Kuidas puhastada sekslelusid?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arne Trautmann / PantherMedia / Scanpix

Me kõik teame väljendit «Sa oled see, mida sa sööd». Tegelikult võiks seda mõtet edasi arendada selleni, et me oleme kõik see, millega me kokku puutume ja eriti just see, mida kasutame seespidiselt. Sellepärast ei tasu kunagi alahinnata mõju, mida avaldavad meie tervisele nii ebakvaliteetsed kui ka puhastamata sekslelud.

Kuna lelud erinevad nii materjali kui ka tootmisviisi poolest, võiks leida viis minutit lugemiseks, et mõista, mida, kuidas ja miks üldse puhastada, kirjutab Ulakas Kaunitar.

Peamine põhjus lelude puhastamiseks on loomulikult hügieen. Lelu, mida ei puhastata, võiks võrrelda aluspesuga, mida kunagi ei pesta või tampooniga, mida kunagi ei vahetata. Mingil põhjusel aga lelu puhastamine nii iseenesestmõistetav kõigi jaoks ei tundu.

Teine põhjus, miks lelusid peaks puhastama, on sugulisel teel levivad haigused. Kui kasutame lelu koos partneriga ega puhasta seda korralikult, võivad tulemuseks olla bakteriaalsed infektsioonid või seenhaigused. Väidetavalt saab puhastamata leludega edasi anda ka HPV-viirust, mis võib põhjustada vähkkasvajate teket. Samuti võib jagatud leludega lisaks mõnule partnerilt kaasavaraks saada gonorröa või klamüüdia. Kondoomi kasutamine suhte alguses ei ole piisav kaitse suguhaiguste eest, kui lelusid kasutatakse erinevate inimeste poolt ja neid vahepeal ei puhastata. Kolmandaks tagab lelu puhastamine sellele pikema eluea.

Kuigi tihti leiab soovitusi lelude pesemiseks vee ja seebiga, siis tuletame meelde, et kui tegu pole just antibakteriaalse seebiga, siis baktereid see täielikult ei hävita.

Millega lelusid desinfitseerida?

1) Silikoonist, klaasist, roostevabast terasest ja puidust lelud: seep + vesi + antibakteriaalne puhastusvahend, mis tapab suurema osa bakteritest. Puhastusvahendi kasutamine on imelihtne: pihusta tootele ja pühi kuiva lapi või salvrätikuga, ei vaja loputamist. Ükskõik millist desinfitseerivat vahendit kasutades veendu eelnevalt, et see oleks alkoholivaba. Alkohol võib olenevalt materjalist kahjustada toote pinda.

2) Kivist ja roostevabast terasest dildod (lelud, mis ei vibreeri): võib panna keevasse vette 10 minutiks.

3) Plastist ja kummitaolised pehmed lelud: soovitame kasutada kondoomiga, kuna need materjalid püüavad baktereid enda sees talletada, luues neile soodsa pesitsus- ja kasvukeskkonna. Lelude katmiseks oleks parem kasutada latekskondoome ja vältida silikoonkondoome ja -libesteid.

Pärast lelu desinfitseerimist kuivata see ja pane spetsiaalsesse hoiukotti või karpi. Kui hoiad mitut lelu koos ühes karbis, oleks parem, kui need ei puutuks üksteisega kokku või vähemalt hoia eraldi eri materjalist mänguasjad, sest osa neist võib teistega reageerida.

Oma sekslelude eest hoolitsemine on sama oluline kui enda hügieeni ja turvalisuse eest hoolitsemine. Naudi riskivaba mängu!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles