Kolm levinud viga küüslaugu praadimisel

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Joerg Beuge / PantherMedia / Scanpix

Küüslauk on üks väga oluline toiduaine, mida kasutatakse paljudes rahvusköökides. See on tervislik, mitmekülgne ja soodne. Paraku on sellega veidi keeruline süüa teha, mistõttu võivad valed võtted toidu ära rikkuda ja jätta küüslaugust halva mulje.

Kui sul on kahtlus, et oleks küüslauku toiduvalmistamisel valesti kohelnud, siis vaata enda ees olevat sööki ja esita endale kolm küsimust, õpetab Oprah.

  • Kas viilutatud või tükeldatud küüslaugutükkide ääred on kõrbenud ja tumepruunid, aga üldiselt on tükid krõmpsuvad?
  • Kas küüslaugu lõhn on kibe ja vänge?
  • Kas küpsetatud küüslaugu maitse on pigem mõru kui õrn ja soe?

Kui vastasid küsimustele jaatavalt, siis siin on neile probleemidele kolm lihtsalt lahendust.

  1. Lõika paksemad viilud või ära viiluta üldse. Mida paksemad küüsluguviilud on, seda kauem need küpsevad ja see ennetab kõrbemist. Kui retsept näeb ette küüsluguviile, siis ära lõika neid paberõhukeseks. Noaga hakkimise asemel tasub omakorda kasutada väga peenikest riivi, tänu millele on tulemus ühtlasem ja küüslauk säilitab oma niiskust ning see aitab ka kõrbemist vältida.
  2. Küpseta küüslauku vähem aega. Toores küüslauk ei ole meeldiv ja seetõttu tuleb see läbi küpsetada. Erinevalt sibulast vajab aga küüslauk väga vähe kuumust. Enamasti piisab küüslaugu õlis praadides vaid 30 sekundit, et see muutuks mahedaks ja annaks head lõhna. Kui õli alles soojeneb, läheb praadimiseks umbes minut ja mitte rohkem. Küüslaugu praadimiseks sobib kõige paremini keskmine kuumus, sest väga madalal tulel ei jää selle maitset õli külge (õli kannab küüslaugu maitse toidule) ja liigne kuumus kõrvetab selle ära.
  3. Hoia vedelik käepärast. Kuna küüslaugu praadimine võib kulgeda väga pingeliselt, hoia ligi vedelik või niiske toidu koostisosa, mille saaksid kohe pannile lisada, kui küüslauk on kuldseks tõmbunud. See võib olla näiteks vein, puljong või ka tomatid. Niiskus alandab kiirelt praadimise temperatuuri ja aitab päästa küüslauku kõrbemise eest.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles