Üheksa viisi, kuidas saada suhtes üle ebakindlusest

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pixabay

See, et sa oled ebakindel, käib iga uue suhte juurde. Sa ei tea, kas meeldid talle, kas su korter meeldib talle, kas ta kuulis just su kõhukorinat või kas ta peab sind ilusaks ka meigita - ja palju muud.

Ajapikku sellised ebakindlused tuhmuvad ning mida tuttavamaks te saate, seda enam tekib usaldus ja mugavustunne, mis asendavad muretsemise. Aga mis siis, kui sa ei saagi ebakindlusest üle? Pidev ebakindlus kahjustab suhet ning õõnestab usaldust, seega tuleks sellega kindlasti tegeleda, ütleb dr Frankie Bashan, kes on professionaalne kosjasobitaja. Refinery29 annab nõu, kuidas seda teha.

1. Vaata peeglisse. Enne, kui sa hakkad oma ebakindlust kallima peal välja elama, vaata kõigepealt peeglisse. Kust need tunded tulevad? Enamasti pole need tunded seotud partneriga, vaid meie endiga. «Võta madalam käik, aeglusta ning mõtle, mida sa täpselt vajad. Seejärel küsi seda,» soovitab dr Frankie.

2. Tunne end oma kehas hästi. Enamasti tulenevad suhteebakindlused tundest, et sa pole piisav. Tee seda, mis paneb sind end hästi tundma - nii saad nende tunnetega võidelda. «Sa pead enda eest hoolt kandma, et end oma kehas hästi ja mugavalt tunda,» ütleb dr Frankie.

3. Saage keskpõrandal kokku. Mõnikord aga ei saa sa ise hakkama tundega, et sinust ei piisa, seega tasub otsida partneriga kompromissi. Eriti võib see juhtuda, kui sa oled introvert, kes on suhtes ekstraverdiga ja sa tunned näiteks, et ei ole piisavalt seikluslik. Räägi partneriga, mis on need asjad, mida sa teha saaks - näiteks käia rohkem väljas - aga ära unusta ka oma piire paika panna.

4. Mõista, et ta on sinuga suhtes põhjusega. Olgu su ebakindluse põhjuseks siis see, et sa ei tunne end piisavalt atraktiivsena või see, et pead end vähehuvitavaks - kõige parem neid mõtteid summutada on endale meelde tuletada, et su kallim valis su põhjusega.

5. Mõista, et ebakindlus tuleb minevikust. Mõtle, mis on nende tunnete päästikuks. Kas keegi on sind minevikus petnud? On sulle valetatud? See võib tekitada sinus ebakindlust ka siis, kui sul pole selleks mingit alust. Kui su minevikus on traumat ja hülgamist, siis on ka äratõukamine seda valusam. Sa pead endaga vaeva nägema, sest trauma tahab end alati korrata.

6. Reasta tõendid. Dr Frankie palub alati oma klientidel reastada tõendid, kui nad tulevad tema juurde jutuga, et neil on «tunne», et partner pole neist enam huvitatud. Tavaliselt nad tõendeid nimetada ei suuda. «Ja kui sul tõendeid pole, pole see asi ka tõeline,» ütleb nõustaja.

7. Ole valmis äraütlemiseks. Hirm äraütlemise ees on üks peamisi ebakindluse põhjuseid. Aga kui sa lõpetad äraütlemise kartmise, kaob ka ebakindlus. Elu täiel rinnal elades tuleb paratamatult ette, et meid tõugatakse vahel ära, aga elu ei saa sellepärast elamata jätta.

8. Räägi sellest. Räägi muredest oma partneriga, aga ole seda tehes leebe. Ning pea ka meeles, et su partneril võib olla vaja aega, et kuuldut seedida. Anna talle see aeg - ja pea meeles, et see ei tähenda, nagu ta ei hooliks.

9. Tee vahet, mil on ebakindlus rohkem kui lihtsalt tunne. Mõnikord on ebakindlustunne hoiatusmärk ja sa ei peaks seda maha suruma. Tuleta meelde tõendite reeglit - kui tõendid on olemas, siis võivad need osutada probleemile suhtes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles