Ukraina teletäht: tõeline daam ei söö avalikult, ütleb, et tal on depressioon ning käitub teades, et keegi jälgib teda alati

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olga Freymut
Olga Freymut Foto: Wikimedia Commons

Maailmas laineid löönud #MeToo ehk #MinaKa liikumine ei näi kõigutavat Ukraina üht tuntumat telesaatejuhti Olga Freymutit, kes töötab Ukraina Novyi Kanal TV eetris.

Samal ajal, kui naised üle kogu maailma räägivad ahistamisest ja seksuaalsest väärkohtlemisest, soovitas Freymut hiljuti, et Ukraina naised peaksid oma baasvajaduste kohta vaikima. Ka soovitas ta neil mitte avalikus kohas süüa ning käituda viisil, justkui keegi jälgiks neid pidevalt.

«See on kõik, mida vaja teha, et sind peetaks «tõeliseks daamiks»,» vahendab Kyiv Post Freymuti sõnu, mis loomulikult tekitasid avalikkuses pahameeletormi. Freymut juhib saadet, kus ta koolitab poisilikke naisi välja nägema ja olema «naiselikud».

Intervjuus Novyi Kanaliga avaldas Freymut kaheksa reeglit, mida Ukraina naised peaksid jälgima, et olla daamid. Üheks neist on süüa vaid seda sööki, mida naised seostavad iseendaga. «Ära kunagi räägi oma tervisest,» andis saatejuht nõu. «Ja kui keegi küsib, mis sul viga on, siis ütle pigem, et oled depressioonis või et sul on aneemia – see kõlab müstiliselt ja teeb sind tõeliseks daamiks.»

«On kurb, et kuulsus, kel on mõjuvõim, edastab naiste kohta säärast solvavat stereotüüpi,» ütles Ukraina naisõiguslaste liidu liige Olena Holub. «See ei aita küll meil patriarhaatliku ühiskonnamudeli vastu ja naiste õiguste eest võidelda.»

Freymuti kohta on ka öeldud, et ta on lihtsalt seksistliku süsteemi järjekordne ohver ning tema «käitumisreegleid» on palju kergem turustada, kui et õpetada naistele austuse ja võrdsuse kohta.

Freymutil on paari nädala pärast välja tulemas ka «tõelise daami käitumisõpik».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles