Maailmakuulsa Le Cordon Bleu kokakooli kõnepruuk: «Jah, chef, ei, chef.»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Igal kastmekursuslasel on oma pliidinurk.
Igal kastmekursuslasel on oma pliidinurk. Foto: Le Cordon Bleu

Veiniajakirjanik ja sommeljee Peep Moorast võttis Pariisis kuulsas Le Cordon Bleu kokakoolis kaks päeva kastme valmistamise tunde ja jagab nüüd muljeid. «Et sünniks hiilgav kaste, peab olema aega ja kannatlikkust,» reedab ta prantsuspärase kastme valmistamise põhitõe.

Veini- ja toidukirglik Moorast sai pääsu kahepäevasele kastmete lühikursusele sünnipäevakingiks abikaasalt. Paljud toiduhuvilised, kes Pariisi tulevad, käivad kokakooli peamajas mõnel lühikursusel nagu temagi – mõni on tõsine gurmaan, teine tuleb aega veetma, kolmas on päris algaja ja mõni tahab lihtsalt oma kokkamisoskust parandada. Enamik neist on välismaalased, kohalikke satub kooli harvem. Kursustest lühim – makroonide valmistamine – kestab kõigest kolm tundi. «Pikim lühikursus kestab neli päeva ning keskendub Prantsuse pagarikunstile,» lausub kooli lühikursuste arengu- ja müügijuht Camille Jullien.

Mis lühikursused parasjagu tunniplaanis on, sõltub ka hooajast: et suurt osa maitsetaimi, söödavaid lilli, puu- ja köögivilju kasvatab kool oma katuseaias ise, siis õpetatatakse neid köögis prantsuspäraselt käsitsema just valmimise kõrgajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles