Retseptisoovitus emadepäevaks: rabarberi ja valge šokolaadi tort

Kadri Raig
, toidublogija
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kadri Raig

Toidublogija soovitab emadepäevaks teha torti, milles pakuvad naudingut nii biskviit kui besee.

Biskviit

  • 3 muna (vabalt peetud kanadelt, aitäh!)
  • Näpuotsaga soola
  • 3 spl suhkrut
  • 3 spl jahu

Besee

  • 3 suurt munavalget
  • 100 g suhkrut

Kreem

  • 150 g valget šokolaadi
  • 250 g mascarponet
  • 200 g vahukoort

Rabarberimoos

  • 500 g rabarberit
  • 40 g suhkrut
  • 1 tl vaniljepastat

Eelsoojenda ahi 200 kraadini ning määri 20 cm koogivorm võiga.

Biskviidi jaoks

Vahusta munavalged sutsu soolaga tugevaks vahuks. Teises kausis vahusta munakollased koos suhkruga heledaks vahuks, seejärel lisa jahu ja vahusta veel seni, kuni kõik on ühtlane.

Lisa pool munavalgest ning sega ühtlaseks. Seejärel ülejäänu ning sega ettevaatlikult spaatliga läbi.

Kalla vormi ning küpseta umbes 15 minutit kuni kook on küps.

Seejärel keera ahju temperatuur 130 kraadini ja joonista kahele küpsetuspaberile 20 cm ring (kasuta näiteks koogivormi).

Besee jaoks

Vahusta munavalged pooleldi (no umbes vannivahu tugevuseks), seejärel lisa pool suhkrust ja mikserda mõni minut veel. Siis lisa ülejäänud suhkur ning mikserda seni, kuni suhkruterad kõik sulanud on.

Määri besee ühtlaselt paberile joonistatud ringide sisse ning küpseta umbes 30 minutit.

Seejärel jäta avatud uksega ahju, kuni need on täielikult jahtunud. Kui kasutad kahte plaati, siis vaheta nende asukoht ahjus vahepeal ära.

Rabarberimoosi jaoks

Tükelda puhastatud rabarber umbes 2cm juppideks, viska koos suhkruga potti ning lase neil keskmisel kuumusel vahepeal segades keema tõusta.

Kui rabarber on juba piisavalt vedelikku välja ajanud, siis tõsta pisut kuumust ja lase podiseda, kuni rabarber on pehme. Viimasena sega juurde vaniljepasta ning tõsta moos jahtuma.

Kreemi jaoks

Sulata valge šokolaad veevannil. Sega selle hulka mascarpone ning jäta see jahtuma.

Vahusta vahukoor tugevaks ning kui šokolaadisegu on jahtunud umbes sellele temperatuurile, et sõrmega katsudes tundub ainult natuke soojem kui kehatemperatuur, siis sega sinna alguses juurde pool vahukoorest, sega läbi ning lisa siis ülejäänud vahukoor.

Lõppakord

Lõika jahtunud biskviit kaheks (eriti hea on seda teha pika sakilise leivanoaga).

Säti pooled lauale nii, et lõikepinnad on pealpool.

Määri mõlemale poolele umbes veernad rabarberimoosist ning püüa põhjadele määrida just vedelam moosi osa. määri mõlemale põhjale ka umbes veerand šokolaadikreemist.

Tõsta üks beseepõhi kreemiga kaetud biskviidile, määri sellele veel veerand šokolaadikreemist ning tõsta siis teine beseepõhi ettevaatlikult selle peale.

Kogu selle torni otsa säti nüüd viimane besee, kata see ülejäänud kreemiga ning see omakorda viimase rabarberimoosiga. Kaunistuseks sobib näiteks mõni söödav lilleõis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles