Taimne retseptisoovitus: figuurisõbralik juurika-burger

Tuuli Mathisen
, toiduteemal.blogspot.com.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tuuli Mathisen

Kui armastad burgerit, aga tahaksid vastu suve haarata veidi kergema ja tervislikuma alternatiivi järele, siis katseta maitsvat ja taimset eineleiba, kus kiudainete- ning valgurikkale palaleivale on seltsi sätitud porgandi-bataadi ja läätsedega taimsed pihvid.

Et burger saaks veelgi tervislikum, on toidublogija Tuuli Mathisen tavalise burgerisaia asemel kasutanud kikerherne ja porgandiga täistera palaleiba, milles on jahu osakaalu vähendatud rohkem kui 30 protsenti. Täisväärtuslik ja toitainetest pungil burger sobib suurepäraselt nädalavahetuse piknikukorvi või toitvaks kontorieineks.

Vaja läheb:

  • 4 täistera palaleiba kikerherne ja porgandiga
  • 4 sl taimset majoneesi
  • Frillice salatit
  • 4 porgandi-bataadipihvi
  • 2 tomatit, viilutatuna
  • 1 punane sibul, ratastena
  • idusid
  • serveerimiseks vürtsikat adžika vm meelepärast kastet

Porgandi-bataadipihvid:

  • 2 dl punaseid läätsesid
  • 1 porgand, koorituna
  • ½ bataati, koorituna
  • 2 küüslauguküünt, koorimata
  • 1 tl vürtsköömneid
  • 1 muna (jäta ära, kui soovid vegan-versiooni ja lisa veidi rohkem kikerhernejahu või munaasendajat)
  • 2-3 sl kikerhernejahu
  • oliiviõli
  • soola ja värskelt jahvatatud musta pipart

Valmistamine

Valmista esmalt porgandi-bataadi ja läätsepihvid. Selleks keeda läätsed soolvees pehmeks ning seejärel jahuta. Tükelda bataat ja porgand, piserda oliiviõliga ning puista peale veidi soola, lisa koorimata küüslauk ning küpseta ahjus 200 kraadi juures pehmeks. Riivi või töötle purustajas küpsetatud bataat, porgand ja koortest välja surutud küüslauk ühtlaseks massiks. Sega läätsed porgandi, bataadi ja küüslauguga, lisa kikerhernejahu, muna ja vürtsköömned. Maitsesta soola ja pipraga. Vormi ümarad pihvid ning tõsta õlitatud ahjuplaadile. Piserda pihve õliga ka pealt. Küpseta 200 kraadi juures ca 20 minutit, kuni pihvid on kergelt kuldsed.

Palaleivakeste jaoks tõsta leiva alumisele poolele taimset majoneesi. Sinna peale säti Frillice salat, millele aseta porgandi-bataadipihv. Sinna peale tõsta tomativiilud, sibularattad ja idud. Soovi korral lisa ka veidi särtsakat adžikat või serveeri seda palaleibadele lisaks. Tõsta peale leiva pealmine pool ja serveeri kohe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles