Suri näitlejanna, kelle Põhja-Korea röövis ning filme sundis tegema

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Choi Eun-hee
Choi Eun-hee Foto: -/AFP/Scanpix

Lõuna-Korea näitlejanna Choi Eun-hee saatus ei olnud kerge – Põhja-Korea riik organiseeris tema röövimise ning teda sunniti diktaatori karmi pilgu all filme tegema. Naine suri esmaspäeval 92 aasta vanuses.

Choi sündis 1926. aastal Lõuna-Korea Gyeonggi provintsis ning alustas karjääriga filminduses 1947. aastal. Tema ja ta toonane abikaasa Shin Sang-ok tõusid ajapikku riigi armastatumateks näitlejateks. 1970ndatel aga paari abielu purunes ning nad lahutasid. Choi karjäär kannatas.

Just sel ajal lähenes talle väidetav Hong Kongi ärimees filmiideega, mis peaks taastama naise kuulsuse ja hea majandusliku järje. Teda veendi minema Hong Kongi, kuid sinna jõudes ta uimastati ning rööviti. Kaheksa päeva hiljem leidis naine end Pyongyangi luksusvillast karmi järelvalve alt.

Kuigi paar oli lahutanud, olid nad siiski lähedased ning Shin läks naist Hong Kongi otsima. Siis rööviti ka tema.

Kim Jong-Il oli suur filmisõber ning vaimustuses Hollywoodi toodangust. Ta lootis, et paari Põhja-Koreasse toomine aitab riigi filmitööstusele elu sisse puhuda. Kaheksa aastat kulus paaril diktaatori usalduse pälvimiseks ning neil õnnestus saada luba sõita Viini, et oma filme reklaamida. Viinis aga otsisid nad asüüli USA saatkonnast. Nad pöördusid kodumaale Lõuna-Koreasse tagasi aastaid hiljem ning Shin suri aastal 2006.

Põhja-Korea pole muidugi senini röövimisi tunnistanud, väites, et paar tuli vabatahtlikult üle ja otsis varjupaika.

Choi suri esmaspäeval Lõuna-Korea haiglas. «Mu ema suri pärast seda, kui pöördus neerudialüüsiks haiglasse,» teatas Choi vanim poeg Shin Jeong-gyun uudisteväljaandele Yonhap. Näitlejanna lahkumist leinatakse üle terve riigi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles