Loore Linnu elu mängureeglid: põhjus, miks su ellu aina halba tuleb

, kogemusnõustaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pexels / CC0 Licence

Isegi kui sa seda uskuda ei taha, siis paraku pead natukene arvestama, et kõik, mida sa teed või ütled, määrab sinu elukvaliteedi. Sa ei saa sellest üle ega ümber, et ühel päeval tuleb silmitsi seista asjaoludega, mis kõik on tegelikult sinu valikute tulemus – aga mis ei pruugi sulle üldse meeldida. Sellepärast võib abiks olla minu kohe algav jutt.

Inimkond on suures plaanis häälestunud negatiivsele ja selle paljundamisele. Kui jälgida meedia uudistevoogu, siis enamjaolt on tähelepanu all negatiivsed ja rasked juhtumid. Millegipärast ei räägita eriti palju tublidest inimestest ja nende saavutustest, neist, kes ühiskonnas tõesti midagi korda saadavad, vaid kulutatakse minuteid ja lehekülgi uudistele, kus tähelepanu all on surm ja õudused. Ja ikka enam on juttu sõdadest, avariidest, kokkupõrgetest, tulistamistest. Valdav on negatiivsete uudiste voog, rõõmustavat on vähe.

Me kohtame iga jumala päev virisevaid inimesi. Küll ei meeldi ilm, küll ei meeldi saatejuhi soeng või prillid, ei meeldi valitsus, ei meeldi naaber. Päris palju on seda, mis ei meeldi ja see öeldakse ka valjusti välja. Vähemuses on need, kes ei hädalda. Veelgi vähem on neid, kes oma maailma armastusega vaatavad ja elavad elu, mida nad armastavad.

Kui me ei saa muuta ühiskonda, saame muuta ennast ja oma suhtumist

Kui inimesed teaksid, et kirudes kõike, sõimates kedagi – kas naabreid, sugulasi, ilma, sportlasi, poliitikuid, riigiametnikke – häälestavad nad oma maailmapildi just sellisele lainele, milles elada tuleb. Igaühe maailmapilt võib kujuneda kas viletsuseks või edulaineks, see on valiku küsimus, mõtete ja tegevuste teadvustatud (või teadvustamata) valik.

Maailma, milles elame, kujundame tegelikult ise. Kõikide mõtted loovad selle reaalsuse, mis praegu on.

Mida külvad, seda lõikad

See tuttav ja kuuldud sõna karma. Mis tähendab, et kõik, mida teed, tuleb iseendale tagasi. Mõnes vaimses kultuuris nimetatakse seda bumerangiseaduseks – mille välja saadad, lendab sinu juurde tagasi. Kas varem või hiljem, aga nii see on. Sa võid seda mitte uskuda, aga millegipärast elu on tõestanud, et toimib.

Nendele, kes on teinud palju head, vastab elu samaga. Sa võid vaielda – head surevad varem, alati juhtub nendega midagi... Jah, seegi on tõsi, aga vaimsete seaduste kõiki tasandeid inimene teada ei saagi, igal sündmusel on olemas ka suurem plaan, suurem tähendus kellegi jaoks.

Tean, et on neid, kellel on justkui kõik hästi, nad on jõukad, edukad, julged ja vaprad, aga nad ei saa öösel magada, sest neid ei armasta keegi. Neil pole häid suhteid kellegagi, nad on kurvad, üksikud, hirmunud ja õnnetud. Nad ei ole külvanud enda ümber armastust ja lahkust, ja nad ei saa seda ka tagasi.

Sa oled see, mida sa mõtled

Sama on mõtetega – sa ei kujuta ettegi, et iga väiksemgi mõte, mis su peast läbi käib, loob peegelduse sellesse reaalsusse, kus sa parajasti viibid. Isegi kui sa ei mõtle sellest, see toimib.

Kui mõtled kogu aeg halvast, siis see halb su ellu ka tuleb. Sellele tasuks küll tähelepanu pöörata.

Kiida ja tunnusta

On palju olukordi, kus poleks üldse tarvis negatiivset suhtumist väljendada. Milleks sõimata seda, mis sind otseselt ei puuduta, või kedagi, kes ei ole sulle isiklikult halba teinud? Sa ei suuda mõjutada seda, mis on maailmas juba toimunud nagu ei saa mõjutada filmi, mis jookseb ekraanil või häälestada projektorit.

Paljudel juhtudel on parem lihtsalt mööda minna asjadest, mis tekitavad halbu emotsioone, keskendamata nendele tähelepanu, võtmata südamesse seda, mida sa ei taha oma maailmapildis näha. Kui siiski oled langenud emotsionaalsesse lõksu, siis lase käia – aga teadvusta endale seda, mis sinuga toimub, ja pööra emotsioon ümber. Sa ei saa muuta emotsiooni, aga saad muuta oma suhtumist.

Näiteks, selle asemel, et sõimata, tee midagi ootamatut ja vastupidist – kiida. Ametnik on olnud vastik? Vaata teda teisest vaatenurgast: kui usinalt ta töötab, kui tubli ta on. Kiida teda! Kohe muutub kõik, asjad saavad aetud. Naabrid on tüütud? Mõtle neist nii: kui ettevõtlikud nad on! Korraldavad kogu aeg midagi, loomingulised inimesed. Kolleegid on halvad – mõtle, nad aitasid sul mõnestki asjast aru saada ja üles ärgata rutiinsest tardumusest. Igale negatiivsele mõttele püüa vastata ootamatu positiivsusega ja sul ei tule enam palju murekortse juurde. Pealegi muutub elu palju lõbusamaks, sest ootamatult hakkad kohtama nalja ja naeru. Tolerants ja sallivus on kuningate voorus!

Peaasi, et iga kord, kui kohtad negatiivset, lülitad sisse teadveloleku käsu ega reageeri autopiloodil välja kujunenud viisil, negatiivselt. Ei pea endasse võtma kõike, on asju, millest võib rahulikult mööda vaadata. Milleks risustada oma maailmapilti? Maailm toimub ilma sinu sekkumisetagi, ja kui sa sekkud, tee seda parandaval moel, mitte kaasa minnes negatiivsega, sellel pole vähimatki mõtet. Sellega sa lood oma raja, mis ei ole risustatud üleliigse sopaga, vaid püsib puhas. Ja vastused sinu headele mõtetele ei lase ennast kaua oodata. Alusta juba täna!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles