Hitlerjugendist gangsteriteni: 7 kõige skandaalsemat kuninglikku pulma ajaloos

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tõsiasi, et Meghan Markle on lahutatud näitlejanna ning tekitab seega prints Harryga abielludes parajalt kõmulaineid, pole see ajaloos siiski esimene omataoline juhus. On kuninglikke pulmi, mis on monarhid isekeskis ahhetama pannud.

Toome The Talko abiga teieni seitse kõige skandaalsemat pulma, mida on kuninglikud pered pidanud üle elama.

Prints Charles ja Camilla

9. aprill 2005, Charlesi ja Camilla abielu registreerimine
9. aprill 2005, Charlesi ja Camilla abielu registreerimine Foto: Alastair Grant / AP/Scanpix

Prints Charlesile on palju andeks antud lihtsalt seetõttu, et ta on prints – kui tavainimene nii käituks, peetaks seda kahtlemata veidraks. Me kõik teame, et ta abiellus printsess Dianaga, kuid enne seda kurameeris ta Diana vanema õe, leedi Sarah Spenceriga. Charles oli 22 aastat Dianast vanem, kui nad kohtusid – Diana oli siis vaid 16. Nad käisid vaid tosinal kohtingul enne abieluliitu astumist, kuid ei läinud kaua aega, enne kui Charles hakkas taas kohtuma oma eksi Camillaga – kes samuti oli sel ajal abielus, ohvitser Andrew Parker Bowlesiga. Nende afäär ei olnud eriti salajane, meediasse lekkisid nende eravestlused ning asjast teadis muidugi ka Diana, keda see väga vaevas. Charles ja Camilla sattusid avaliku halvakspanu alla, kuid Dianagi hakkas ringi vaatama – tal tekkis afäär polomängija James Hewittiga.

Pärast lahutust ja Diana surma Charles ja Camilla lõpuks abiellusid. Kuninganna Elizabeth oli asjast nii häiritud, et ei ilmunud isegi poja 50. sünnipäevale, kuna teadis, et Camilla on seal. Samuti ei käinud ema-isa Charlesi abielu registreerimisel.

Kuningas Edward VIII ja Wallis Simpson

Endine kuningas Edward VIII ja proua Wallis Simpson 3. juunil 1937 oma pulmapäeval.
Endine kuningas Edward VIII ja proua Wallis Simpson 3. juunil 1937 oma pulmapäeval. Foto: Rights Managed / Illustrated London News Ltd/Mar/Scanpix

Mida sina teeksid, kui sulle pakutakse krooni ja trooni..., kuid peaksid sel juhul loobuma armastusest? Vähesed loobuksid sel juhul võimust, kuid just seda tegi Suurbritannia kuningas Edward VIII (prints Charlesi vanaonu), sest toonased Inglismaa seadused ei lubanud kroonikandjal abielluda lahutatud naisega. Lisaks oli Wallis Simpson Ameerika kodanik. Edward tutvus Wallisega, kui ta oli veel prints Albert ja Wallis oma teises abielus.

Aastal 1936 Wallis lahutas ning hakkas suhtlema siis juba kuningaks saanud Edwardiga. Samal aastal loobus Edward vabatahtlikult troonist, et olla koos oma armastatuga. Edward ja Wallis abiellusid samal kuul, kui naise lahutus jõustus ning Briti kroon läks Edwardi vennale, kellest sai kuningas George VI – praeguse kuninganna isa.

Kuninganna Beatrix ja prints Claus

Printsess Beatrix ja prints Claus oma pulmapäeval, 10. märtsil 1966
Printsess Beatrix ja prints Claus oma pulmapäeval, 10. märtsil 1966 Foto: STF / AFP/Scanpix

Meil kõigil on minevikus asju, mille üle pole me just väga uhked, kuid prints Clausi patte on avalikkusel raske andeks anda. Hollandi kuninganna Beatrix teatas oma kihlusest Saksa diplomaadi Claus von Amsbergiga 1965. aastal, kuid rahvas läks marru.

Nimelt oli Saksamaal üles kasvanud Claus olnud Hitlerjugendi liige ja see pole kaugeltki mitte kõige hullem osa. Teise maailmasõja ajal võitles ta Saksamaa vägedes ning sõda oli toona Hollandi rahval veel väga hästi meeles. Inimesed hakkasid pulmade vastu meelt avaldama – koguti üle 65 000 allkirja ning Amsterdam kattus vastavasisuliste grafititega. Üllatuslikult ei olnud Beatrixi vanemad – kuninganna Julianna ja kuningas Bernard – abielu vastu. Seetõttu andis oma loa ka parlament ning pulmad toimusid plaanipäraselt.

Prints Carl Philip ja printsess Sofia

Prints Carl Philip ja Sofia oma pulmapäeval 13. juunil 2015
Prints Carl Philip ja Sofia oma pulmapäeval 13. juunil 2015 Foto: TT NEWS AGENCY / REUTERS/Scanpix

Sofia Hellqvist kohtus Rootsi printsi Carl Philipiga ööklubis. Kaunil bikiinimodellist Sofial on üsna värvikas minevik ning ta on olnud ka kõva peoloom. Samas prints Carl Philip on kuningas Carl Gustafi ja kuninganna Silvia ainus poeg, mis teeb temast troonipärija. Seega oli avalikkus suhtest kuuldes šokeeritud – oli Sofia ju isegi meesteajakirjas väga provokatiivsetel fotodel poseerinud, mis ei ole ometi printsessile kombekohane. Paar aga ei andnud alla, nad käisid viis aastat, enne kui 2014. aastal kihluse välja kuulutasid ja aasta hiljem uhked pulmad pidasid.

Printsess Stephanie ja Daniel Ducruet

Monaco prints Albert II koos õe printsess Stephanie'ga
Monaco prints Albert II koos õe printsess Stephanie'ga Foto: LIONEL CIRONNEAU / AP/Scanpix

Monaco printsess Stephanie ja Daniel Ducruet’ lool pole päris muinasjutulikku lõppu, mis on teiste siin välja toodud lugude puhul. Stephanie on Monaco printsi Rainier III ja Monaco printsessi Grace’i noorim tütar. Teda tunti alati kui mässajat ning ta kohtus Daniel Ducruet’ga, kui viimane ta ihukaitsjaks palgati.

Peagi jäi Stephani Danielist rasedaks, Daniel sunniti ihukaitsjaametist loobuma ning paleed tabas skandaal, mida püüti küll maha vaikida. Paaril sündis peagi teine laps ja alles pärast seda otsustasid nad abielluda. Abielu aga ei jäänud püsima ja kestis natuke kauem kui aasta.

Prints Johan Friso ja Mabel Wisse Smit

Johan Friso ja Mabel oma pulmapäeval, 24. aprillil 2004
Johan Friso ja Mabel oma pulmapäeval, 24. aprillil 2004 Foto: Stringer / Reuters/Scanpix

Paistab, et Hollandi kuningakoda ei oska skandaalideta elada. Orange-Nassau prints Johan Friso oli Hollandi kuningas Willem-Alexanderi vend, kuid Johan kaotas oma koha kuninglikus peres, kui aastal 2004 abiellus. Nimelt peab parlament kuningliku pere liidud enne heaks kiitma, kuid Mabel Wisse Smiti puhul keelduti. Miks?

Mabel oli tuntud inimõiguste eest võitleja ja aitas rajada mitu heategevusorganisatsiooni. Samas oli tal minevikus sidemeid skandaalse gängiliidri Klaas Bruinsmaga – see tähendab, nad olid ülikoolis tuttavad ja olid pärast seda läinud kumbki oma teed. Kuid just seetõttu ei kiidetud abielu heaks, mis ei takistanud Johanil ja Mabelil ühte heitmast. Nii aga kaotaski Johan oma kuningliku positsiooni.

Johan suri 2013. aastal pärast seda, kui aasta varem oli suusaõnnetuse tagajärjel koomasse langenud.

Kuningas Willem-Alexander ja kuninganna Maxima

Printsess Maxima ja prints Willem-Alexander 2. veebruaril 2002 oma pulmapäeval
Printsess Maxima ja prints Willem-Alexander 2. veebruaril 2002 oma pulmapäeval Foto: Jerry Lampen / REUTERS/Scanpix

Hollandi kuninganna Maxima pidas seda naljaks, kui üks kutt, kellega ta Hispaanias festivalil kohtus, väitis, et on kuninglikku päritolu. Kuid selgus, et mees ei valetanudki – Maxima oli flirtinud praeguse Hollandi kuninga Willem-Alexanderiga. Toona oli Maxima New Yorgi investeerimispankur ja Willem-Alexander kroonprints ning paar armus.

Maximal oli küll laitmatu minevik, kuid sama ei saa öelda tema isa Jorge Zorreguieta kohta, kes oli seotud Argentina räpase sõjaga. Niisiis seos diktaatorliku režiimiga sai takistuseks – sellise taustaga pole kerge kuninglikku perre abielluda. Korraldati ametlik uurimine, et teada saada, kui suur oli Jorge roll režiimi korda saadetud koledustes ning järeldati, et ilmselt polnud ta otseselt vastutav. Jorgel siiski keelati tütre pulmast osa võtta ning Maxima ema keeldus ilma temata tulemast.

Willem-Alexanderist sai kuningas ja Maximast kuninganna pärast seda, kui kuninganna Beatrix aastal 2013 troonist loobus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles