Õnnelike inimeste kolm peamist rahaharjumust

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Josep M Suria/PantherMedia/Scanpix

Mis teeb õnnelikuks? Raha ei pruugi küll otseselt kedagi õnnelikuks teha, aga kui seda õigesti paigutada, võib oma elu siiski natuke paremaks teha.

Nad kulutavad raha kogemustele

Selleks, et elu oleks mugav, ei saa üle ega ümber asjadest, mida on elementaarseks toimetulekuks vaja. Kui need asjad on olemas, siis harjume me nendega ajapikku ära. Asi, mille ost tegi alguses palju rõõmu, ei paku enam suurt naudingut. Kunagi unistasid suurest eluasemest, aga kui sa seal juba mõnda aega elanud oled, ei tundugi see enam väga suur. Sa hakkad taas võrdlema end teistega ja kunagi uhkena tundunud kodu tundub tibatilluke. Kogemustega on aga teised lood, neid ei anna niimoodi võrrelda. Kui sõbranna käis korvpalli vaatamas, ei tähenda see, et sa tunneksid enda naudingut pakkunud muuseumikülastusest vähem rõõmu. Lisaks on kogemused alati erinevad – möödunudaastane reis ei ole täpselt sama, mis sel aastal. Sa ei harju väärt kogemustega nii kergesti ära. Seetõttu pakubki kogemustele raha kulutamine suuremat naudingut kui asjade ostmine.

Nad kulutavad raha aja kokku hoidmiseks

Raha saab juurde hankida, aega juurde teha ei saa. Kui raha saab paigutada aja juurde võitmiseks, on see väga hea investeering. Mõtle sellele, kuidas sa oma aega veedad, ja mõtle sellele, kui sa oled õnnetu või loed minuteid, et kannatus lõppeks. Seejärel küsi endalt, kuidas sa saaks raha kasutada otstarbekalt nii, et seda aega paremini ära kasutada. Ütleme, et vihkad muru niitmist – ehk saab selle töö eest maksta kellelegi teisele? Kui sul kulub tööle sõitmiseks väga kaua aega, siis ehk õnnestub teatud määral tööd kodus teha, et aega ja raha kokku hoida?

Nad kulutavad raha filantroopiliselt

Inimesed on sotsiaalsed olendid. Head suhted teevad meid õnnelikuks. Üks viis, kuidas suhteid soojendada, on koosolemisele raha kulutamine. Selleks ei peagi meeletuid summasid välja käima, sõbrale kohvikus välja tegemine pole suur kulu, aga tõstab mõlema tuju. Kui sa veedad temaga koos meeldivalt aega, siis vastab ta tõenäoliselt samaga. Suhetesse tasub investeerida, sest need annavad tagasi palju rohkem, kui rahas mõõta saab. Tegele jõudumööda ka heategevusega, sest see parandab su enda meeleolu ja mõjub hästi vaimsele tervisele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles