Südamerikkega lapse sünd tähendab emale kõrgemat südamehaiguste riski

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Südamerikkega lapsi sünnib harva.
Südamerikkega lapsi sünnib harva. Foto: Panther Media / Scanpix / Andriy Popov

Kaasasündinud südamerikkega lapse saamine võib emade jaoks olla uus riskifaktor hilisemaks kardiovaskulaarhaiguste kujunemiseks. Nii kriitilised kui ka mittekriitilised südamerikked suurendasid emadel tulevikus ateroskleroosi ja südamehaiguste tõttu hospitaliseerimise tõenäosust. 

Kanadas jälgiti kuni 25 aasta vältel enam kui miljonit naist, kes olid sünnitanud vahemikus 1989-2013, kirjutab Med24. 1516 imikul olid sündides kriitilised ja 14 884-l mittekriitilised südamerikked. Riskide hindamisel võeti arvesse emade vanust, laste arvu, preeklampsia esinemist, kaasuvaid haigusi, materiaalset staatust ja ajaperioodi.

Kohandatud mudelites oli kriitiliste südameriketega laste emadel 43 protsendi ja mittekriitiliste südameriketega laste emadel 24 protsendi võrra tõusnud risk kardiovaskulaarseks hospitaliseerimiseks võrreldes tervete laste emadega. Kui hospitaliseerimiste põhjustena vaadeldi eraldi müokardiinfarkti, südamepuudulikkust ja teisi aterosklerootilisi haigusi, olid need igaüks südameriketega laste emadel suurema riskiga.

Südamerikkega lapsi sünnib harva. Nende laste emasid saab nõustada, et nad vähendaksid oma elustiiliga südamehaiguste riski – säilitaksid normaalset kaalu, teeksid trenni, toituksid südamesõbralikult ja ei suitsetaks. Kuidas kaasasündinud südamerikked lastel emade südame-veresoonkonnahaigustesse haigestumist mõjutavad, on praegu veel ebaselge. Võimalik, et tegemist on stressiga seotud mehhanismidega. 

Loe põhjalikumalt Med24-st.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles