Gurmaan Pille Petersoo meenutab: kohvidegusteerimised Balil on olnud väga meeldejäävad! Lisatud kaks põnevat retsepti!

E-post prindi artikkel saada vihje loe ja lisa kommentaare

Balil kohvi nautimas

FOTO: Erakogu

Tuntud kokandusportaali Nami-Nami perenaine Pille Petersoo kasutab kohvi nii hommikuseks ärkamiseks, tigude hävitamiseks kui ka mitmesuguste toitude valmistamiseks. Uurisime tema kohviharjumuste kohta ja ka paar maitsvat retseptisoovitust.

Millise kohviga algab sinu hommik?

Meil on küll kodus korralik Jura täisautomaatne kohvimasin ning Bialetta mokakann, aga kahe lasteaialapse ja ühe koolilapse vanemana ei ole mul hommikuni aega ega kannatust, et nendega toimetada. Hommikukohv valmib Bodumi presskannuga. 

Millist kohvi sa väljas käies eelistad?

Joon väljas enamasti cappuccino’t. Hindan head siidjat piimavahtu, nii et lössis piimavahtu pakkuvasse kohvikusse ma üldiselt kohvi tagasi jooma ei lähe. Gourmet Coffee ja NOP Kadriorus ning Café Lyon Viimsis on kohad, kuhu satun kohvi nautima kõige sagedamini.

Balil istanduses

FOTO: Erakogu

On sul seoses kohviga meeles mõni eriline mälestus?

Mul on lõbusad mälestused sellega, kuidas Barcelonas ühel sotsioloogiakonverentsil viibides käisin mitu hommikut järjest naabruskonna kohvikus hommikusööki söömas ja kuidas kohvi ja saiakese hind iga päevaga üha odavamaks muutus. Hinnavahe esimese ja viimase päeva vahel oli lausa kahekordne. 

Väga meeldejäävad on olnud Bali kohviistandustes toimunud cupping’id ehk kohvidegusteerimised ja ma räägin tavalisest kohvist, mitte kurikuulsast «kassikakakohvist» ehk kopi luwak’ist. 

Lapi kohv, kus kohvitassi põhjas on kriuksuvad leibjuustutükid, on ka elamus omaette ja üldsegi mitte ebameeldiv elamus!

Lapi kohv

FOTO: Erakogu

Kuigi lahustuvat kohvi kasutan muidu vaid toiduvalmistamisel, siis Kreekal suvitades hakkasin hindama nende jahutavat frappé kohvi. 

Kui tihti sa kohvi toidutegemisel kasutad?

Ikka kasutan. Nami-Namis on nii-öelda soolaseid retsepte, kus on kohvi vaja, aga üldiselt haaran kohvipaki järele siiski desserte tehes. Itaallaste tiramisu, rootslaste kärleksmums, soomlaste mokaruudud, erinevad jääkohvid ja suvised kohvikokteilid. 

Muide, kohvipaksu kasutan koduaias nii rooside «väetamiseks» kui ka tigude tõrjeks. Väidetavalt ei armasta teod kohvipaksu tekstuuri ja maitset, nii et taanduvad.

RETSEPTID

FOTO: Pille Petersoo

Kohvipuding tšiiaseemnetega

  • 1,5 dl head külma kohvi
  • 1,5 dl paksemat kookospiima
  • 1 sl tahini seesamipastat, mandlivõid või maapähklivõid
  • 1 tl vanilliekstrakti või -pastat
  • 4 triiki sl tšiiaseemneid
  • maitse järgi kaneeli

Sega eelneval õhtul kõik komponendid kausis omavahel, pane hommikuni külmkappi. Naudi süsivesikutevaese hommikusöögina. 

Nami-Nami kuulus kohvitort

FOTO: Pille Petersoo

Kasuta valmis tordipõhja või valmista ise biskviitpõhi. 

Biskviitpõhi:

  • 4 muna
  • 125 g suhkrut
  • 60 g nisujahu
  • 50 g kartulitärklist
  • 1 tl küpsetuspulbrit

Kihtide vahele:

  • valmis kohvijooki

Kohvikreem:

  • 4 dl vahukoort
  • 200 g kohupiimapastat
  • 3 sl suhkrut
  • 2-3 tl lahustuva kohvi pulbrit või graanuleid

Kaunistamiseks:

  • mandlilaaste

Valmista põhi:

Vahusta munad suhkruga heledaks kohevaks vahuks. Lisa ettevaatlikult omavahel segatud kuivained. Kalla tainas kaheliitrisesse võitatud ja riivsaiaga ülepuistatud koogivormi ning küpseta 200kraadises ahjus 25 minutit.

Kummuta jahtunud tordipõhi vormist välja ja lõika kaheks kihiks. Niisuta kihid kohviga.

Vahusta rõõsk koor suhkru ja lahustuva kohviga, sega ettevaatlikult hulka kohupiim. Määri saadud kreem biskviidikihtide vahele ja peale.

Rösti mandlilaastud kuival pannil kuldseks. Lase jahtuda (NB! oluline!) ja puista koogile.

Vaata ka meie kohviteemalist lugejamängu!

Tagasi üles