Mitu head põhjust, miks valida lapsekandmine

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Markus W. Lambrecht / PantherMedia / Scanpix

Taas on käes Euroopa lapsekandmisnädal! Emmede Klubi toob lapsekandmisnädala puhul välja põhjused, miks lapse linas või kotis kandmine on mõnus ja kasulik.

  • Beebid, keda kantakse regulaarselt kõhukotis või kandelinas, on eakaaslastest rahulikumad. Beebi üks põhivajadusi on une, toidu, paraja riietuse ja kuiva pepu kõrval ka lähedusvajadus. Uuringutega on leitud, et lapsed, keda kantakse, nutavad päeval 43 ja õhtusel ajal 51 protsenti vähem kui nende eakaaslased, sest nende lähedusvajadus on täidetud. 
  • On isegi leitud, et kantud beebid arenevad kognitiivselt ja füüsiliselt kiiremini, sest maksimaalne ema lähedus annab lapsele hea olemise ja turvatunde, mis omakorda on sobivaks pinnaseks uute oskuste õppimisel. 
  • Lapsekandmine jätab ema käed vabaks igapäevatoimetuste tarbeks. Ema saab süüa teha või pesu voltida, suurema lapsega meisterdada või koolitükke teha. 
  • Lapsekandmine treenib tita lihaseid. Ta õpib tasakaalu hoidma ja liigutab oma keha koos ema või isa kehaga. Sellega kasutab beebi lihaseid, mida ta tekil lebades veel kasutada ei saaks või jõuaks. Samal põhjusel võivad kandmisest kasu saada puudega lapsed, kel vanema keha vastu seotult saavad tööd lihased, mida laps pikali olles ise ei suudaks liigutada.
  • Nahk-naha kontakt (kängurumeetod) on beebidele niivõrd kasulik, et selle meetodi kasutuselevõtt on vähendatud enneaegsete laste suremust olulisel määral. Lapsekandmisvahenditega saab pakkuda beebile hõlpsalt nahk-naha kontakti. 

Loe pikemalt Emmede Klubist!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles