Häbitu karjerist? Meghan Markle, Suurbritannia kuningakoja küpseim pruut

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: GEORGES ROGERS/SIPA/GEORGES ROGERS/SIPA/Scanpix

Suurbritannia prints Henry Walesist ja tema peatse abikaasa, ameeriklannast näitlejanna Rachel Meghan Markle ehk rahvapäraselt prints Harry ja Meghani armulugu on üritatud kuvada kui kaasaegset Tuhkatriinu juttu – lihtrahva seast esile tõusnud töökas tütarlaps leiab oma õige printsi ja miski, isegi mitte tema lahutatud esimene abielu ja teleekraanil suudeldud võõrad mehed ei suuda seda väärata.

Lääge, eks ole? Seega pole vaja imestada, et narratiivi üritatakse vürtsitada – kõmupress maalib viimasel ajal Meghanist pildi on külmast kalkuleerijast, kes on elus edasi liikunud üle meeste (ja naiste) laipade ning kes on lapsest saati ihaldanud saada «Diana nr 2ks».

Meghan Markle
Meghan Markle Foto: ANWAR HUSSEIN/SIPA/ANWAR HUSSEIN/SIPA

Omajagu furoori on külvanud ka kuninglik perekond ehk peigmees ise. Harryl oli ohmakust ühes intervjuus lausuda, et Meghan saab nüüd endale perekonna, keda tal kunagi pole olnud. Vastulöök oli silmapilkne – seda mitte ainult Meghani kireva suguseltsi poolt. Ka Londonis täheldati ehtinglasliku kuiva huumoriga, et Harry enda pere Windsor-Mountbattenid on jah see kõige õnnelikum, kus abiellutud on ju vaid armastusest, alati ollakse üksteisele toeks, keegi ei löö üleaisa ega aseta tööd kõigest, eriti aga isiklikust õnnest ettepoole. Meenutagem siinkohal kas või Harry ja Williami vanemate Charlesi ja Diana pilvitut suhet...

Võrdluseks – Harry vanema venna Williami ja Kate Middletoni abiellumisel seitse aastat tagasi tunti tõemeeli tunti kaasa Kate'ile, et abiellub nii düsfunktsionaalsesse seltskonda. Igatsorti kuninglikud kommentaatorid soovitasid noorpaaril hoida peigmehe hõimlastest võimalikult kaugele, kui tahavad ka pereõnne kogeda.

Pere, kes tal on alati olnud

Meghan Markle sündis 36 aastat tagasi, mis teeb temast ametlikult kõige eakama kuningliku pruudi. Tema iiri, inglise ja taani verd isa Thomas Markle on väga kaugelt suguluses kuningas Edward III-ga, kes suri 1377. aastal. Thomas ise oli aastaid auhinnatud mitmete nimekate teleseriaalide, nagu näiteks «Tuvikesed» operaator ja juhtiv valgustustehnik. USA Georgia osariigi kunagistest orjadest põlvnev ema Doria Ragland on töötanud nii jumestuskunstniku kui ka joogainstruktorina.

Pisike Meghan oli oma issi jaoks kõige tähtsam tegelane maailmas. Thomas murdis mehemoodi tööd teha ja Doria oli surutud valgete linnaossa nende väga heledanahalise beebiga. Noore naise hinge muserdas väljas liikudes pidev eeldamine, et ta on Meghani lapsehoidja, mitte ema. Ka oli nende majapidamisest sagedased külalised Thomase eelmistest abielust sündinud teismelisohtu lapsed. Kui Meghan sai kuueseks, sai tema vanemate abielu läbi. «Me kõik nägime vaeva, et Meghan ei peaks millestki puudust tundma,» väidab nüüd meediale tulevase hertsoginna vanem poolõde Yvonne, kes mõned aastad tagasi muutis oma nime Samanthaks. Ta on suisa väitnud, et nad «lämmatasid» (smothered) Meghanit armastusega. Samad õed-vennad kisklevad nüüd kõmumeedias, kas Meghan peaks nad pulma kutsuma. Vend arvab, et ei peaks, õde kuulutab kõigile, et pole miskipärast veel kutset kätte saanud.

Doria, Meghani ema noorena
Doria, Meghani ema noorena Foto: MEGA/MEGA/Scanpix

Meghan aga sai eluks parima võimaliku, tulevase printsessi jaoks sobiliku platvormi. Thomasele oli just õnn naeratanud, ta võitis loteriiga suurema koguse raha. Kuigi ta kirjutas selle Doria eest varjamiseks oma sõbra nimele, kes omakorda rahaga oma äranägemist mööda talitas, suutis ta sellest enne siiski teha eraldisi laste jaoks, muuhulgas ka maksta kinni oma pisitütre hariduse kallites erakoolides. Ka seal ei teadnud keegi, et Meghan on segavereline, tema tõmmuma, aga siiski tedretähnilise jume põhjusena oletati itaalia juuri. Meghan on hiljem öelnud, et üks tema esimese arusaamu ühiskonnast oli mõistmine, kui erinevalt suhtutakse tema valgesse isasse ja tumedanahalisesse emasse. Ning et see tõi temast välja tahte võidelda õiguse eest. Näiteks 11-aastasena saavutas katoliiklus tütarlastekoolis käiv Meghan, et üleameerikalises nõudepesuvahendi reklaamis asendati sõna naised sõnaga inimesed, sest muidu võiks jääda mulje, et mehed ei peaks nõusid pesema.

Meghan on öelnud, et kaalus isegi poliitilist karjääri ning ülikoolis õppis lisaks draamale ka rahvusvahelisi suhteid. Plaan hakata diplomaadiks oli nii tugev, et ta isegi veetis ühe praktikasuve Buenos Aireses Ameerika konsulaadis töötades. Ent näitlemise kutse oli tugevam. Lisaks oli tal toeks isa, kes andis palju professionaalset nõu – kuidas töötada kooskõlas kaamera ja valgustustehnikuga.

Salablogija

Oma karjääri algusaastate ajal pidas Meghan ka salablogi algaja näitlejanna rõõmudest ja muredest, millest on veel võimalik tükke veebist leida. Nende kirjutiste keel annab tunnistust kiirest ja humoorikast mõtteviisist. Et endal hinge sees hoida, töötas Meghan ka populaarses telemängus, ka meie ekraanidelt tuntud «Võta või jätas» nn kohvritüdrukuna ning tegeles kalligraafiaga, mida nimetab üheks äraütlemata toredaks ja rahustavaks hobiks. Kalligraafilistest töödest aga õnnestus tal maalida näiteks pulmakutseid Hollywoodi koorekihile. Võib vaid oletada, kui kalliks need kutsed NÜÜD muutuvad...

Kohvritüdruku elu Meghanile väga ei meeldinud – tuli palju seista, jalas väga ebamugavad kõrged kontsad ja seljas tobedalt napp kleidike. Tema numbrit nimetati väga harva ja seal enamasti polnud suuri summasid taga. Ent see aitas natukenegi arveid maksta. Selle töö kaudu on ta kohtunud ka praeguse presidendi, toonase teletähe Donald Trumpiga, kes üritanud teda ja teisi neide enda juurde golfirajale kutsuda. Oli sama aasta, mil Trump tutvus pornotäht Stormi Danielsiga. Meghan olla vaadanud, kuidas hoida end The Donaldist võimalikult kaugele, ent nii mõnigi teine neid võttis kutse vastu.

Halastamatu karjerist?

Printsess Dianast populaarse elulooraamatu teinud Andrew Morton on hiljuti toonud turule Meghanist rääkiva raamatu. Selles on ta intervjueerinud naise toonaseid koolikaaslasi ja tuttavaid. Nende pajatustest koorub Meghanist välja mitte südika inimõiguslase, vaid üsna südametu karjeristi pilt, kes loob häbitult uusi sidemeid isikliku heaolu nimel ning unustab nad samal hetkel, kui on vaja järgmisele tasemele tõusta. On väidetud ka, et just sel põhjusel hüljanud Meghan oma esimese abikaasa, Hollywoodi produtsendi ning naise karjääri nimel palju vaeva näinud Trevor Englesoni, kellega ta oli koos aastatel 2004-2013, neist viimased kaks abielus.

Trevorit on kirjeldatud kui tõeliselt ladnat, veidi boheemlaslikku hinge, kes olla oma abikaasast aga väga sissevõetud olnud. Praegu vastab ta kõigile intervjuupalvetele väga teravalt eitavalt. Sellest on üritatud välja lugeda, nagu oleks tal Meghani vastu endiselt okas hinges. Samas on vastu pulmi Meghani vastu huvi nii tugev, et kõmulehed teevad isegi lugusid sellest, kellele Meghani isa tere ütleb ja millise allahinnatud WC-poti ta kodulähedasest poest ostis.

Mortoni raamat maalib Meghanist suisa nii koletu pildi, et naine olla oma esimese abielu lõpetanud posti vahendusel. Detailidesse laskudes selgub, et sel moel saatis Meghan eksile tagasi vaid oma kihla- ja abielusõrmuse, mis iseenesest on ju väga aus samm. Erilise julmuse tunnusena märgitakse teoses veel, et Meghan viinud juba enne seda paari ühisest California kodust ära endale kuuluva kalli köögimikseri, millega ta armastas smuutisid ja pestosid teha.

Meghan Markle sarjas «Suits»
Meghan Markle sarjas «Suits» Foto: CAP/KFS/Image supplied by Capital Pictures/Scanpix

Meghan on alati viidanud, et tema esimese abielu lõpu taga oli liiga suur vahemaa ja lahku kasvamine. Ta oli aastal 2011 saanud osa populaarsesse telesarja «Suits», mida filmiti Kanadas ning mis viimaks tõstis tema tähe hoopis uuele tasemele. Ka blenderist oli ta ise rääkinud, mainides kui oluline oli talle tervislik toitumine. Meghan, muuseas, pidas aastaid ka väikest elustiiliblogi «The Tig», mille eesmärk oli maailmaga jagada tema maailma (peamiselt söögi ja veini) avastamise käigus leitud ahhaa-elamusi. Pole vist vaja öeldagi – seda blogi enam lugeda ei saa. Nagu Meghani muu sotsiaalvõrgustik, on see ära kustutatud.

Meghani seltsielu «Suitsi» näiteljannana oli kirev. Ta on öelnud, et võttetrupp oli väga kokkuhoidev ja trimpas sageli varajaste hommikutundideni koos viskit. Teda pandi paari mitmete kanada poppide meestega, küll hokimängijate, küll kokkadega. Ent ükski neist ei osutunud millekski püsivaks.

Kohtumine printsiga

Meghan Markle on alati öelnud, et kohtus Harryga 2016. aasta juulis pimekohtingu käigus. See lubab viidata, et ta ei teadnud, kellega ta tutvub. Nüüdseks on kõmumeedia siiski välja raalinud, et see ei pruugi päris tõele vastata. Nimelt olla ta ühele oma tuttavatest õhanud päev varem, et saab kokku just nimelt Harryga.

Edasi läks asi väga kiiresti. Kaks kohtingut edasi kustus prints Meghani endaga Aafrikasse Botswana tähtede alla privaatsust nautima ja matkama. Väidetavalt just see käik veeniski neid üksteisega sobivuses. Pole ka ime, et Botswanast pärit kivi on ka Meghani kihlasõrmuses kesksel kohal. Sealt edasi läks nende suhe tõusvas joones.

Saladuses õnnestus asja hoida pool aastat, enne kui tabloidide turmtuli alguse sai. Keegi aga ei pidanud kaua oletama, mis laadi suhteid neil on, sest Harry väljastas ametliku teate, milles palus Meghan rahule jätta, kuna viimane on saanud liiga palju isiklikke rassistlikke ja seksistlikke solvanguid ning rünnakuid. Meghan tunnistas hiljem, et oli küll ka varem staar ja avaliku elu tegelane, et taoline kõikehõlmav surve oma isiku vastu oli talle täiesti enneolematu kogemus.

Meghan ja Harry Iirimaal
Meghan ja Harry Iirimaal Foto: Niall Carson/PA Wire/PA Images/Scanpix

Samas oli Meghan võrreldes eelmiste kuninglike pruutidega märksa avameelsem, postitades ise krüptilisi märke oma sotsiaalmeedia kontodele kallistavatest banaanidest ja tunnistades otsesõnu klantsajakirjale antud intervjuus vastastikuseid tundeid Harry vastu. Selline käitumine polnud siiani sinivereliste seas kombeks. Siniverelise tüdruksõbralt oodati ainult ülimat diskreetsust, mille alla ei käi ükski vihje suhete olemuse kohta.

Ootamatult lepase reega on läinud ka Meghani integreerimine perefirmasse. Kuninganna, kes on eri allikate väitel nii oma enda laste ja ka õe isiklikest eludest hulganisti ebasobivaid inimesi välja praakinud, kiitis lihtrahva seast pärit 30ndates lahutatud segatud verega ameeriklanna heaks. Meghanit on kutsutud erinevalt oma eelkäijatelt isegi perekondlikele avalike üritustele, kuhu siiamaani ilma abieluseisuseta asja polnud. Kõik see pole mõistagi jäänud tähelepanuta ja nii mõnigi rojalist võib tunda end uutest tuultest ohustatuna, mis arvestades kuningakoja senist jäikust, võivad mõjuda vaat et orkaanina.

Kas äkki seetõttu on kollane meedia Meghani enne pulmi korralikult kirbule võtnud? Daam ise käib juba üsna rõõmsalt tulevasega tema tööülesandeid täitmas, ehk lõikamas linte ja avamas hooneid. Ta on ka juba jõudnud naljatleda pisipere üle ning jäänud silma kui äärmiselt pühendunud pruut.

Teised on jällegi rõõmustamas, et ometigi on kuningakotta saabunud veidi värsket verd, kes asja natukenegi huvitavaks ja elusaks teeks. Harry on võrreldes oma vanema venna Williamiga olnud alati veidi paha poiss ja särtsakas Meghan võiks talle hästi kõrvale sobida. Koos moodustavad nad hädavajaliku elulise tasakaalupaari Williami ja Kate'i haigutamapanevalt korraliku ja surmigava perekonna kõrvale, kus ei ole lubatud isegi viimase vindi peal rasedal naisel avalikult käest kinni hoida.

Harry ja Meghan sellised limiite endale ei pane. Nemad suudlevad avalikus kohas, kallistavad ja vaatavad üksteisele andunud otsa. Lisaks kannab Meghan avalikel üritusel pükse, mis on juba omaette oh kui suur skandaal. Kõik Inglismaa kehakeeleeksperdid on vaimustuses – jah, tema on Harry tegelik südame kuninganna. Isegi kui see kõik peaks väga halvasti lõppema – nagu Windsoritel nii sageli minevikus on juhtunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles