louis, prints Williami kolmas laps
6. Prints Harry, Walesi printsi noorem poeg
7. Prints Andrew, Yorki hertsog, kuninganna keskmine poeg
8. Printsess Beatrice, prints Andrew’ vanem tütar
9. Printsess Eugenie, prints Andrew’ noorem tütar
10. Prints Edward, Wessexi krahv, kuninganna noorim poeg
11. Vikont James, prints Edwardi poeg
12. Leedi Louise, prints Edwardi tütar
13. Printsess Anne, Princess Royal, kuninganna ainus tütar
14. Peter Phillips, printsess Anne’i poeg
15. Savannah Phillips, Peter Phillipsi vanem tütar
16. Isla Phillips, Peter Phillipsi noorem tütar
17. Zara Tindall, printsess Anne’i tütar
18. Mia Tindall, Zara Tindalli tütar

Kuni 2013. aastani kehtis Inglismaal seadus, mis eelistas meessoost troonipärijaid. Nüüdne seadus annab eelise varem sündinud lapsele, ükskõik kummast soost ta on.

Troonipärijad ja «esimesed varud»

Briti kuningapere igas põlvkonnas on kõrvuti seisnud troonipärija ja «esimene varu», inglise keeles Heir and Spare. Praeguse kuninganna isa oligi «esimene varu», kes pidi kuningaameti vastu võtma pärast seda, kui tema vanem vend troonist loobus.

Troonipärijad põlvkondade kaupa

«Esimesed varud»

Edward VIII

Prints Albert, Yorki hertsog, hilisem George VI

Elizabeth II

Printsess Margaret

Charles, Walesi prints

Prints Andrew, Yorki hertsog

Prints William, Cambridge’i hertsog

Prints Harry, nüüdne peigmees

Prints George (4,5 a)

Printsess Charlotte (3 a)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles