Naistearst selgitab: kas karvased nibud on normaalsed?

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Craig Robinson / PantherMedia / Craig Robinson/Scanpix

Oled sa kunagi olnud duši all ja alla vaadates märganud, et nibupiirkonnas kasvab midagi, mis seal olema ei peaks? Nii on juhtunud paljude naistega.

Kuna aga sellegipoolest on naistel selle kohta küsimusi, uuris Cosmopolitan New Yorki günekoloogi dr Alyssa Dwecki käest, miks meie kehad meid nõnda vahel üllatavad. Lühidalt: karvad nibupiirkonnas on täiesti normaalne nähtus. Mõnel naisel on seal üksik karv, teisel rohkem.

Dweck vastab siiski kõige levinumatele küsimustele, mida tema praktikas patsiendid uurivad.

Kust need karvad tulevad?

Täpne olles: nibukarvadeks loetakse kõiki karvakesi, mis kasvavad nibu piirkonnas, ka need karvad, mis on nibu ümber – enamasti nibust endast karv siiski välja ei kasva. «Areoolil on väikesed Montgomery näärmed, mis eritavad rasvainet, mis tahab imetamiseks terved nibud,» selgitab arst. Mõnikord aga toodavad need näärmed ka karvakesi ja see on täiesti normaalne.

Karvad ja hormoonid

Veel kord: nibukarvakesed on normaalne. Aga siiski tasub arsti sõnul neil silma peal hoida – kui sa ühtäkki märkad karvakasvus järsku muutust, võib see olla märk hormonaalsest tasakaalutusest. Siis tasub pöörduda arsti poole.

Kuidas karvu turvaliselt soovi korral eemaldada?

Dwecki sõnul pöörduvad tema poole patsiendid tavaliselt siis, kui nad on mingil viisil püüdnud karva eemaldada ja tekkinud on põletik. Dweck ütleb, et karvadesse tuleb suhtuda nii, nagu sulle sobib – mõnda naist need ei häiri ja nad isegi ei märka karvakesi, teised aga tahaksid neid eemaldada. «Kui tegemist on vähese hulga karvadega, võib neid kitkuda,» annab arst nõu. «Vaata, et su pinsetid oleksid puhtad.»

Dweck ütleb, et nende karvade eemaldamisse tuleb suhtuda samal viisil, nagu teiste intiimpiirkonna karvade eemaldamisse – kui piirkond on ärritunud ja see paari päevaga ei taandu, tasub pöörduda arsti poole. Muul juhul aga käitu nendega, nagu sa arvad, et nad tahaks, et nendega käitutaks – kitku, šampoonita... Sinu nibud, sinu valik!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles