Uuring: üle 40-aastastel inimestel peaks olema neljapäevased nädalavahetused

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pixabay

Kui sa oled tavaline tööinimene, kes töötab nädala sees 40 tundi, siis on nädalavahetus sinu jaoks oodatud lõõgastus. Kuid kas 48 tunnist tõesti piisab, et end välja puhata, eriti siis, kui sa oled juba kauem tööl käinud?

New Jersey Online’is avaldatud uuring ütleb: ei, kahest puhkepäevast ei piisa. Et üle 40-aastased töötajad oleksid piisavalt teravad ja produktiivsed, vajavad nad rohkem. Täpsemalt öeldes: nad vajavad neljapäevast nädalavahetust.

Raportis sedastatakse, et töö on kahe teraga mõõk – ühest küljest on see stimuleeriv ajutööle, kuid pikad tööpäevad põhjustavad väsimust ja stressi, mis on potentsiaalselt kahjulik kognitiivsetele võimetele. Keskealistele ja vanematele inimestele sobivad paremini osakoormusega päevad, mis on märksa efektiivsemad, et kognitiivseid funktsioone säilitada.

Uuringu käigus jälgiti 3500 meest ning 3000 naist vanuses 40-69. Leiti, et kuni 25 tundi nädalas töötamisel oli positiivne mõju kognitiivsetele funktsioonidele, kuid kui töötunnid ületasid 25 tundi nädalas, langes ka kognitiivne võimekus. Samuti leiti, et pole vahet, kas oled mees või naine.

«Meie uuring näitab, et liigsel töötamisel on vastupidine mõju kognitiivsele funktsionaalsusele,»kirjutavad uuringu autorid. Seega: kuigi töötamisel on lisaks finantsilisele mõjule ka muid plusse, on oluline meeles pidada, kui tähtis on puhata – ning et puhanud inimesed töötavad paremini, kuna pole nii stressis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles