Kleidid, mis elavad seljas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrbegammas narmastes on metsikut sarmi, Oksana Tandit
Kõrbegammas narmastes on metsikut sarmi, Oksana Tandit Foto: Erlend Štaub
  • Kevade kõige võluvam moekapriis on narmad!
  • Oksana Tandit esitles kollektsiooni «Desert Rose» - modernsed roosid ja narmad.
  • Kuidas narmad figuuri kaunimaks suudavad muuta? Loe ja imesta!

Miks kanda igavalt liikumatut kleiti, kui saab kanda hoopis elavat? Narmad on praegu moe kõige võluvam kapriis. Lihtne nipp, aga kui kõnekas! Kui kõnnid või liigud, ärkab rõivas su seljas otsekui ellu.

Narmad löövad tantsu kõigil maailma mõjuvõimsamatel moelavadel, punastel vaipadel ja galaüritustel. Energialaengu poolest on vähe disainiideid, mis nendega võistelda suudaks. Eesti moeloojatest tegi narmastele panuse jõulise käekirjaga Oksana Tandit, kelle viimases kollektsioonis «Desert Rose» püüdsid modernsete roosimotiivide kõrval pilke ka uljad narmad.

Vabaduse sümbol

«Narmad on minu jaoks vabaduse sümbol – see on sisemise vabaduse väljendus disainis!» teatab Oksana Tandit talle omase kirglikkusega. «Suvel tahad ju liikuda, tantsida, elu nautida. Narmad on detail, mis tantsib sinuga kaasa. Ma tunnen, et see on õhus, ja kui kavandad oma sisetunde järgi, tabad ka maailma kõrgmoe trende, ainult et originaalselt ja kogemata. Mitte kunagi ei lähtu ma trendidest.»

Oksana värskes loomingus näeb narmaid nii õhtukleitidel kui ka šikkidel pükskostüümide juures, kord kuldses liivagammas, siis mustana või dramaatiliselt punasena.

Asümmeetria ning voogav siluett lubab narmastel erilise jõuga mõjule pääseda, Oksana Tandit.
Asümmeetria ning voogav siluett lubab narmastel erilise jõuga mõjule pääseda, Oksana Tandit. Foto: Erlend Štaub
Asjalik pükskostüüm ja säravpunane toon loob narmastega vinge kontrasti, Oksana Tandit.
Asjalik pükskostüüm ja säravpunane toon loob narmastega vinge kontrasti, Oksana Tandit. Foto: Erlend Štaub

«Narmad ei pea jääma vaid õhtukleitide juurde, need võivad kaunistada ka pükskostüümi. Mõtle, milline võluv kontrast – ühelt poolt oled asjalik äridaam pükskostüümis, teisalt nagu indiaani sõjaprintsess,» räägib moelooja.

Kui heita kiire pilk maailmamoe tipptegijate töödele, siis oli viimane Pariisi haute couture’i etendusterivi narmastega lausa üle külvatud. Schiaparelli liitis narmad lühemate kleitide-kostüümidega, Elie Saab külvas õhtumoe üle pikkade sulgedega, mis hõljusid täpselt narmastega samas taktis, ning Zuhair Murad taaselustas fläpperite stiili nüüdisaegses võtmes. Ralph Lauren aga pani dünaamika disainis kokku stoilise teksamaterjaliga. Näiteid jagub couture-lavadelt ka tänavamoodi, ning peale rõivaste näeb neid käekottidel, jalatsitel ja ehetel.

Ühes tumedas jakis on tänu narmastele põnevust kui palju! Schiaparelli Haute Couture
Ühes tumedas jakis on tänu narmastele põnevust kui palju! Schiaparelli Haute Couture Foto: SIPA/SCANPIX
Suled tantsivad õhtukleidil samamoodi nagu narmad, Elie Saab Haute Couture.
Suled tantsivad õhtukleidil samamoodi nagu narmad, Elie Saab Haute Couture. Foto: SIPA/SCANPIX
Pikad narmad nagu fläpperite ajal, Zuhair Murad Haute Couture.
Pikad narmad nagu fläpperite ajal, Zuhair Murad Haute Couture. Foto: SIPA/SCANPIX
Tantsiva kleidisabaga helesinine energiapomm, Ralph Lauren.
Tantsiva kleidisabaga helesinine energiapomm, Ralph Lauren. Foto: SIPA/SCANPIX

 

Figuurisõbralik moeidee

Miks ikkagi on narmad korraga nii populaarseks muutunud? Tuleb välja, et lisaks vitaalsusele on sel disainielemendil teisigi positiivseid omadusi, millest kandja saaks kasu lõigata.

«Narmaste suur pluss on tohutu figuurisõbralikkus – lendlev siluett varjab täpseid kehaproportsioone,» selgitab disainer. «Ma julgen väita, et narmastega rõivas kaunistab nii seda, kes sooviks oma kehalt mõned kilod vähemaks võluda, kui ka seda, kes peab end liialt kõhnakeseks ning tahaks naiselikke kurve või volüüme lisada.» Miks see nii on? Rõivas, mis elab seljas, püüab ise sedavõrd palju tähelepanu, et keegi ei saa täpselt mõõta kandja enese kurve ja proportsioone. Tõtt-öelda on see lihtsaim võimalus panna selga midagi väga efektset, mille puhul pole aga vajadust ennast liigselt paljastada või kriitilistele pilkudele mõõtmiseks välja panna.

Kirglik tuuleiil

Emotsionaalne väärtus, mis narmaste kandmisega kaasas käib, on samuti selgelt tunnetatav. Isegi tagasihoidlikum natuur tajub talle lisanduvat kuraasi. Ei pea ülearu esinema, et märgatud saada – piisab paarist sammust ja pidu kandja ümber läheb juba käima. «Tunned ennast vabana nagu tuul,» ütleb Oksana. «Ja naine ongi ju oma olemuselt kui kirglik tuuleiil, kes tuleb ja mõjub, paneb kõik endale järele vaatama. Mind köidab metsik vabadus – see pole midagi võõrast, kõigis naistes on see olemas, vahel ainult uinunud! Milleks siis moodi luuakse? Loomulikult selleks, et tõsta kandja enesehinnangut, anda talle energiat.»

Disaineri sõnul lisab palju vitaalsust juba narmastega sall, kui terve elava kleidi jagu liikumist algul liiga palju tundub. Ning tumedam gamma võtab samuti veidi hoogu maha. Moelooja sõnul on musti narmaid kõvasti lihtsam kanda: «Mõtlesin moodi luues kõige kreisimatele naistele, kel on taltsutamatu temperament ja vaba hing. Liikumine on elu, las disain tähistab seda. Ning kirglikku loomust ei tasu peita ega maha suruda, vaid moe kaudu just rõhutada!»

Julgeid liikuvaid kleite on kõige lihtsam kanda mustana, Oksana Tandit.
Julgeid liikuvaid kleite on kõige lihtsam kanda mustana, Oksana Tandit. Foto: Erlend Štaub
Narmad sobivad hästi ka jõuliste motiivide ja mustritega, Schiaparelli Haute Couture
Narmad sobivad hästi ka jõuliste motiivide ja mustritega, Schiaparelli Haute Couture Foto: SIPA/SCANPIX
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles