7 viisi, kuidas väärkoheldud inimesed teistmoodi armastavad

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pixabay

Kui asi puudutab vägivaldseid suhteid, ei ole asi ainult füüsilises vägivallas. Ja mitte, et füüsiline vägivald oleks vähetähtis, tasub siiski ka tähelepanu pöörata emotsionaalsetele vägivallale ja sellele, kuidas see võib olla omal kombel hävitav.

Kui sa oled emotsionaalselt vägivaldses suhtes, võib olla väga raske märke kohe ära tunda. Armid pole nähtavad ning ometi jäävad sind pikaks ajaks – kui mitte igaveseks – mõjutama. On raske uuesti armastada, kui sinuga on manipuleeritud, sind pisendatud ja alandatud, kontrollitud  ja pandud tundma väärtusetuna.

YourTango toob välja seitse viisi, kuidas varem emotsionaalselt vägivaldsetes suhetes olnud inimesed teistmoodi armastavad.

  1. Me hoiame distantsi kauem kui teised. Isegi, kui sa tõesti meile meeldid, hoiame me distantsi. Me ei pruugi sulle kohe vastu kirjutada ja kohe kindlasti kardame me sinuga liiga kaua aega koos veeta. Me kardame sind liiga lähedale lasta.
  2. Me ei julge end avada. Pärast emotsionaalset väärkohtlemist on väga raske end uuesti kellelegi avada. Me ei taha panna end taas olukorda, kus oleme haavatavad.
  3. Me võtame asja aeglaselt. Mitte ainult füüsiliselt, vaid ka emotsionaalselt ja vaimselt. Nagu vigastatud kutsikad, on meilgi raske kiirustada. Me tahame end instinktiivselt kaitsta.
  4. Me oleme ülikahtlustavad. Kui sa oled olnud koos kellegagi, kes on sind alandanud ja mõnitanud, on raske uskuda, et keegi üldse tahaks sinuga veel koos olla. Kui sa ütled meile, et armastad, siis meie kahtlustav pilk ei tähenda, et tunne poleks vastastikune, vaid meil võib olla raske mõista, mida sa täpselt armastusväärseks pead.
  5. Me kardame kohtuda inimestega su elus. Kui sa saad kokku kallima sõprade ja perega, tähendab see, et asi on päris tõsine. See ka tähendab, et teie elud põimuvad aina enam üheks. Kuna väärkoheldud inimesed armastavad pisut teistmoodi, võib see olla hirmutav kogemus.
  6. Me pakume hellust, aga omal kombel. Kui eelmine suhe on olnud selline, kus füüsiline lähedus oli harv nähtus (või kasutati seda sinu manipuleerimiseks), võib minna aega, enne kui õpime uuesti lähedust nautima ja seda ka pakkuma.
  7. Me eeldame alati hulleimat (aga loodame parimat). Kui armastatu on sind väärkohelnud, ehitad sa oma südame ümber müürid. Sa muutud kaitsvaks ning ulatad armastust välja vaid kildhaaval. Me eeldame, et suhe ei jää püsima või et me saame jälle haiget. See on kaitsemehhanism, mis töötab paljude ellujääjate jaoks.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles