Veider põhjus, miks pruudid seisavad pulmas peigmehe vasakul käel

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pixabay

Oled sa kunagi mõelnud, miks seisab naine traditsiooniliselt altari ees oma tulevase abikaasa vasakul käel? Arvasid ehk põhjuseks olevat tõsiasja, et süda on vasakul ja siis on «naine mehe südame pool»? Põhjus on aga hoopis veidram - ja julmem.

Pruudirööv on ajalooliselt väga levinud komme ja see pole lõbus meelelahutus, millena tunneme seda tänapäeval. Ajalooliselt röövisid mehed sageli naisi, et neid oma abikaasadeks sundida ja seda on praktiseeritud tuhandeid aastaid erinevates kultuurides. Meenuta või Kreeka mütoloogiat (Trooja Helena) või piiblilugusid.

Pruudirööv esineb veel praegugi mõnes Aafrika, Kesk-Aasia jm kultuurides, kuid selle pärandiks Lääne kultuuris ongi see, kuidas pruut ja peigmees pulmapäeval seisavad.

Traditsiooniliselt seisab pruut vasemal ja peigmees paremal. MSN kirjutab, et tegemist pole mingi juhusega - ajalooliselt oli oluline, et mehe parem käsi oleks vaba. Milleks? Et ikka saaks kiirelt vajaduse korral mõõga haarata ja oma pruuti kaitsta!

See on ka põhjus, miks pulmades on isamehed - kui noor peigmees oli pruudi pere nina alt naise ära röövinud, oli tal vaja, et keegi hoiaks pahaseid sugulasi tagasi, kes ehk pulma ära tulevad rikkuma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles