Teadlased: karsklased surevad nooremalt

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pixabay

Me kõik teame (või vähemalt loodetavasti teame), et alkoholil on palju tervisele kahjulikke omadusi. Nüüd aga leiab taas tunnistust vanarahvatarkus, et edukus peitub mõõdukuses.

Teadlased jälgisid 20 aasta jooksul inimesi vanuses 55 kuni 65 ja vanemad, seejuures võttes arvesse sotsiomajanduslikke mõjureid ning füüsilise aktiivsuse taset. Uuringut juhtis psühholoog Charles Holahan, kirjutab news.com.au.

Holahan leidis, et kõige kõrgem suremus oli nende inimeste seas, kes polnud elus tilkagi alkoholi võtnud. Järgnesid alkoholilembesed inimesed ning nimekirja lõpus olid need, kes tarbisid alkoholi mõõdukalt – 1824 osalejast surid vaid 41 protsenti mõõdukatest alkoholitarbijatest vara, võrreldes 69 protsendi mittejoojatega. Uuring viitas, et isegi kõvadel joojatel on lood varase suremusega paremad (61 protsenti) kui täiskarkslastel.

Üks võimalikke põhjendusi, miks see nii on, võib olla see, et joomine ja sotsiaalsed suhted käivad üldiselt käsikäes. Sotsiaalsete suhete hoidmine aga on eluliselt oluline meie vaimse ja füüsilise tervise heaks, eriti siis, kui saame vanemaks.

Sellegipoolest tasub meeles pidada, et alkohol kahjustab tervist ning liigset alkoholitarbimist on seostatud vähi, rabanduse, südamehaiguste, maksa- ja ajukahjustusega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles