Imetle Tiina Talumehe tuliuut kollektsiooni - rukklilled, unenäosinine, elegantsed toonid ja Art Deco motiivid (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  • Talumees soovitab lõikeid, mis ei ahista, vaid austavad loomulikku kehakuju.
  • Värvidest on lemmikud rukkililletoonid, pastelne sinine, valge, must ja beež.
  • Moestuurido tähistab 20 aastapäeva ja Eesti Vabariigi 100 sünnipäeva.
  • 20 aastaga on väga palju muutunud nii naised kui mood - loe, kuidas?

Mida Eesti naised kanda armastavad? 20 aastat oma stuudioga siinse kõrgmoe lippu kõrgel hoidnud Tiina Talumees teab seda kahtlemata kõige paremini. Ta oskab naiste mõtteid lugeda ja nende unistusi kleitideks vormida. Arvate, et ka moetalent ise armastab eelkõige taljet rõhutavaid kleite? Edasi lugedes saate teada, et see pole kaugeltki nii.

Tiina Talumees tõi äsja Maarjamäe lossis lavale oma moestuudio tuliuue kevadkollektsiooni «Vabariigi naine», tehes teema valikuga kummarduse Eesti Vabariigi 100. aastapäevale. Nostalgia teeb alati inimestel hinge hellaks, kuid Talumees keerab Chaneli avaramad lõiked ja daamiliku filigraansuse tänapäeva tempokasse võtmesse. See on kaunis rännak läbi ajaloo, põimides ideid nii 20ndatest, 30ndatest kui ka 40ndatest, kuid tulemuseks on pigem homne kui eilne mood. Omaette veetlust lisavad ajatud Eesti sümbolid – näiteks rukkilill, mida nägi kollektsioonis nii peene pärltikandi kui ka Tiina Talumehe enda disainitud unikaalkanga kujul. Lisaks andis just see habras põllulill tooni tervele moeetenduse finaalile.

Möödugu moes 20 või 2000 aastat, osa sellest jääb meile alati armsaks.

Tiina Talumees modellide ja pojaga.
Tiina Talumees modellide ja pojaga. Foto: Liis Treimann

Kuidas on mood viimase 20 aasta jooksul muutunud?

Oo, väga palju on muutunud! Ja teisalt, mitte midagi ei ole muutunud. Siluett, teemad ja materjalid muutuvad, inimeste elustiil ka. Kuid mingi osa unistustest muutub väga vähe.

Kui ma oma tööd alustasin, oli olukord täiesti teistsugune – Eestis kaubandus sama hästi kui puudus, polnud võimalust minna ja osta endale poest kaunis kleit. Praegu ei kujuta me seda endale ettegi!

Väga palju on muutunud ka naiste riietumistavad. Algusaastatel tegin väga palju kostüüme – naised kandsid neid iga päev, eelistades kostüümi töörõivana ka siis, kui amet seda otseselt ei nõudnud. Märksa vähem kanti kleite. Tegime tohutult pintsakuid ja jakke.

Foto: Liis Treimann

Nüüdseks on see täielikult muutunud – riietumisstiil on läinud palju vabamaks, siluetid kergemaks, jakid on pehmemad. Juba aastaid kavandan ma põhiliselt kleite, ja kõik need on erilised.

Algusaegadel piisas põnevast kangast, et midagi erilist luua, praegu on valik kaubanduses nii avar, et ainulaadne rõivas tähendab märksa enam käsitööd. Ja kangaste kvaliteet on nüüd ka hoopis teine tase!

Mis on endiseks jäänud?

Eesti naised armastavad seni ennekõike naiselikud välja näha. Neile meeldib, kui nende võlud on ka riiete abil välja toodud. Mõne asja puhul ei loe mood kuigivõrd – A-lõikeline, dekolteega ja pihta rõhutav kleit on ajast aega naiste lemmik olnud. See tundub olevat ideaalkleit. Aga sõltuvalt figuurist on väga suur lemmik ka sirge lõige.

Kui ma nüüd vaatan, mida kollektsioonidest esimesena osta soovitakse, siis beeži ja musta kombinatsioonid on läbi aegade armastatud ja meeldivad kõigile.

Kevadel pastelsed toonid, puudriroosa ja unistuste värvi helesinine.

Foto: Liis Treimann

Naised ei ole praegu kindlasti samasugused kui 20 aasta eest. Milliseid muutusi sa terava disainerisilmaga oma rõivaste kandjate juures märganud oled?

Naised on muutunud palju sportlikumaks ja aktiivsemaks ning see kajastub selgelt ka stiilis. Kümne aasta eest ei tulnud keegi selle pealegi, et ka kauni kleidi juurde võib panna sportlikud jalatsid. Praegu on see tavaline. Kontsad ja hoolitsetud välimus pole enam nii levinud, võetakse palju vabamalt. Kuid naised on paremas vormis, hoolivad rohkem oma tervisest. Mulle väga meeldib, et kõik liigub vabanemise suunal, naised pole enam reeglites kinni.

Võimalusi on tänapäeval otsatult! Kuid seesama võimalusterohkus on muutnud naised oma välimuse suhtes lohakamaks. Siin on kusagil tasakaal, mida rikkuda ei tasuks. Planeeritakse vähem, kui on võimalik ka viimasel hetkel endale mingi kleit selga saada. Ma arvan, et nüüd ostetakse igapäevarõivad poest ning disaineri juurde tullakse otsima midagi erilist – tavaliselt mõnda imelist pidulikku kleiti oluliseks sündmuseks, millesarnast pole mitte kellelgi teisel.

Kaunis ja käsitöömahukas kleit on omamoodi Tiina Talumehe moekunsti sümbol, aga mida sa ise kõige rohkem kavandada armastad?

See võib olla üllatav, aga mulle meeldivad läbi aegade kõige rohkem mantlid! Seal on põnev rätsepatöö, meeletult peeneid nüansse ja detaile, see on põnev nagu meeste ülikond. Mantlitel on niivõrd tugev karakter! Kleit on seevastu õrn ja kerge, selles peenuses on hoopis teistmoodi sarm, mis mind samuti väga köidab. Aga tõsi ta on – kõige rohkem tullakse minu juurde otsima originaalset ja pilkupüüdvat pidulikku kleiti, mis kandja kauniks muudaks.

Foto: Liis Treimann

Mis sind ennast viimatises kollektsioonis kõige enam võlus?

Mind ennast vaimustab sel kevadel rukkililleteema, kuhu kogu kollektsioon välja jõuab. Tundlik siniste palett. Samuti on alati põnev kangaid kavandada – sealgi näeb rukkililli.

Ma võtsin sel korral «Vabariigi naisega» vastu päris julge väljakutse – käsitlen ajarännakuna kulgevas kollektsioonis nii 20ndate, 30ndate kui ka 40ndate siluette ja meeleolusid. Need kõik on erinevad. Alustan sõjaeelse vabariigi alguse sirgema siluetiga, sest kes moeajalugu tunneb, teab, et meeletu kirg pihta rõhutada tuli ju alles pärast II maailmasõda. Ning nüüd oleme me juba hoopis teises ajas.

Kasutan loomulikult vöösid ja markeerin taljet, kuid juba ammu ei tee ma korsette ega piitsuta naisi ennast ilu nimel kuidagi koomale tõmbama. Ma ise ei taha sellist ahistavat disaini kanda ega kujuta ette, et teised tänapäeva naised peaksid seda soovima. Ehkki leidub naisi, kes on hea välimuse nimel kõigeks valmis, aga mina ei ole enam seda meelt. Naine on kõige võimsam, ainulaadsem ja kaunim oma loomulikus ilus.

Foto: Liis Treimann

Vaata Tiina Talumehe imelist kollektsiooni galeriist!

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles