Kui laps karjub abi järele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SOS Lasteküla teeb tänuväärset tööd. Foto on illustratiivne.
SOS Lasteküla teeb tänuväärset tööd. Foto on illustratiivne. Foto: Postimees.ee

Eestis eraldatakse igal aastal keskmiselt 350 last oma vanematest, abivajavaid lapsi on 7000. Lapse jaoks on see katastroof, olgu tema ema või isa millised tahes. Me ehitame aina juurde maju ja külasid, kuhu paigutada lapsi, kes oma kodus elada ei saa. Koolitame perevanemaid, kes armastaksid teiste emade lapsi ning võtaksid enda juurde kõik need õed-vennad, kes keerulises peres järjest juurde sünnivad. Me maksame suurt pearaha nende laste eest, kes ei ela oma kodus ning need kulud tõusevad riigi jaoks igal aastal. On see mõistlik?

Kas laste oma perest eraldamine on normaalne? Ei ole. Kas vägivaldse, ebastabiilse või mittetoimetuleva vanemaga ühe katuse all elamine on paratamatu? Kindlasti mitte.

Miks tegeleme pigem tagajärgede kui varajase sekkumisega?

Ennetamist on palju raskem hinnata. Me kardame sekkuda teise pere ellu. Me ei tea, mida teha, kui näeme naabrinaist päevast päeva nutetud silmadega, tunneme lapse lasteaiakaaslase isa kõrval viibides alkoholilõhna, märkame, et lapse huvikoolis käiv ringikaaslane on pidevalt näljane, unine või apaatne. Meil pole aega. Meil pole raha. Meil pole piisavalt lastekaitsetöötajaid, kes hädalisi märkaksid ja neid aidata suudaksid. Mida siis teha?

10 aastat raskustesse sattunud perede toetamist

1100 last ja 450 peret. Just niipalju lapsi ja peresid on SOS Lasteküla peretugevdusprogramm suutnud 10 aastaga mustast august välja tuua. Nendele peredele oleme suutnud tõestada, et lapse jaoks on parim kasvukeskkond oma kodu, mitte lasteküla.
      10 aastat tagasi otsustas SOS Lasteküla minna oma kogemustele toetudes appi kohalike omavalitsuste lastekaitsetöötajatele, et olla neile käepikenduseks ning jätkata sealt, kus lastekaitsetöötaja ressursid lõpevad. Põhjusteks on vähene aeg ning ebapiisavad rahalised vahendid, mis takistavad lastekaitsetöötajatel kõikide probleemsete peredega tegeleda, sest selliste perede arv on suur, lastekaitsetöötajate oma aga paraku mitte. Ummikusse jooksnud peredega asuvad tegelema SOS Lasteküla peretugevdusprogrammi perede tugitöötajad ehk lihtsamalt öeldes usaldusisikud, kes teevad kohalike lastekaitsetöötajatega väga tihedat koostööd.

Kuidas suudab SOS Lasteküla usaldusisik keerulisi peresid aidata?

Usaldusisik suudab perega usalduslikuma kontakti luua kui valla lastekaitseametnik. Pered, kes niigi väga katki, ei kipu võõraid usaldama. Usaldusliku suhte loomisel mängib suurt rolli aeg ja piiri ning distantsi tajumine. SOS tugitöötajale usaldab pereliige tihti sellist infot, mida ei räägita isegi teistele pereliikmetele. Tugitöötaja kasutab seda delikaatset infot perele sobiva lahenduse leidmiseks ning tal pole kohustust seda valla lastekaitsetöötajale edasi rääkida. See vähendab perede ärevust, sest tihti kardetakse, et valla ametnik käib pere tagant nuhkimas ning tahab kindlasti lapsed ära võtta. Lastekaitsetöötajal ei ole ka sellist aega, mis võimaldaks kõiki hädas olevaid peresid kaks korda nädalas külastada.
      Usaldusisik ei tee midagi pere eest ära ega süvenda nende õpitud abitust, vaid juhendab asju õigesti tegema. Oluline on perele edasi anda õiged väärtushinnangud – kui oled millegi saamiseks või oskuse omandamiseks ise vaeva näinud, oskad seda asja või tulemust ka palju paremini hinnata. Usaldusisik õpetab inimest ennast aitama.
      Muudatused peres võtavad aega ning nõuavad järjekindlat tähelepanu ning juhendamist. Igal tugiisikul on korraga kuni 15 peret ning ta on kogu selle keerulise teekonna algusest lõpuni peredega koos. Kõik tõusud ja mõõnad elatakse koos üle. Pole harvad juhtumid, kui hilisõhtul helistab pereema: «Ma olen praegu viinapoe ees. Kui sa kohe siia ei tule, ei suuda ma enam vastu panna!» Ja usaldusisik veenab hädalist, et ta seda saatuslikku sammu ei astuks.
      Tihti ei vasta kohalike omavalitsuste teenused pere vajadustele või võtab see liiga kaua aega, et vajalikku abi perele saada. SOS suudab kiiresti reageerida ning tagada perele just sellise abi, nagu hetkel on vaja, ning teha seda kiiresti. Tavaliselt on abi vaja saada 24 tunni jooksul, et pere ei langeks tagasi musta auku.
      Suur perede arv, kus nii vanematel kui lastel on psüühilised häired, erinevad sõltuvused ning rasked puuded. SOS Lastekülal on 23-aastane kogemus erivajadustega perede ja laste abistamisel. Me saame kasutada oma suure rahvusvahelise organisatsiooni SOS Kinderdorf International teadmisi ja kogemusi ning koolitame pidevalt tugitöötajaid, kes keerulisi peresid aitavad.

Riigil pole aitamiseks ressursse

10 aasta jooksul oleme peredele abi saanud pakkuda vaid tänu lahketele ja suure südamega annetajatele, riik sellist ennetustegevust ei finantseeri.
      Oleme programmi järjekindlalt arendanud ning jõudumööda laiendanud, koolitanud vastavaid inimesi ning teinud seda kõike lootuses, et ühel päeval saame sulgeda lastekülad ning lapsed saaksid kasvada turvaliselt kodus oma ema ja isa juures.
      Eestis on omavalitsusi, kus SOS peretugevdusprogramm on 100% finantseeritud SOS Lasteküla ehk siis annetajate kogutud rahasummadest. Õnneks on viimastel aastatel lisandunud omavalitsusi, kes on võimelised osa programmi maksumusest enda kanda võtma.
      Lasteküla eesmärk on aga peretugevdusprogrammi üle Eesti veelgi laiendada,  sest me näeme, et abivajavaid peresid on palju rohkem, kui me hetkel abistada suudame.
      Praegu pakub SOS Lasteküla raskustesse sattunud perede abistamisprogrammi Narvas, Sillamäel, Kohtla-Järvel, Keila linnas, Harku vallas ja endises Vasalemma ning Keila vallas, aga tahame sel aastal jõuda ka Põltsamaale, Juuru ja Paldiskisse.
      Iga sellise pere mustast august väljatoomisega langeb ka igalt Eesti riigi maksumaksjalt üks rahaline koormus õlgadelt, mida peaksime kandma siis, kui me neid peresid aidata ei suuda.
      Oleme veendunud, et suudame aidata neid peresid, kelle väärikale toimetulekule on teised juba käega löönud ning panna nende perede lapsed uskuma, et ema ja isa armastavad teda väga.
      «Ma võin uhkusega öelda, et suuremat osa peredest saab siiski jalule aidata ning iseseisvalt ning hästi toimima panna. Kõige olulisem on olla toeks, et inimene ei murduks poolel teel ning tal oleks alati valik – kas ta tahab, et teda aidatakse ja võtab sellest viimasest õlekõrrest kinni või ta ei taha. Kui tahe on olemas, siis mina võin perega koos mägesid paigast liigutada,» ütleb SOS Lasteküla perede tugitöötaja Merike.

Iga laps tahab kasvada oma vanematega!

Peredest eraldamise ohus on täna Eestis 7000 last. SOS Lasteküla peretugevdusprogramm pakub riskiperedele vajalikku abi, et lapsed saaksid kasvada koos oma vanematega.

Aitame koos abivajavat last ja tema peret! Annetuse saab vormistada: sos-lastekyla.ee

 

«Ma tunnen, et olemegi kõikvõimsad!»

10 aastat on Narvas tegutsenud SOS Lasteküla peretugevdusprogramm, mille hingeks ja südameks on neli võimast ja isikupärast naist – Svetlana, Žanna, Jelena ja Julia. Nende suurim eesmärk on näidata keeruliste perede lastele, et kui ka oma vanemaid alati muuta ei õnnestu, saavad lapsed teha teistsuguseid valikuid. 800 lapse ja 300 pere jaoks on nad inimesed, kellele võlgnetakse oma teine elu.

Žanna: Täna jõuavad hädas pered meie juurde juba iseseisvalt, ilma et neid keegi siia suunaks või saadaks. Meil on väike linn, info liigub suust suhu ning need, kes meilt abi saanud, teevad meile juba ise reklaami.
      Svetlana: Kui leping perega alla on kirjutatud, teeme esimese asjana riskide hindamise. Räägime perega südamest südamesse, siiralt ja keerutamata. Räägime väga valusatest asjadest ning ilustamata. Vahel koorime end hingeliselt täiesti paljaks, et teada saada, milline on selle pere seis. Tihti nutan perega koos, sageli räägin iseendast, oma varasematest kogemustest, sest tähtis on olla aus ning võtta ära pere hirm.
      Jelena: Meie töös kehtib väga oluline põhimõte – mitte kunagi ei tohi kedagi süüdistada, asjad on nii, nagu nad on ja see ongi meie stardipakuks. Oma hinge avamine ja pere vastu usalduse näitamine on väga tähtsad. Pere peab mõistma, et meie ei tee tema eest mitte midagi ära, vaid pakume võimalusi, kuidas ennast ise jalule aidata.
      Svetlana: Oluline, et pere teaks – kõigest võib ja tohib rääkida, õigeid sõnu ei pea otsima, distantsi meie vahel pole, muidu poleks suhtlemine siiras. Olen ise tuline tüüp ja minu jaoks pole probleem karm olla, me oleme peredega väga vabad – riidleme ja karjume, kui muudmoodi ei saa, justnagu oma ema või tütar või lähisugulane. Pere saab väga hästi aru, et see on vajalik nende enda jaoks, et nad end kokku võtaksid.  Kõige olulisemad on meie jaoks lapsed – ema ja isa kas tahavad abi vastu võtta või mitte, laste puhul me mingeid järeleandmisi ei tee. Lapsed peavad aru saama, et on võimalik sellest nõiaringist välja murda ning täisväärtuslikku elu elada. Isegi kui ema ja isa ei taha või ei suuda. Ja me murramegi.
      Töötasin perega, kus kasvab kaks poissi, suuremad lapsed on juba kodunt lahkunud. Ema on emotsionaalselt tasakaalutu, elukaaslastega pole vedanud, esimene ja teine abikaasa on surnud, vaimselt on emal väga raske, ei suuda laste eest hoolt kanda. Kui musta masendust peal pole, saab veel hakkama, muidu on perel väga keeruline. Muresid oli palju, kuid vanem poeg lõpetas tänu meie programmile 9. klassi ning õpib nüüd välismaal. Iga kord, kui koju tuleb, astub kindlasti ka meie juurest läbi ning on alati pisarateni liigutatud, et temast ja vennast on saanud inimesed, kes teavad, mida oma eluga peale hakata ning kes käivad ise kauge kaarega alkoholist mööda.
      Žanna: Mul oli üks 5-aastane tüdruk, kes ei rääkinud ainsatki sõna, ainult mõmises, meeletult kartis kõiki sotsiaalseid kontakte, ei julge mõeldagi, milliseid asju oli tüdruk läbi elanud või mida näinud. Suuremad lapsed elasid vanaema juures, väiksem veel kodus, isa tuli vanglast, ema muudkui sünnitas lapsi ja kukkus siis jooma, vanaema ei jõudnud kõikide laste eest enam hoolitseda.  Emalt taheti vanemlikud õigused ära võtta.  Nüüd, pikki aastaid hiljem käivad nad aeg-ajalt mul külas, joome kohvi, räägime juttu, aga elu on nüüdseks tundmatuseni muutunud – kõik lapsed elavad turvaliselt oma kodus, ema käib tööl, pere sisekliima on soe ja sõbralik. Vahel meenutame kaugeid aegu ning iga kord lähevad emal silmad märjaks: mis must oleks saanud, kui sind poleks olnud!
      Jelena: Mul oli paljulapseline pere, kus 5-aastane agressiivne poiss ei suutnud ennast talitseda, nii kui kellegi lähedale sattus, hakkas rusikatega peksma, tema käsi oli kogu aeg vaja kinni hoida, et ta teistele haiget ei teeks. Kogu pere kannatas isa tõttu emotsionaalse ja füüsilise vägivalla all, pere lapsed olid emotsionaalselt täiesti katki, neis pulbitses tohutu emotsionaalne raev kõikide neid ümbritsevate inimeste vastu. Nad ei olnud võimelised meie abigi kohe vastu võtma. Nüüd ütleb seesama poiss mulle «Tädi Leena, kas sa mäletad, kui ma veel kuri olin?» ja me kallistame ja naerame! Agressiivsushood on minevik ning koolis õpib peaaegu ainult viitele.
      Svetlana: Iga pere puhul töötame kogu võrgustikuga, mis meil üldse pakkuda on, sest perede riskitegurid on täiesti erinevad. Kõike ei peagi ise oskama, teeme tihedat koostööd teiste MTÜ-dega – HIV, narkoennetus, anonüümsed alkohoolikud. Kõik, kelle puhul tunneme, et nad saavad kaasa aidata pere tervenemisele. Aga isegi kui pere on teiste organisatsioonide «hoole all», hoiame nendega kogu aeg sidet, hindame olukorda ja vajadusel muudame ka oma plaane.
      Žanna: Iga n-ö tasuta asja eest, mida perele pakume, olgu selleks siis toidupakk või mõni muu materiaalne abi, peab pere ka midagi vastu andma. Näiteks oma aega ja tähelepanu. Perede aktiivne osalemine on väga oluline, sest vaid nii saab juurde uusi teadmisi, vajalikke kogemusi ning vahel ka südant kergendada teistele, kes samas olukorras.
      Julia: Lapsed tulevad tihti meie kontorisse ja ei tahagi enam ära minna. Mina juhendan siinset lasteklubi, mis käib koos üks kord nädalas. Koos meisterdades ja toimetades saab väga palju infot lapse kohta. Suunan lapsi konkreetsete küsimustega või teeme grupitöid teemal: «Milline on ideaalne isa», «Mida me armastame», «Mida kardame». Lasteklubi on tasuta ja siia võivad tulla kõik, kes soovivad. Lisaks probleemide tuvastamisele arendab käeline tegevus ka motoorikat ning väheoluline pole seegi, et lapsed saavad ennast olulistena tunda. Nii on juba mitmeid aastaid lasteklubi lapsed koos vanematega meisterdanud meie toetajatele ja koostööpartneritele jõulukaarte.
      Žanna: Vahel on mul tunne, et me oleme kõikvõimsad – täidame ükskõik milliseid dokumente, anname kasvatusalaseid soovitusi, teeme õpiabi, valime riideid ja mööblit, juhendame remonti tegema kui vaja. Multifunktsionaalsus ongi meie võtmesõnaks – pole asja, mida me kamba peale ei oskaks või siis leiame kellegi, kes teab.
      Jelena: Ümberlülitumisoskus on meie töös ka väga oluline – sekundiga pead oskama ennast ühelt perelt teisele ümber häälestada. Peresid, keda me korraga aitame, on ju palju.
      Svetlana: Me kõik armastame oma tööd väga, aga et seda rõõmu ja rahulolutundega teha, on vaja end aeg-ajalt ka maandada ja laadida. Seda oskame me samuti hästi teha. Lubame endile vahel lausa lapsikud olla – ujutame jõekäärus koos paberlaevukesi, joome lastešampust või lihtsalt huilgame kõik koos rõõmust, kui on põhjust! Vahel lähen koju ja ütlen pojale: «Täna olen pahas tujus!» Poeg siis teeb mulle tassikese teed ja olengi juba saanud ennast laadida. Oleme käinud ka enesealalhoiukoolitustel, teinud töönõustamisi, sellest on väga palju abi. Saladusi pole meie vahel enam ammu.
      Jelena: Teeme väga palju asju peretugevdusprogrammi laste ja peredega koos – mängime bowling'ut ja mälumängu, mõni aeg tagasi õppisime meremeeste klubis, kuidas sõlmi teha, skautide laagris saime targemaks, kuidas metsas eimillestki putru keeta. Tihti külastame muuseume. Neile üritustele kutsume alati meie programmi peresid kaasa.
      Žanna: Igaühel meist ongi oma isiklikud terapeudid – lapsed, lapselapsed, kassid-koerad, mehed. Olulised on ka hobid: Jelena on meil spordihull, Svetlana joonistab ülihästi, mulle meeldib tohutult kõikvõimalikke kunstilisi numbreid ja kostüüme välja mõelda. No juhuks, kui on vaja kuskil esineda. See on ka väga teraapiline tegevus.
      Svetlana: Aga kõige tähtsam on see, et me oleme nagu pere – üks suur ja kokkuhoidev mesilastaru, keda on väga palju – lisaks meile ja meie endi peredele kuuluvad siia ka kõik need suured ja väikesed, keda me kümne aasta jooksul oleme suutnud kas elule tagasi võita või aidata oma elus inventuuri teha. Ma ei julgegi öelda, kui paljud meid oma teiseks emaks kutsuvad! See on usaldus kogu eluks.

Pildil (vasakult): Jelena, Žanna, Narva peretugevdusprogrammi koordinaator Irina Kisseljova, Svetlana, Julia
Pildil (vasakult): Jelena, Žanna, Narva peretugevdusprogrammi koordinaator Irina Kisseljova, Svetlana, Julia Foto: Postimees.ee

Iga laps peab kasvama oma kodus oma emme ja issiga!

SOS Lasteküla peretugevdusprogramm aitab peredel kokku jääda. Keerulisse olukorda sattunud perede õigeaegne märkamine ja toetamine tähendab seda, et lapsed ei pea üles kasvama lastekülas, vaid neil on hea olla oma kodus oma ema ja isaga. SOS Lasteküla perede tugitöötajad ehk usaldusisikud suudavad aidata neid peresid, kelle väärikale toimetulekule on teised juba käega löönud ning panna nende perede lapsed uskuma, et ema ja isa armastavad tead väga. Peretugevdusprogrammi finantseeritakse vaid lahkete inimeste annetustest, riik sellist ennetustegevust ei rahasta. 

Anname koos neile peredele tagasi armastuse elu vastu! www.sos-lastekyla.ee

Foto: Elizabeth (6a).
Copy
Tagasi üles