Norra teadlased avastasid, miks ei ole hea raseduse ajal palju kohvi juua

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra uuring rasedatele kofeiini ei soovita.
Norra uuring rasedatele kofeiini ei soovita. Foto: Craig Robinson / PantherMedia / Craig Robinson

Emad, kes tarbivad raseduse ajal mõõdukas või suures koguses kofeiini, panevad lapse ülekaalulisuse riski alla.

Norra uuring leidis, et loode, kes puutus üsas kokku kofeiiniga, muutus tõenäolisemalt esimesel 3–5 eluaastal ülekaaluliseks, vahendab Independent

Uuringus vaadeldi 51 000 ema ning nende lapsi aastatel 2002–2008. Leiti, et lapse kaalule mõjus negatiivselt ka kofeiin karastusjookidest, energiajookidest, šokolaadist, maiustustest ja kookidest. Raseduse ajal võtab kehal kofeiinist vabanemine kauem aega ning see kandub kiiremini läbi kudede ja ka platsenta.

22. rasedusnädalal paluti naistel jälgida nende toidu- ja joogitarbimise harjumusi. Vähem kui pooled emadest tarbisid vähe kofeiini, 44 protsenti tarbis keskmiselt, seitse protsenti palju ja kolm protsenti väga palju. Peale sündi mõõdeti laste kaalu ja pikkust kaheksa aasta jooksul 11 korda.

Uuringus määratletud päevased kogused

  • vähe 0–49 milligrammi päevas
  • keskmiselt 50–199 milligrammi päevas
  • palju 200–299 milligrammi päevas
  • väga palju 300 või rohkem milligrammi.

Näiteks 250-milliliitrises kohvitassis on keskmiselt 100–150 milligrammi kofeiini, sama suures tassis mustas tees või koolajoogis on 25–50 milligrammi. 

Uuring leidis, et naised, kes tarbisid rohkem kofeiini olid suurema tõenäosusega üle 30 aasta vanad, neil oli juba olnud üks laps, nad tarbisid päevas rohkem kaloreid ning suitsetasid. Naised, kes tarbisid väga palju kofeiini olid sagedamini väheharitud ja ülekaalulised enne rasedust.

Kuigi igasugune kofeiiniga kokkupuutumine mõjus uuringu tulemusel lapse tervisele halvasti, siis nende emade lastel, kes tarbisid keskmiselt, palju või väga palju, oli tõenäolisemalt näha liigsete kilode lisandumist.

Enamasti soovitatakse naistel raseduse ajal kofeiinitarbimist vähendada. Uuringu tegijad usuvad, et täielik kofeiini vältimine oleks kasulik. Kui seda tarbida, soovitatakse rasedatel piirduda 200 milligrammiga päevas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles