17 kevadist hetke Harry ja Meghani pulmadest: kuidas istuda, astuda ja miks pole pääsu valgest pitsivahust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: George Rogers/SIPA / George Rogers/SIPA/Scanpix

Järjekordsed kuninglikud pulmad kaunil Inglismaal on sedapuhku olnud üks traditsioonide lõhkumine teise järel, kui võtta arvesse, et varasemaga võrreldes on teistmoodi nii abiellujad, koht kui isegi nädalapäev.

1. Just nimelt. Nädalapäev. Suurbritannia kroonikandjatel on tavaks abielluda nädala sees ja anda inimestele vaba päev. Elizabeth abiellus veel printsessina Philipiga neljapäeval, 20. novembril aastal 1947. Prints William ja Catherine abiellusid reedel, 29. aprillil. See kutsus aastal 2011 kaasa paraja kriitikalaine, sest aprillis on niigi pikad pühad – lihavõtted. Harry ja Meghan Markle aga lähevad paari laupäeval, 19. mail. Seega langeb ära küsimus, kas oleks vaja välja kuulutada vaba päev. Samas on lubatud pubidel kauem alkoholi müüa, et inimesed saaksid tähistada.
 

William ja Kate oma pulmapäeval 29. aprillil 2011
William ja Kate oma pulmapäeval 29. aprillil 2011 Foto: Pool / Reuters/Scanpix

Lisaks langeb Harry ja Meghani laulatus kokku Inglismaa jalgpalli karikafinaaliga Wembley staadionil, kus printsid on tavaliselt olnud karikat üle andmas.

2. Religioon ja loa küsimine on ülitähtis. Kui keegi abiellub briti kuningakojas troonipärimisjärjekorras kõrgel kohal oleva isikuga, tuleb alates kuuendast kohast küsida enne ettepaneku tegemist valitsejalt nii suulist kui kirjalikku luba. Harryl tuli enne Meghani ette põlvili langemist külastada sama küsimusega oma vanaema, sest toona oli ta sabas viies. Nüüd on ta kuues, tänu pisikese vennapoja Louis’ sünnile.

Lisaks loa küsimusele on tähtis tulevase kuningakoja liikme usk. Meghan Markle pidi koos kihlumisega astuma anglikaani kiriku liikmeks, sest seaduses on kirjas, et kõigil, kel on n-ö oht astuda troonile, peab olema just see usutunnistus. Põhjuseks asjaolu, et monarh on samal ajal ka kirikupea.

Kuninganna Victoria pulmarõivais
Kuninganna Victoria pulmarõivais Foto: Royalty / ©2000 Credit:Topham Picturepoint/Scanpix

3. Suurbritannia kuinganna Victoria algatas kombe, mille kohaselt kannab pruut alati valget, peig aga sõjaväe paraadmundrit. Seda kommet pole hiljem ükski siniverelisega abielluv pruut rikkunud. Legend räägib, et eriti keeruline oli ette valmistada aastal 1947 Elizabethi ja Philipi pulmi, kuna sõjajärgse aja tõttu olid ranged kokkuhoiunormid. Pruut sai kleidiriide säästetud ja kingitud riidekupongide toel. Rüü tuli sellest hoolimata ka praeguse aja kohta glamuurne ning luksuslik, uhkeldades pärlitega tikitud pitslooriga. Inspiratsioon olla tulnud Botticelli maalist. Peigmees harjas lihtsalt oma mereväe mundri puhtaks. Väidetavalt olla ta kokkuhoiu nimel kandnud nõelutud sokke.
 

20. november 1947, printsess Elizabethi ja prints Philipi pulmapäev
20. november 1947, printsess Elizabethi ja prints Philipi pulmapäev Foto: PA / PA Wire/PA Images/Scanpix

Hilisematel aastatel on kuninglike pruutkleitide tunnuseks olnud meeletu pitsivaht ja printsesslõige. Eks saab nüüd näha, millist tooni kleiti kannab Meghan oma elu TEISES pulmas. Esimeses oli ta maani õlapaelteta valges boheemlaslikus vabalt kukkuvas kleidis, mida hoidis keskelt koos kuldne vöö.

Kes loob Meghani kleidi, on hetke üks meelierutavamaid saladusi. Kas ta teeb sellega kummarduse oma uuele või vanale kodumaale? On see luksuslik või pigem tagasihoidlik? Kas ta vahetab peo kulgedes kleite, nagu Ameerikas kombeks? On oletatud, et vähemalt üks disaineritest võib olla tema uus sõbranna Victoria Beckham, kuna Meghan kandis tema loomingut oma kihluspiltidel ja ta on oodatud ka pulma. Victoria ise lükkas pruutkleidi tegemise kuulujutud ümber. Teiste hulgas on pakutud selliseid moemajasid nagu Ralph&Russo, Erdem, Roland Mouret, Inbal Dror, Jenny Packham ja Alexander McQueen. Igatahes olla disainer valitud ja esimene kleidiproov möödunud nädalal ka aset leidnud.

29. juuli 1981, printsess Diana ja prints Charlesi pulmapäev
29. juuli 1981, printsess Diana ja prints Charlesi pulmapäev Foto: PA / PA Wire/Press Association Images/Scanpix

4.Tiaara (ja loor) on kohustuslik! Iga kuninglik pruut kannab kalliskividest tiaarat, mis enamasti saadakse laenuks kuningannalt. Meghani eelmises pulmas polnud aga loorist juttugi. Loor on olnud väga külluslik lisand nii Elizabethi, Diana kui ka Catherine laulatusel. Vaid Camilla ei kandnud oma abielu õnnistamisel loori ega ka tiaarat, kuna on varem olnud abielus. Tiaara valik saab olema põnev, sest Harry vanaema kogus on mitmeid imelisi ja eksootilisi kaunitare, mida annab kanda väga erineval moel.

5. Suurim erinevus võrreldes eelmiste pulmadega on see, et pruut Meghan on lahutatud naine, kel on teisest rassist ema. Just see teeb mitmete vaatlejate sõnul need pulmad eriliseks ja kaasaegseks. Armastatu varasem abielu või isegi poiss-sõbrad olid kaua absoluutne ei. See jäik printsiip on toonud mitmetele printsidele ja printsessidele süle ja seljaga pahandusi. Selle nimel oli Edward VIII nõus isegi troonist loobuma ja kuninganna enese õde Margareth pidi loobuma kallimast. Charles ei tohtinud nooruses abielluda oma elu ainsa armastuse Camillaga, kuna viimane polnud küll abielus, aga mitte enam neitsi. Selle asemel valiti talle Diana, mis moodustas ühe halvemini kokkusobivamaid ühendusi.

Õde Pippa ulatamas Kate'ile pruudikimpu
Õde Pippa ulatamas Kate'ile pruudikimpu Foto: / AP/Scanpix

6. Kuninganna Victoria algatas ka kombe, mille kohaselt on pruudi kimbus alati mürti, mis on legendi kohaselt õnneliku abielu ja armastuse märk. Victoria sai selle oma peigmehe ja suure armastuse prints Alberti vanaemalt. Pea kõik kuninglikud pruudid on peale tema mürti oma kimpudesse põiminud, sealhulgas ka Elizabeth ja Catherine.

Kuna pruut on ameeriklanna, siis oodatakse, et kimp on nende traditsioonide kohaselt suurem ja luksuslikum. Brittidel on tavaks väiksemad buketid. Palee on viidanud, et sinna saavad olema köidetud lilled, mis õitsevad mais. Kindlasti on kimbus pojenge, kuna need on Meghani lemmiklilled, aga ka roose, sõrmkübaraid, pöögilehti ja kaseoksakesi.

Kombekohaselt asetatakse kuningakojas pruutkimp Westminster Abbey kõrval oleva tundmatu sõduri mälestusmärgile. Kuna pulmad ei toimu Londonis, siis kas pruut kasutab ameerikalikku kommet see üle õla vallaliste naiste sekka visata?

7. Kuningapere abielusõrmused vermitakse juba pea sada aastat erilisest kullast, mis pärineb kindlast kaevandusest Walesis. Tegmist on kullaga, mis on maailmas üks hinnalisemaid. Kombekohaselt on kihlasõrmus juba eelnevalt disainitud nii, et see sobiks laulatussõrmusega kokku.

St George'i kabel
St George'i kabel Foto: A.F.Kersting / akg-images / A.F.Kersting / akg-images/Scanpix

8. Laulatuse koht pole Londonis (kui see veel kellegil kahe silma vahele on jäänud)! St. George’i kabel kuninganna residentsis Windsori lossis, Berkshire maakonnas on Harryle väga oluline koht, sest just seal ta ristiti. Kabelis viibinud on seda kirjeldanud kui kaunist, intiimset ja ilusa kujundusega kohta. Mainitud koht mahutab «kõigest» 800 inimest, samal ajal kui kuninglikele pulmadele tavakohane Westminster Abbey Londonis mitu korda enam.

Hiljem on see kabel saanud juba kuulsaks n-ö teise ringi pruutide tseremooniaruumina. Samas kohas lasi prints Charles õnnistada oma tsiviilkorras sõlmitud abielu Camillaga. Ent ka n-ö esimese ringi abiellujad on soovinud veidi rahulikumas võtmes tseremooniaid seal pidada, nagu näiteks kuninganna noorim poeg, prints Edward, abielludes Sophie Rhys-Jonesiga aastal 1999. Kuulujuttude kohaselt olla ka William seda kohta sihtinud, ent tulevase kuninga puhul laideti see maha. Põhjuseks asjaolu, et Windsori lossis pole nii suurejoonelist rõdu nagu Londonis Buckinghami palees, kuhu noorpaar saaks tulla esmakordselt abielurahvana ilmarahva ette suudlema.

St. George'i kabel on enamasti kasutuses perekonna lihavõtete jumalateenistuse pidamise kohana. Et seal abielluda, tuleb esmalt kuningannalt luba küsida, kuna koht asub sõna otseses mõttes tema koduõue peal. Lisaks tuleb meeles pidada, et sinna on maetud vähemalt kümme monarhi, pluss Harry vanavanaema ja vanatädi ning tulevikus saab see olema ka Elizabeth II viimane puhkepaik.

9. Palju on spekuleeritud, milline saab olema laulatus, kas rohkem ameerikalik või britilik? Tseremoonia viib läbi Canterbury peapiiskop, seega osaliselt ollakse truud peiu kommetele. Uudishimutsetakse, kas Meghan vastab jaatavalt üleskutsele oma abikaasale alluda. Anglikaani kirikus lubab traditsiooniliselt peig «armastada ja kalliks pidada kuni surmani», pruut aga «armastada, pidada kalliks ja kuuletuda». Kaasajal aga on aga pruudid selle viimase lubaduse välja lasknud võtta. Juba Diana (ja hiljem ka Catherine) ei lubanud kuuletumist oma vannetesse panna. On aga viidatud, et pruutpaar võib Ameerika kombe kohaselt öelda tõotused üksteisele ise.

Meghan koos ema Doriaga
Meghan koos ema Doriaga Foto: MARK BLINCH / REUTERS/Scanpix

10. Laulatuse, lilled, rendi ja kõik muu maksab kinni kuninglik perekond. On teada, et arvatavasti saadab Meghani altari ette tema isa, pensionil endine teletöötaja Thomas Markle. On ka viidatud, et seda võivad teha pruudi vanemad koos, ehk ka ema, Doria Ragland. Ameerikas on pruudi nii ema kui ka isa poolt üleandmine tõusvaks trendiks.

Peale registreerimist sõidavad vastabiellunud lahtises tõllas kaarega tagasi Windsori lossi.
 

Ametlik pulmafotograaf Alexi Lubomirski
Ametlik pulmafotograaf Alexi Lubomirski Foto: HANDOUT / REUTERS/Scanpix

Seejärel tuleb ametlike laulatuspiltide tegemine, mida teeb kindel fotograaf. Ehkki – näis, kas ka siin jäädakse kommetele truuks. On huvitav fakt, et ametlik piltnik Alexi Lubomirski on ka ise sinivereline, pärit Poola kuningakojast ja sünnipäraselt prints. Tegemist on aga Hollywoodi staaride poolt tunnustatud piltnikuga, kes on kultusfotograaf Mario Testino assistent olnud. Lubomirski tegi ka Harry ja Meghani kihluspildid.

11. Briti tabloidid laulatusele ei pääse. Tuues põhjuseks ruumipuudust, saab kabelisse vaid üks reporter ja pühakoja mademetele neli fotograafi. See on aga isegi seniste standardite järgi külm dušš. Printsid William ja Harry pole iial teinud saladust, kui palju ajakirjanikud ja eriti fotograafid neile närvidele käivad. Erinevalt Dianast, kes ise ajakirjanikega suhtles, hoiavad nemad meediast kaugele. Nende meediasuhtlus on alati võimalikult napp, sisaldades ka sõbralikemal juhtudel torkeid. Aastakümneid kuningapere jälitanud piltnikud on meediale tunnistanud, et Harry on arvatavasti solvunud, kui negatiivse vastuvõtu tema pooleldi mustanahaline pruut on saanud, et ei ütle enam piltnikele teregi, kui neid kuskil kohtab. On ka neid fotograafe, kes on aastate jooksul võtnud Harry suhtes poolisaliku hoiaku, hoidunud ebameeldivate ja liiga privaatsete klõpsude tegemisest ja on nüüd südamest haavunud.

Samas tuleb mõista, et briti tabloidid on Meghan Markle’i suhtes võtnud väga terava hoiaku, avaldades iga päev kas pilte tema minevikust (ja esimesest pulmast) või järjekordse hala naise poolvennalt või -õelt, kui tänamatu ja isekas ta on, et neid pulma ei kutsu.

Windsori loss
Windsori loss Foto: PA / PA Archive/Press Association Images/Scanpix

12. Peale lühikest tõllasõitu lossist Windsori linna ja tagasi, kus paar saab rahvale lehvitada, oodatakse neid tagasi lossi, kus uhkes St George’i saalis toimub pidulik vastuvõtt koguduse liikmetele ja kutsutud külalistele. Väidetavalt on käsitsi trükitud kuldse äärisega kutse saanud enam kui 2000 inimest, nende seas mõned tavakodanikud – heategevuslike organisatsioonide eestvedajad, kohalike koolide õpilased, Grenfelli tulekahju ohvrid ja inimesed Suurbritannia eri paigust. See Meghani sugulased ärevile ajaski – oodatud on võhivõõrad, aga nemad mitte. Õhtul toimub lossis intiimsem pidu koos tantsuga 800 lähemale sõbrale ja pereliikmele. Taoline n-ö kahe peo süsteem on üsna tavaline.

Pulmakingituste asemel on pruutpaar avalikustanud terve pika nimekirja heategevuslikke asutusi, mida nad paluvad toetada.

13. Mis ikkagi toimub Meghani perega? Olukorras, kus kõik Mountbatten-Windsorid on mitmes põlves kabelis üles rivistatud, saab pruudi hõimlaste pool olema väga napp. Tänaseks on selge, et tema vanemad Thomas ja Doria on pulma tulemas. Kutseta jäänud poolvend ja õde on nii vihased, et kirjutavad tabloidide kaudu avalikke kirju küll Meghanile, Harryle ja Briti avalikkusele. Nimelt arvavad nad, et ühine isa annab neile jumaliku õiguse saada pulma kutsutud hoolimata asjaolust, et lähedast suhtlust Meghaniga pole neil juba aastaid ette näidata. Vähe veel sellest – Meghani õe Samantha Markle’i tütar Noel Rasmussen hoiatas (Daily Maili vahendusel) oma lemmiktädi, et ta ei leebuks.

Nimelt olla Samantha pidevalt pereringis väljendanud, kui palju väike poolõde talle närvidele käib ning kui nartsissistlik ta on. Ka on tulnud välja, et Samantha väide, nagu oleks tema poolenisti Meghani üles kasvatanud, on täiesti vale. Meghani sündimise ajal oli Samantha juba 17 ja elas oma elu. Noeli sõnul hakkas Samantha huvituma Meghanist alles siis, kui kuninglik peigmees silmapiirile ujus. Õed pole viimased kümme aastat sõnagi vahetanud. Samatha sõnul juhtus see siis, kui skleroosi haigestumine ta aastal 2008 ratastooli surus. Noeli sõnul pole aga tema ema kunagi kellestki huvitunud, kui tal pole midagi kasu saada.

Lisaks on Samantha lubanud kirjutada raamatu, mille tööpealkiri on midagi stiilis: pealetükkiva printsessi õe päevikud.

Pulmakutseta jäid ka Meghani onud nii isa kui ka ema poolt, kes on selle üle samuti protestinud. Näiteks tunneb onu Michael Markle end suisa solvatuna. Omal ajal hankis tema oma tutvusi kasutades verinoorele Meghanile praktikakoha Ameerika saatkonnas Argentiinas, kui näitlejahakatis mõlgutas veel mõtteid hakata diplomaadiks.

14. Paika on saanud ka Inglise pulmakombestiku tähtsamad tegelased. Isamees on Harry vanem vend William. Kui viimane abiellus, oli see vastutusrikas roll Harryl. Peiupoisid on Harry parimad ja kauaaegsemad sõbrad, kes pärit kas kõrgaadli hulgast või lihtsalt silmatorkavate tegelaste võsukesed. Enamus neist on Harryga teinud läbi ka tema elu suurimad lollused, nagu näiteks mänginud mõned aastad tagasi Las Vegases bikiinipiigadega stripp-pokkerit.
 

Meghani sõbratar Jessica Mulroney tema enda pulmapäeval, 2008. aastal
Meghani sõbratar Jessica Mulroney tema enda pulmapäeval, 2008. aastal Foto: Graham Hughes / The Canadian Press/PA Images/Scanpix

Kui välja arvata peapruutneitsi, on puutneitsid briti kombestikus lapsed, Ameerikas aga täiskasvanud. Meghan plaanib järgida oletatavasti Ameerika kombestikku. Peapruutneitsiks on meedia pakkunud Meghani parimat sõpra Toronto-päevilt (kust ta filmis ülimenukat seriaali «Suits») Jessica Mulroneyt. Kanada ekspeaministri minia olla pruudile andnud nõu nii kleidi kui ka pulma korraldamise osas. Teine tugev kandidaat on Meghani parim sõbranna ülikooli ajast Lindsay Roth, kes abiellus Londoni juristiga. Meghan on öelnud, et neil on selline sõprus, mis isegi pärast pikaajalist lahusolemist on jätkuvalt samal lainel.

15. Külalistele kehtib samuti riietumiskoodeks. Nii tuleb neil kanda peakatteid. Kutsutute seas on arvatavasti sellised tähed nagu David ja Victoria Beckham, Bollywoodi täht Chopra, tennisestaar Serena Williams, telestaarist loomaarst Noel Fitzpatrick ning Clooneyd. Amal Clooney andis Meghanile koguni oma juuksuri kontaktid Londonis, et pruut ikka eriti kaunis välja näeks. Palju on spekuleeritud ka, kas pulmas võib näha Barack ja Michelle Obamat, kellega Harryl on suur vastastikune sümpaatia. Nagu on viidatud, siis arvavasti Obamad kas ei saanud kutset või ütlesid sellest ära, et mitte pingestada suhteid USA võimuloleva presidendi Donald Trumpiga.

16. Kombekohaselt on pulmades kaks torti. On teada, et vähemalt üks neist saab olema sidruni-leedrimarja maitseline kook, mis kaunistatakse võikreemi ja elavate lillega. Califonias sirgunud kondiiter Claire Ptak, kellet tort telliti, on saanud juhtnöörid üllatada külalisi «võimsate maitseelamustega». Ptak soovib alati kasutada oma töös ökoloogiselt puhtaid tooraineid. Kui Meghani elustiiliprotaal The Tig veel internetis nähtaval oli, võis sealt vaadata ka Meghani intervjuud Clairega.
 

Pagar Claire Ptak
Pagar Claire Ptak Foto: VICTORIA JONES / AFP/Scanpix

Kuna Meghan on ise toiduhuviline, saab vastuvõttude menüü olema üsna põnev. Kas seal on midagi ameerikapärast? Kui tervislikuks Meghan on suutnud toiduvaliku teha? On ju viidatud, et tema puhta toidu liin on Harrylt enne pulmi mitu kilo maha nühkinud.

Ülejäänud kook pakitakse kombekohaselt peale pulmi külalistele mälestuseks kaasa.

17. Pulmades on kombeks saanud, et kõne pea peab ka pruudi isa. On viidatud, et Thomas Markle ei pruugi seda soovida teha. Sellisel juhul kavatsevat aga üles astuda hoopis pruut ise – nagu on kombeks Ameerikas. See oleks aga nii kõrgtasemelises kunglikus pulmas üsna enneolematu asi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles