Elizabeth II teeb Meghan Markle’ist Connaughti hertsoginna, kuid see vihastab iirlasi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meghan Markle
Meghan Markle Foto: James Whatling / MEGA/James Whatling / MEGA/Scanpix

Briti meedia teatel annab kuninganna Elizabeth II prints Harryle ja Meghan Markle’ile pärast nende abiellumist Connaughti hertsogi ja hertsoginna tiitli, kuid see võib vihastada iirlasi, sest Iirimaal on sellenimeline koht, mis kohalikus keeles on Connacht.

Connaugh on ka Ühendkuningriigis Sussexis, kuid kuninganna Victoria andis oma kolmandale pojale Arthurile 1874. aastal Connaughti hertsogi tiitli, mida viimased 70 aastat ei ole keegi kandnud, Iirimaa järgi.

Prints Arthur, Connaughti ja Strathearni hertsog
Prints Arthur, Connaughti ja Strathearni hertsog Foto: wikipedia.org

Kanada kindralkuberneriks olnud Arthur (1850–1942) kandis ka Šotimaaga seotud Strathearni hertsogi tiitlit ehk kaks tiitlit olid koos. Arthuri tiitel oli inglise keeles Duke of Connaught and Strathearn.

Tänapäeval kannab Strathearni krahvi tiitlit prints William, kes sai selle pärast oma abiellumist 2011. aastal Catherine Middletoniga. Briti heraldika kohaselt kuuluvad Cambridge’i hertsogi, mis on samuti Williami tiitel, ja Strathearni krahvi tiitel kokku.

Prints William ja ta naine, Cambridge'i hertsoginna Catherine
Prints William ja ta naine, Cambridge'i hertsoginna Catherine Foto: James Whatling / MEGA/James Whatling / MEGA/Scanpix

Strathearni provints asub Šotimaa keskosas Tay jõe ääres.

Strathearni provints (sinisega) asub Šotimaa keskosas Tay jõe ääres
Strathearni provints (sinisega) asub Šotimaa keskosas Tay jõe ääres Foto: wikipedia.org

«Võimalik, et kuninganna Elizabeth II tahab rõhutada ajaloolis-kultuurilist seost Iirimaaga, kuid samas tuleks arvestada, et Iiri Vabariik on iseseisev riik, mis ei ole Suurbritannia osa. Seega võivad iirlased võtta Connaughti hertsogitiitli, millega ajalooliselt peaks kaasnema hertsogkond, teemal agaralt sõna,» teatas Briti õukonna kommentaator Richard Fitzwilliams.

Iirlane Joe McGowan kommenteeris, et kui Elizabeth II tahab anda kellelegi hertsogkondi ja tiitleid, siis andku neid, mis eksisteerivad tema maal ja neid ei ole seal vähe.

«Mind ei huvita Harry ja Meghan ning ma ei soovi neid näha Iirimaal Connachtis, sest see ei ole nendega seotud,» lausus McGowan.

Iiri sotsiaalmeedias on sel teemal käivitunud kommentaaridelaviin.

Connachti provints asub Iirimaa lääneosas, jagunedes viieks krahvkonnaks: Galway, Leitrimi, Mayo, Roscommoni ja Sligo.

Iirimaa Connachti provints (rohelisega)
Iirimaa Connachti provints (rohelisega) Foto: wikipedia.org

Ajaloolaste andmetel pärineb nimi Connacht seal keskajal valitsenud aadlisuguvõsalt, kes kandis sellist nime. Nimi tähendab tõlkes «Conni järeltulijad».

Iiri kuningriigid 9. sajandil
Iiri kuningriigid 9. sajandil Foto: wikipedia.org

Inglisepäraselt on see nimi Connaught ja sellisena kasutatakse seda Ühendkuningriigis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles