Geniaalne nipp, kuidas jahutada valge vein maha kolme minutiga

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pixabay

Suvesoojad ilmad on käes ning reedesel õhtul mõtlevad ilmselt mõnedki meist, kui mõnus oleks õhtut nautida jaheda valge veiniga.

Soe valge vein on aga maitsemeeltele paras ehmatus, kuid mida teha, kui tahad veini õigele temperatuurile saada? Sommeljee Brian McClintic avaldas geniaalse triki, kuidas saab seda teha vaid kolme minutiga.

Saladus on lihtne: jäävann, millesse on lisatud soola. «Terve pudel peaks olema vee all,»õpetab ta väljaandes My Domaine. «On raske öelda, kui palju soola lisada, ütleme, et lihtsalt küllaldaselt.»

Teaduslik selgitus selle taga ütleb, et vedelikud on paremad soojajuhid kui gaasid (mida õhk kahtlemata on). Seega: kui pudel on üleni vees, juhitakse pudelisoojus kiiremini eemale, kui see on aga näiteks sügavkülmas, ümbritseb seda kohati kindlasti õhk, mis on aga kehvem soojajuht. Soola lisamine aga jahutab pudelit ümbritsevat vedelikku kiiremini, ilma et see jäätuks – just sel põhjusel kasutame me soola ka talviste teede jaoks.

Kõige õigem valge või roosa veini temperatuur on 13 kraadi, punasel aga 18 kraadi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles