Kuidas KonMari meetodiga kodu korda saada?

Liisa Aavik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pixabay

Raamatu «Jaapani korrastuskunst. Korrastamise elumuutev vägi.» ja KonMari meetodi autor Marie Kondo ei nõustu, et kodu korrastamine on igapäevane ülesanne. Ta leiab, et see peaks olema eriline sündmus ning saama tehtud ühe korraga.

Korrastamist õppimata ongi see keeruline. Kool ja pere seda ju tihtilugu ei õpeta. Kogu elamine on aga õigete meetoditega korrastatav edaspidi sama segadusega korduvalt kimpus olemata. Segadus kerkib taas esile ekslikult arvates, et kõik on tehtud. Efektiivse korrastamise võti on asjadest vabanemine ja alles seejärel rõõmu tekitavale koha leidmine.

Korrastamine peaks olema haruldane sündmus

Igapäevane järk-järguline korrastamine ei anna püsivaid tulemusi. Mõned sätivad asju asendustegevusena ajal, kui tuleks millegi kriitilisemaga ametis olla, nt eksamiteks õppida. Korrastamine ei tohi olla prokrastineerimisvabandus. Seda tuleb teha põhjalikult ja oma võimeid maksimaalselt kasutades. Kui igapäevane korrastamine vähendab motivatsiooni, siis kasutust ühekorraga vabanemine on selle kõrval kerge.

Enne alustamist kujutle oma eesmärki

Tee kindlaks motivatsioon kodu korrastada. Kujutle elustiili, mida soovid saavutada. Seejärel sõnasta üldise eesmärgi asemel konkreetne eesmärk. Näiteks «ma tahan elada nii, et iga päev on mul hea meel korras koju saabuda» on motiveerivam kui «ma tahan kodu korda teha». Seejärel mõista nö motivatsiooni motivatsiooni taga. Kas soovid nt kolavaba elu vältimaks segajaid ja tegelemaks olulisega?

Korrasta asju kategooria järgi

Alusta täna nt riietest. Homme võta ette raamatud. Ühe riidekapi sisu asemel kogu kokku kõik enda riided ja aseta ühte kohta. Ära alusta liialt emotsioone tekitavate mälestusesemetega. Parem alusta vähem tähtsate asjadega liikudes olulisemate poole. Ideaalne järjekord võiks olla umbes taoline: riided, raamatud, paberid, mitmesugused esemed, mälestusesemed. Ebatähtsaga esmalt tegelemine arendab oskust hiljem mälestusesemetega toimetada.

Valikukriteerium: kas see tekitab minus rõõmu?

KonMari meetodis usaldatakse sisetunnet. Põhjuseta asjadest vabanemine on raske. Vali esemed, mida tahad alles jätta. Hoia asju ükshaaval käes ja küsi: «Kas see tekitab minus rõõmu?» Arvesta siinkohal funktsiooni, mälestusi ja infot. Nt kahvel võib sind rõõmustada kuuma toitu süües. Vabane ülejäänust.

Toimeta üksi vaikuses

Meditatsioonisarnaseks kogemuseks organiseeri vaikses ruumis. Helid muudavad sisedialoogi pidamise raskeks. Kui tõesti väga muusikat tahad kuulata, vali midagi instrumentaalset või loodushelid. Ideaalne koristamisaeg on varahommikul pärast korraliku ööund.

Üksi korrastamine on oluline, sest sinu pere võib oma hinnangutega sind segada, viidates millegi vajalikkusele. See protsess võib pere jaoks valus olla. Võid ise tunda pahameelt pere peale nähes nende kraami enda toas, kuid ära viska ilma teiste loata nende asju ära. Viska ära kõik endale ebavajalik. Nii näeb su pere kasutegureid ja ehk lööb hiljem samuti kampa.

Lihtsustamaks suurte kategooriatega tegelemist tekita neile alakategooriad

Riided

Riideid saab jagada järgnevatesse kategooriatesse: ülemised osad, alumised osad, riidepuud vajav, sokid, kotid, aluspesu, aksessuaarid (nt mütsid), pidulikud riided, kingad. Küsi endalt, kas kannaksid neid temperatuuri muutuse korral, kas tahaksid neid näha. «Ei» korral pane asi annetushunnikusse.

Raamatud

Raamatutega on paljudel raske hüvasti jätta. Pane kõik need põrandale. Hoia iga raamatut lähedal enne otsust, kas neist vabaneda. Raamatud saab jagada alakategooriatesse: üldised, praktilised, visuaalsed raamatud ja ajakirjad. Kui sul on raamatuid, mida oled plaaninud lugeda, kuid pole juba väga kaua selleni jõudnud, siis ei juhtu seda ilmselt kunagi. Loetud raamatuid sa vast korduvalt ei loe, kui need ei puuduta sinu ala ekspertiisi ja ei nõua pidevat tagasipöördumist. Ostsid raamatu eesmärgiga teada saada selle sisu. Kui sa ei hakka seda enam kunagi lugema, on aeg nägemist öelda.

Alleshoitavad raamatud jagunevad kolme kategooriasse: (1) nö kuulsuste halli raamatud (2) raamatud, millel on sulle olnud mõõdukas mõju (3) raamatud, mida praegu tahad alles jätta. Esimesse kategooriasse kuuluvad raamatud, mis on sulle suurt mõju avaldanud, näiteks lapsepõlves armastatud «Harry Potteri» või «Sõrmuste isanda» raamatud. Mõõduka mõjuga raamatutel on mingid kasutegurid, nt olulised lõigud. Kopeeri need osad sealt ja siis vabane neist. Kolmandas kategoorias raamatud võivad tulevikus muutuda sellisteks, millest soovid loobuda, kuid praegu pole see hetk.

Paberid

Vabane kõigist ebavajalikest paberitest. Kirjad armsatelt inimestelt jäta hilisemaks. Jaga paberid sageli kasutatavate ja harva kasutatavate kategooriatesse. Mõnede paberitega nagu tervituskaardid, garantiid või juhendid on lugu vististi keerulisem. Tervituskaardid kaotasid eesmärgi pärast tervituse edastamist, mistõttu ära lase neil koguneda ja lase neist lahti.

Komono ehk kõik muu

Muu saab jagada järgnevatesse kategooriatesse:

  1. CD-d ja DVD-d
  2. Kosmeetika ja nahahooldus
  3. Aksessuaarid
  4. Väärtuslikud esemed (passid, krediitkaardid)
  5. Elektrilised seadmed
  6. Majapidamisseadmed
  7. Majapidamistarbed: salvrätikud, ravimid, pesupesemisvahendid
  8. Köögitarvikud ja toiduained
  9. Muu: võtmed, mänguasjad
  10. Konkreetse hobiga seotuga tegele eraldi kategooriana

Tavaliselt kuuluvad komono sekka:

  1. Kingitused: kinkija eesmärk oli kingiga tundeid edasi anda. Kuna said selle tunde juba kätte, ära tunne end halvasti kingitusi ära andes.
  2. Varuvoodipesu külalistele: seda ei tohiks liigselt olla, kuna see võtab ruumi.
  3. Elektrooniliste esemete pakendid: viska need kohe peale elektroonilise seadme välja võtmist ära.
  4. Katkine: saada need ära parandavatesse taaskasutavatesse organisatsioonidesse.
  5. Kosmeetikanäidised: tihtipeale võetakse neid reisidel kasutamiseks, kuid enne reisile jõudmist lähevad need pahaks. Viska need ära.
  6. Teadmata eesmärgiga juhtmed: juhtme eesmärki teadmata ei hakka sa seda kunagi kasutama.
  7. Lisanööbid: nende kasutamine on ebatõenäoline, mistõttu on soovitatav need pigem vajaduse korral osta.
  8. Tasuta pastakad jms meened – head aega!
  9. Peenraha: ära lase sellel igal pool kasutuna ringi vedeleda

Sentimentaalse väärtusega esemed

Mälestused ei kao asjadega. Leia täna rõõmu tegev. Arvesta fotode sorteerimise võimalikku aeganõudvust. Täna ära antavaid asju nende teenete eest.

Ära liigu esemetele koha leidmiseni enne asjadest vabanemise lõpetamist

Vähenda kremplit kuni tekib ahhaa-moment: mõistad, mida päriselt vajad. Püüdle ülima lihtsuse poole. Väldi liiga keerulisi plaane. Tee kindlaks kolaprobleemi juured. Lihtsus on korras kodu saladus. Harutihti muutub eluase korratuks meie segaduse tõttu, palju meil õigupoolest tarvis on.

Anna vanad kraam lähedastele, kui nad seda tahavad

Kindlasti võid asju lähedastele pakkuda. Siiski ära survesta neid asju võtma eesmärgiga neid tegelikkuses endale hoida.

KonMari meetodi alla kuulub veel voltimine, millest on rohkem juttu siin 

Riided volditakse ristkülikuteks, hoiustatakse püstises asendis eesmärgiga mitte ruumi raisata. Kingakarpidesse voltimine toimib minu hinnangul mitte ainult sahtlite, vaid ka riiulitega. Kindlasti tuleb eristada riidepuule kuuluvaid riideid nagu pintsakud või maani kleidid.

Leia asjadele koht

Määra kõigele koht. Hoiusta samasse kategooriasse kuuluvaid asju koos ning ära hajuta hoiustamispindu. Kui vabanemisel pead usaldama südant, siis siinkohal usalda oma elamist. Eelista vertikaalset hoiustamist. Asjade kuhjamisel saavad mõned esemed teistest vähem tähelepanu - alumised paberid paberihunnikus ununevad muude alla, teiste all olevad kangad võivad saada kahjustada.

Ära osta kiiret lahendust pakkuvaid tooteid

Kiiret korrastamislahendust pakkuvad tooted lähenevad koristamisele tihti pealiskaudselt. Ära hoiusta ebavajalikku. Niimoodi segadus ei kao. Kasuta nt sokkide või šampoonide jaoks tühje kingakarpe. Kotte võid matrjoška kombel üksteise sees hoiustada.

Eemalda viivitamata kõik ebavajalik info

Tegele pikema jututa elamisse tulevate paberitega ja ütle «tšau». Poest uute riietega tulles paki tarbetu ruumikulu vältimiseks need kohe lahti.

Räägi oma asjadega

See Marie Kondo soovitus on natuke naljakas. Sinu omandid aitavad sind 24/7. Seepärast räägi nendega nagu inimestega: «Tänan, et aitad mul tööd teha», «Et aitad mul terveks saada», «Hea välja näha». Koheldes asju hästi teenivad need sind kaua. Rääkida võib mõttes. Nii saavutad võimsa sideme oma asjadega. Tervita mõttes koju saabudes oma elamist ja tunneta arenevat sidet oma koduga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles